Zapomnij o zwykłej herbacie. Ten niebieski napój to zastrzyk młodości
Jesienne wieczory sprzyjają chowaniu się pod kocem i popijaniu ciepłej herbaty. W naszym kraju wyjątkowo popularne jest sięganie po czarny odpowiednik z dodatkiem miodu lub cytryny. Jednak nie każdy zaleca łączenie tych składników. Poza tym jeśli znudzi się nam klasyczna wersja warto sięgnąć po niebieski napój pełen prozdrowotnych właściwości.
Widząc niebieską herbatę aż trudno uwierzyć, że jej kolor nie jest efektem chemicznych dodatków, ale czymś zupełnie naturalnym. Naukowcy przez wiele lat badali ten rodzaj napoju a wyniki wykazują, że włączenie go do codziennej diety ma wyjątkowo pozytywny wpływ na nasze zdrowie.
Skąd się bierze niebieska herbata? To nie są żadne chemiczne sztuczki
Herbata zielona, czerwona, czarna, czy biała to produkty, które dobrze znamy i które raczej nie wzbudzają sensacji. Owszem są zdrowe i każda z nich ma sporo do zaoferowania, ale kiedy na horyzoncie pojawia się napój o błękitnej barwie to zastanawiamy się jak to jest możliwe, że coś takiego istnieje, skoro nie ma niebieskich liści.
Rozwiewając wątpliwości warto dodać, że kolor naparu nie jest wynikiem wykorzystania kwiatów czy barwników. Odpowiedź tkwi w procesie obróbki.
Herbata oolong, bo tak brzmi jej nazwa powstaje na skutek suszenia liści rośliny Camellia sinensis w ostrym słońcu a następnie dokładnego walcowania. Roślina utleniając się zmienia kolor, dzięki czemu ostatecznie herbaciany susz staje się niebieski.
Oolong nazywana również “Butterfly Pea Tea” pochodzi z Chin, ale ceniona jest również w Tajwanie. W kulturze azjatyckiej określana jest jako herbata czarnego smoka. Dynastia Ming była wyjątkowo przywiązana do tego naparu, z czasem napój zyskał sławę na całym świecie i dziś dostępny jest także w Polsce.
Herbata oolong, dlaczego warto ją pić?
Niebieska herbata jest przedmiotem wielu badań naukowych. Zespół badaczy z Chin i Stanów Zjednoczonych przeanalizował prozdrowotne właściwości tego rodzaju suszu i opublikował ciekawe wyniki.
Herbata zawiera ponad 4000 substancji chemicznych i niektóre z nich zdecydowanie doceni nasz organizm. W naparze znajdziemy moc witamin takich jak A, C, K, E oraz B. Ponadto jesienna herbatka dostarczy wapnia, manganu, fosforu, miedzi, selenu, czy potasu.
Dla osób, które chcą zachować młodość i walczyć naturalnie z upływem czasu dobra wiadomość jest taka, że oolong to wyjątkowe źródło przeciwutleniaczy, które wymiatają wolne rodniki.
Dzięki temu zmarszczki nie pojawiają się zbyt szybko. Skóra zachowa blask i jędrność a organizm zyska dodatkową ochronę przed pojawieniem się ewentualnych nowotworów.
Teaflawina, tearubigina, alkaloidy detoksykujące, niacyny - to wszystko ukrywa się w pysznej niebieskiej herbacie. Działanie poszczególnych związków organicznych reguluje poziom cholesterolu, wspomaga leczenie astmy oskrzelowej, reguluje poziom hormonów, czy usprawnia pracę układu trawiennego.