Banany żółte i czerwone - różnice, zalety
Banany, choć jeszcze kilka dekad temu w Polsce były praktycznie nieznane, szybko rozgościły się na dobre na naszych stołach. Zjadane na surowo lub jako urozmaicenie ciast, deserów i innych potraw, są jednym z najbardziej lubianych owoców.
Smakują na zimno i na ciepło np. z grilla w polewie czekoladowej. Obiera się je z łatwością, bez trudu kroi i gryzie, co oznacza, że są doskonałe dla osób w każdym wieku, od dzieci po seniorów.
To oczywiście niejedyne zalety bananów, które przede wszystkim są bardzo zdrowe. Co ciekawe, czerwone, mniej popularne banany mają jeszcze więcej witamin i składników odżywczych niż ich „żółci bracia”. Dlaczego warto jeść czerwone banany?
Czerwone banany - witaminy, minerały, substancje odżywcze, cukry
Potas, magnez, błonnik - to substancje niezbędne dla prawidłowej pracy organizmu. A to dopiero początek listy składników odżywczych, które kryją w sobie czerwone banany.
Czerwone banany charakteryzuje kremowy, miękki miąższ, który jest bardzo słodki, przyrównywany przez niektórych do smaku malin. Pokrywa je nieco grubsza czerwona skórka, którą łatwo zdjąć z owocu. Jakie są inne zalety czerwonych bananów?
- bogactwo witaminy C – w 100 g czerwonych bananów znajduje się 15 proc. dobowego zapotrzebowania na wit. C
- potas i magnez sprzyjają prawidłowej pracy serca i układu krążenia. W 100 g czerwonych bananów znajduje się 8 proc. dobowego zapotrzebowania na magnez
- beta karoten gwarantuje piękną skórę, sprzyja też prawidłowej pracy narządu wzroku
- witamina A i C wspierają układ odpornościowy
- w czerwonych bananach są również witaminy z grupy B
- czerwone banany zawierają błonnik, który przekłada się na prawidłowe trawienie. W 100 g czerwonych bananów znajdują się 3 g błonnika
- czerwone banany są bogate w antyoksydanty, które spowalniają procesy starzenia
- w czerwonych bananach można znaleźć cenne bakterie prebiotyczne, a obecność błonnika sprzyja namnażaniu dobrych bakterii jelitowych
Czerwone banany - przeciwwskazania
Czy czerwone banany mogą mieć jakieś wady? Odpowiedź brzmi: to zależy. Czerwone banany mają dużo cukrów. Ich indeks glikemiczny wynosi 51. To czytelny sygnał, że cukrzycy lub osoby mające problem z utrzymywaniem prawidłowego poziomu cukru we krwi, powinny mieć się na baczności, zanim sięgną po czerwone banany.