Wzmocnij odporność przed zimą. 10 produktów, dzięki którym przestaniesz chorować

2023-10-20 14:40

Sezon infekcyjny powoli się rozkręca, więc naszym zadaniem jest zadbać o odporność i zwiększyć ochronę przed patogenami: wirusami i bakteriami. Aby ją wzmocnić, kluczowa jest obecność składników odżywczych w diecie – minerałów, witamin i flawonoidów. W jakie produkty powinien być bogaty jadłospis jesienno-zimowy? Sprawdź.

Wzmocnij odporność przed zimą. 10 produktów, dzięki którym przestaniesz chorować
Autor: Pexels Wzmocnij odporność przed zimą. 10 produktów, dzięki którym przestaniesz chorować

Wielu z nas w sezonie jesienno-zimowym uskarża się na obniżenie nastroju i brak energii. Znaczne spadki temperatur i mniejsze nasłonecznienie sprzyjają osłabieniu organizmu, a to niestety częsta przyczyna przeziębienia. Silny układ immunologiczny potrzebny jest do ochrony organizmu przed różnymi patogenami z zewnątrz, takimi jak bakteriami, wirusami, pasożytami czy grzybami.

Poradnik Zdrowie: Zdrowo Odpytani, odc. 13 Witamina C

Jak zatem dbać o odporność? Wystarczy kilka zmian, aby ją odpowiednio wzmocnić. Warto zacząć od wprowadzenia do diety wartościowych produktów, które bogate są m.in. w witaminy (A, B, C, D, E), kwas foliowy i linolowy, miedź, żelazo, selen oraz cynk. Według badań opublikowanych w czasopiśmie "Foods" niedobór jakiegokolwiek z tych składników może osłabić pierwszą linię obrony organizmu przed patogenami.

10 produktów na wzmocnienie odporności

Dieta roślinna sprzyja wzmocnieniu odporności. Dobrą zasadą jest spożywanie od pięciu do dziesięciu porcji owoców i warzyw. Wymieniamy 10 najlepszych produktów, które warto włączyć do jesienno-zimowego jadłospisu.

Czosnek

Czosnek od dawna stosowany jest jako środek antybakteryjny, który rozgrzewa i pomaga udrożnić drogi oddechowe. Stanowi też jedną z metod wzmacniania odporności. Według amerykańskich naukowców z Uniwersytetu w Rochester zawarta w nim allicyna działa właśnie przeciwbakteryjnie.

Warzywa krzyżowe

Warzywa krzyżowe, znane także jako warzywa kapustne (m.in. jarmuż, brukselka, kalafior, brokuły), odgrywają znaczącą rolę we wspieraniu układu odpornościowego. Dlatego, że w swoim składzie mają glukozynolany, które po przeżuciu przekształcają się w izotiocyjaniany o właściwościach immunomodelujących.

Bataty

To warzywo korzenne, pochodzące z Ameryki Południowej i Środkowej, powinno znaleźć się w diecie na odporność. Jego miąższ zawiera wysoką ilość przeciwutleniaczy oraz witaminy A i C, błonnik, potas i magnez. Ta bomba odżywcza nie tylko pozwala zachować dobre zdrowie, ale także potrzebna jest do codziennej ochrony organizmu.

Cytrusy 

Cytrusy są jednym z najlepszych źródeł witaminy C, kwasu foliowego i wielu innych korzystnych składników bioaktywnych (m.in. naringenina, naringina). Są zatem prostym sposobem na wzmocnienie odporności. Z badania opublikowanego w czasopiśmie "Frontiers in Immunology" wynika, że owoce te pomagają złagodzić stres oksydacyjny oraz kontrolują stan zapalny.

Migdały 

Aby usprawnić działanie pracę układu odpornościowego, warto sięgać po migdały. Zasobne są m.in. w dużą ilość witaminy E, magnez, selen, miedź i błonnik. Jak wykazały analizy naukowe, witamina E usprawnia działanie limfocytów T, które kluczowe są walce z różnymi infekcjami. Z kolei inna badania pokazują, że migdały mają korzystny wpływ na stan mikroflory jelitowej, co również wzmacnia odporność.

Menu na wzmocnienie odporności powinno składać się z produktów, takich jak: zielone warzywa liściaste, jagody, pestki dyni, grzyby oraz jogurt.