Zła wiadomość dla fanów marshmallows. W tej postaci są mutagenne i rakotwórcze
Moda na opiekanie pianek tzw. marshmallows na grillu została zapożyczona ze Stanów Zjednoczonych. Okazuje się, że jedzenie ich w tej formie może negatywnie odbić się na zdrowiu. Polscy naukowcy ostrzegają przed tym produktem, szczególnie dzieci i młodzież.
Lubisz jeść pianki z grilla? Naukowcy Śląskiego Uniwersytetu Medycznego wzięli pod lupę ten produkt cieszący się ogromną popularnością nie tylko w Stanach Zjednoczonych, ale także w Europie. Nie mają dobrych wieści dla miłośników słodkich, puszystych i przyjemnie pachnących marshmallows. A za tym przysmakiem przecież przepada wiele osób, niezależnie od wieku.
Nie jedz pianek prosto z grilla – radzą naukowcy
Ta grupa naukowców od lat zajmuje się badaniami nad szkodliwością grillowanych produktów spożywczych. Przyjrzała się piankom z grilla w celu identyfikacji i oznaczenia szkodliwych związków oraz kształtowania świadomości nieletnich na temat ich wpływu na zdrowie. W skład tego produktu wchodzą m.in. cukier, syrop glukozowy lub glukozowo-fruktozowy, woda, żelatyna, aromat i barwniki.
W oficjalnym komunikacie prasowym wyjaśniono, że „podczas podgrzewania wielu produktów spożywczych, w tym pianek, powstają wielopierścienowe węglowodory aromatyczne (WWA) i ich heterocykliczne pochodne”. Jak przekazała jedna ze współautorek badania prof. Krystyna Tyrpień-Golder, „związki te tworzą się w wyniku pirolizy, a następnie pirosyntezy składników pianek, takich jak cukry, aminokwasy, barwniki oraz przy udziale wolnych rodników”.
Podczas analizy uczeni odkryli działanie cytoksyczne wyizolowanych ekstraktów z pianek grillowanych. To oznacza, że jedzenie tego przysmaku prosto z rusztu może mieć negatywny wpływ na zdrowie ze względu na ich potwierdzone działanie rakotwórcze i mutagenne.
Czy grillowane pianki są zdrowe?
Badacze z Katedry Biologii Molekularnej Wydziału Nauk Farmaceutycznych w Sosnowcu również wnieśli swój wkład w to badanie. Zaznaczyli, że „procedura izolowania frakcji rakotwórczych wielopierścieniowych węglowodorów aromatycznych z grillowanych w różny sposób pianek była wieloetapowa”. - WWA nasz organizm przyjmuje wraz z żywnością poddawaną obróbce termicznej – dodali.
Wyniki analizy pokazują, że marshmallows niepoddane obróbce termicznej były pozbawione WWA. Z kolei odkryto wyższe stężenie WWA w kolorowych piankach grillowanych w piekarniku niż opiekanych nad ogniskiem i były o wiele bardziej cytotoksyczne od białych.
Jaki wniosek płynie z badań? Osoby, które spożywają w nadmiarze pianki grillowane, mogą być narażone na rakotwórcze działanie WWA. Głównie dotyczy to dzieci i młodzieży.
- Niepokojący jest brak świadomości społecznej w zakresie narażenia na szkodliwe substancje, w tym rakotwórcze, powstające w żywności poddanej obróbce termicznej, w tym w grillowanych piankach typu „marshmallows”, dlatego należy poważnie zastanowić się nad zakazem sprzedaży i dystrybucji pianek gotowych do grillowania – skwitowała prof. Tyrpień–Golder.
O swoim odkryciu naukowcy opowiedzieli podczas XIII Polskiej Konferencji Chromatograficznej w Katowicach.
Polecany artykuł: