Zdrowe i wspierają w walce z "boczkami". Oto 4 najlepsze warzywa na odchudzanie

2024-01-25 16:02

Chcesz pozbyć się dodatkowych kilogramów? Dietetyczka ma pewną radę – uwzględnij w diecie te 4 warzywa. Znajdziesz je na pewno w swojej lodówce.

4 warzywa na odchudzanie. Jedz je do woli i chudnij
Autor: Getty Images

Od dawna wiadomo, że w jadłospisie nie może zabraknąć warzywa, które są jednymi z najzdrowszych produktów na świecie. Są potęgą odżywczą, która oferuje duże ilości witamin, minerałów, przeciwutleniaczy, błonnika pokarmowego oraz innych pełnowartościowych składników.

Regularne spożywanie warzyw niesie za sobą wiele nieocenionych korzyści dla zdrowia, m.in. znacząco zmniejsza ryzyko rozwoju chorób przewlekłych (m.in. chorób serca, cukrzycy i otyłości), wzmacnia odporność, ma dobroczynny wpływ na pracę jelit, dodaje energii oraz wspomaga odchudzanie.

4 warzywa na odchudzanie

Dodanie większej ilości warzyw do diety jest świetnym wyborem, jeśli chcesz zrzucić dodatkowe kilogramy. W jednym badaniu z 2022 roku dowiedziono, że uczestniczki, który zwiększyły spożycie owoców i warzyw, doświadczyły utraty wagi w zdrowym tempie oraz miały zwiększoną kontrolę nad apetytem.

Równowaga energetyczna jest jednym z najważniejszych czynników dla osób, które chcą schudnąć. Warzywa są sprzymierzeńcem w procesie odchudzania ze względu na bogatą wartość odżywczą i małą zawartość kalorii. Dietetyczka Trista Best wymienia w rozmowie z portalem eatthis.com cztery warzywa, które warto jeść na diecie odchudzającej.

Poradnik Zdrowie - Warzywa

Warzywa krzyżowe

Warzywa krzyżowe, takie jak brokuły, kalafior, jarmuż i brukselka, są doskonałym pożywieniem pomagającym w utracie wagi. Mają mało kalorii, ale za to obfitują w duże ilości błonnika i inne pełnowartościowe składniki odżywcze. – Zawierają silne przeciwutleniacze, które redukują między innymi poziom cytokin, przez co zmniejszają stan zapalny w organizmie. Dzięki zawartości błonnika zapewniają dłuższe uczucie sytości – wyjaśnia ekspertka.

Ziemniaki

To warzywo okopowe cieszy się złą sławą, ponieważ bogate jest w węglowodany i nie sprzyja odchudzaniu. Jak się okazuje, to niesłuszne założenie jest dalekie od prawdy. Ziemniaki bogate są w moc składników odżywczych m.in. witaminę C, błonnik i potas. Badanie z 2021 opublikowane w czasopiśmie „Nutrients” wykazało, że ich spożycie wiąże się z poprawą jakości diety.

- Ziemniaki są niskokaloryczne i obfitujące w błonnik i inne korzystne składniki odżywcze, które wspomagają odchudzanie. Gęstość kaloryczna gotowanych ziemniaków zależy od ich odmiany, metody przyrządzenia oraz użytych dodatków i przypraw - tłumaczy Best. Jak zaznacza, dodanie do ugotowanych ziemniaków masła lub kwaśnej śmietany może znacząco zwiększyć ich kaloryczność.

Ogórek

W diecie odchudzającej nie może zabraknąć ogórka, który jest zdrową i pyszną przekąską utrzymującą odpowiednie nawodnienie organizmu. Składa się bowiem aż z 95 proc. z wody, przez co zajmuje sporą przestrzeń żołądka, sprawiając, że czujemy się pełni. I ma naprawdę mało kalorii - 100 g zawiera tylko 14 kcal.

Ponadto ogórek jest doskonałym źródłem przeciwutleniaczy i witamin (np. A, C, E, K oraz B3, B6 i B12). Badania naukowe potwierdziły, że to niezwykle popularne warzywo ma bardzo korzystny wpływ na nasze zdrowie i pomaga w utracie wagi.

Cukinia

Cukinia to wszechstronne warzywo, które można użyć do wielu różnych potraw, np. sałatek czy zup. Jej kolejną zaletą jest to, że w 100 g ma tylko 17 kalorii. Ze względu na wysoką zawartość błonnika wspomaga trawienie i zwiększa uczucie sytości. Dlatego cukinia jest wartościowym składnikiem diety odchudzającej.