Zdrowsze niż żółte. Jeśli znajdziesz je w sklepie, kup koniecznie, bo to witaminowa bomba
Banany to owoce znane i lubiane. W ciastach, plackach, sałatkach, deserach, a nawet do mięs – banany przebojem wdarły się do polskiego menu i rozgościły tu na dobre. Nie wszyscy wiedzą, że oprócz żółtych bananów, istnieje ich czerwona odmiana. Czym się różnią czerwone banany od żółtych? Dlaczego warto jeść czerwone banany? Ich zalety mogą zaskakiwać!
Banany żółte i czerwone - różnice, zalety
Banany, choć jeszcze kilka dekad temu w Polsce były praktycznie nieznane, szybko rozgościły się na dobre na naszych stołach. Zjadane na surowo lub jako urozmaicenie ciast, deserów i innych potraw, są jednym z najbardziej lubianych owoców.
Smakują na zimno i na ciepło np. z grilla w polewie czekoladowej. Obiera się je z łatwością, bez trudu kroi i gryzie, co oznacza, że są doskonałe dla osób w każdym wieku, od dzieci po seniorów.
To oczywiście niejedyne zalety bananów, które przede wszystkim są bardzo zdrowe. Co ciekawe, czerwone, mniej popularne banany mają jeszcze więcej witamin i składników odżywczych niż ich „żółci bracia”. Dlaczego warto jeść czerwone banany?
Czerwone banany - witaminy, minerały, substancje odżywcze, cukry
Potas, magnez, błonnik - to substancje niezbędne dla prawidłowej pracy organizmu. A to dopiero początek listy składników odżywczych, które kryją w sobie czerwone banany.
Czerwone banany charakteryzuje kremowy, miękki miąższ, który jest bardzo słodki, przyrównywany przez niektórych do smaku malin. Pokrywa je nieco grubsza czerwona skórka, którą łatwo zdjąć z owocu. Jakie są inne zalety czerwonych bananów?
- bogactwo witaminy C – w 100 g czerwonych bananów znajduje się 15 proc. dobowego zapotrzebowania na wit. C
- potas i magnez sprzyjają prawidłowej pracy serca i układu krążenia. W 100 g czerwonych bananów znajduje się 8 proc. dobowego zapotrzebowania na magnez
- beta karoten gwarantuje piękną skórę, sprzyja też prawidłowej pracy narządu wzroku
- witamina A i C wspierają układ odpornościowy
- w czerwonych bananach są również witaminy z grupy B
- czerwone banany zawierają błonnik, który przekłada się na prawidłowe trawienie. W 100 g czerwonych bananów znajdują się 3 g błonnika
- czerwone banany są bogate w antyoksydanty, które spowalniają procesy starzenia
- w czerwonych bananach można znaleźć cenne bakterie prebiotyczne, a obecność błonnika sprzyja namnażaniu dobrych bakterii jelitowych
Czerwone banany - przeciwwskazania
Czy czerwone banany mogą mieć jakieś wady? Odpowiedź brzmi: to zależy. Czerwone banany mają dużo cukrów. Ich indeks glikemiczny wynosi 51. To czytelny sygnał, że cukrzycy lub osoby mające problem z utrzymywaniem prawidłowego poziomu cukru we krwi, powinny mieć się na baczności, zanim sięgną po czerwone banany.