Zdrowe warzywo, choć nie dla wszystkich. Z czym lepiej nie łączyć kalafiora?

2024-09-13 13:18

Kalafior to smaczne warzywo, które dodaje wyjątkowego smaku każdej potrawie. Choć świeży, kupiony w sezonie kalafior jest najlepszy, mrożony również jest zdrowym i łatwo dostępnym wyborem. Niestety niektórzy z powodu problemów zdrowotnych powinni go unikać. Kiedy lepiej zrezygnować z kalafiora w swojej diecie?

Zdrowe warzywo, choć nie dla wszystkim. Z czym lepiej nie łączyć kalafiora?
Autor: Getty Images

Kalafior - pyszny i zdrowy

Kalafior można znaleźć w sklepach przez większość roku. Najczęściej spotykany jest w odmianie białej, choć w sezonie można trafić również na wersję fioletową lub romanesco. To niskokaloryczne warzywo ma również niski indeks glikemiczny, co czyni go odpowiednim dla cukrzyków oraz osób na diecie odchudzającej.

Kalafior jest wszechstronny, można go gotować, piec, smażyć, mrozić, a nawet kisić. Nadaje się jako dodatek do dania lub samodzielna potrawa w postaci zupy lub kotletów.

Kalafior jest bogaty w fosfor, magnez, potas, witaminę C i K oraz kwas foliowy. Dzięki zawartości antyoksydantów, pomaga zwalczać wolne rodniki, wspiera równowagę hormonalną, a także chroni kości i stawy przed degeneracją.

Regularne spożywanie kalafiora może zmniejszyć ryzyko udaru, zawału serca i choroby wieńcowej. U osób starszych może również pomóc w zapobieganiu degeneracji plamki żółtej i pogorszeniu wzroku.

Kalafior – dlaczego warto go jeść? Co można zrobić z kalafiora?

Kto powinien unikać kalafiora?

Kalafior, mimo swoich licznych zalet, nie jest odpowiedni dla każdego. Warzywo to zawiera siarkę, która może zwiększać produkcję kwasu żołądkowego, co nie jest dobrą informacją dla osób z refluksem lub wrażliwym żołądkiem.

Podobnie jak inne warzywa kapustne, kalafior może powodować wzdęcia i biegunki. Pacjenci z zespołem jelita drażliwego lub SIBO powinny ograniczyć jego spożycie.

Warzywo zawiera także goitrogeny, które mogą zakłócać wchłanianie jodu i wpływać na funkcjonowanie tarczycy. Ostrożność powinny zachować osoby z niedoczynnością lub nadczynnością tego narządu oraz chorobą Hashimoto.

W składzie obecne są też puryny, które mogą być problematyczne dla osób z dną moczanową (podagrą). Spożywanie warzywa w dużych ilościach może nasilić objawy tej choroby.

Kalafior może wpływać również na działanie niektórych leków:

  • leki przeciwkrzepliwe,
  • leki na tarczycę,
  • leki na refluks żołądkowo-przełykowy,
  • leki na problemy jelitowe.