Wzmacnia odporność i chroni serce. Wygląda jak limonka, ale lepiej się nie pomylić
Egzotyczne owoce budzą dużą ciekawość. Choć większość z nich można dostać niemal w każdym hipermarkecie to są takie odmiany o których wiemy niewiele. Przykładem jest mamoncillo. Wielu z nas nie zna ani smaku, ani dokładnego wyglądu czy konsystencji tego owocu. Roślina skrywa sporo właściwości prozdrowotnych.
Mamoncillo występuje również pod nazwą cotoperí lub mamon. Drzewo rośnie w Ameryce Południowej i Środkowej oraz na Karaibach. Jego owoce są dość specyficzne i rosną w podłużnych kiściach a wyglądem przypominają limonkę.
Jak smakuje mamoncillo? Połączenie kilku skrajnych nut
Po raz pierwszy mamoncillo opisał irlandzki lekarz i botanik, a było to w 1756 roku. Naukowiec dokładnie zobrazował wygląd drzew mamoncillo bijugatus. Z czasem kolejni badacze zmieniali nazewnictwo rośliny, przez co dziś można ją spotkać pod takimi określeniami jak quenepa, kenep, maco, limoncello oraz grosella de miel.
Mimo upływu lat nadal niewiele osób zna ten owoc, a wszystko za sprawą tego, że najczęściej można go znaleźć wyłącznie w sklepach z produktami kuchni latynoskiej, czy karaibskiej. Sezon trwa od lipca do października, dlatego wciąż jest szansa na znalezienie produktu.
Owoce mają średnicę od dwóch do czterech centymetrów. Miąższ bardzo przypomina znane nam liczi, jednak zamiast przezroczystej i lekko białej barwy wnętrze ma odcień pomarańczowej żelki. W środku znajduje się jedna pestka, choć zdarza się trafić na dwie.
Dojrzałe owoce mają słodko-gorzki i nieco kwaśny smak. Warto dodać, że nasiona są dosyć śliskie i mogą prowadzić do zadławienia. Stąd najpierw zaleca się ich usunięcie a dopiero później próbowanie smakołyku.
Dlaczego warto jeść mamoncillo? Właściwości prozdrowotne
Choć dostępność tych owoców w naszym kraju jest mocno ograniczona to zdecydowanie warto dać im szansę będąc w egzotycznej podróży. Mamoncillo zawiera sporo witaminy C oraz wyjątkowo cenny organiczny związek chemiczny jakim jest resweratrol. To właśnie on wykazuje działanie przeciwutleniające, przeciwzapalne, estrogenne i przeciwwirusowe.
Naukowcy podkreślają, że resweratrol zawarty także w winogronach chroni serce przed różnymi schorzeniami. Zaleca się spożywanie mamoncillo osobom borykającym się z zaparciami, ponieważ owoc reguluje pracę układu pokarmowego. Należy jednak dawkować ich ilość, aby nie doprowadzić do biegunki.
Ponadto owoce są niezwykle bogate w żelazo i fosfor. Dzięki czemu zjadając egzotyczny owoc wspieramy funkcjonowanie organizmu pod względem pracy mięśni, kości i układu nerwowego. Zyskują na tym nasze włosy i walczymy z anemią, która zwiększa ryzyko wystąpienia różnych chorób.