Złotak wysmukły: nowy grzyb w Polsce. Mnóstwo go w lasach
Złotak wysmukły przywędrował do nas najprawdopodobniej ze Stanów Zjednoczonych. Jest go w polskich lasach bardzo dużo, a grzybiarze zachwalają jego smak. Jak rozpoznać złotaka wysmukłego?
Spis treści
- Złotak wysmukły: pochodzenie
- Złotak wysmukły: jak wygląda?
- Złotak wysmukły: czy zagraża innym grzybom?
Złotak wysmukły (borowik wysmukły, borowik amerykański, złotak wyniosły, Aureoboletus projectellus) szturmem zdobywa polskie lasy i serca grzybiarzy. Nie dość, że można go zbierać od czerwca aż do października, to jeszcze większość osób opisuje ten grzyb (jak najbardziej jadalny) jako smaczny.
Złotak wysmukły: pochodzenie
Jeszcze kilkanaście lat temu nie znaleźlibyśmy złotaka wysmukłego w polskich lasach. Przywędrował do nich ze Stanów Zjednoczonych, po drodze zahaczając o Łotwę i Litwę. Na Litwie dotarł najprawdopodobniej drogą morską - razem ze statkami kursującymi do Kłajpedy wraz z transportowaną przez nie glebą czy sadzonkami.
Największe ilości złotaków wysmukłych znajdą grzybiarze z północnych (najwcześniej zaobserwowano go nad Bałtykiem) i wschodnich terenów Polski, choć grzyb rozprzestrzenia się w całym kraju.
Złotak wysmukły bywa również nazywany borowikiem wrzosowym, ponieważ często można go znaleźć właśnie wśród wrzosów. Upodobał sobie również lasy sosnowe, ponieważ tworzy z nimi mikoryzę - symbiotyczną relację, polegającą na współżyciu grzyba z korzeniami/nasionami tych drzew.
Czytaj też:
Złotak wysmukły: jak wygląda?
Choć jedną z nazw tego grzyba jest borowik wrzosowy, wyglądem przypomina on bardziej koźlarza niż borowika.
Jak na złotaka wysmukłego przystało, grzyb ma długi (nawet do 15 cm) i smukły trzon - zdecydowanie dominuje on nad niewielkim kapeluszem.
Kapelusz u dorosłych okazów ma barwą brązowo-rudawą, u młodych - cynamonową. Jest ciemny pośrodku, a po bokach jaśniejszy, "wypłowiały". Kapelusz złotaka wysmukłego jest zawsze wypukły i zakończony delikatną falbanką. W dotyku przypomina zamsz, a gdy jest wilgotny - w przypadku dorosłych osobników - staje się lepki.
Trzon grzyba może być kremowy, żółtawy lub pomarańczowawy czy nawet jasnobrązowy, na jego fakturze widoczne są bruzdy.
Z kolei w miąższu złotaka wysmukłego dominują odcienie bieli, z żółtymi lub różowymi refleksami.
Czytaj też:
- Grzyby jadalne w Polsce - te grzyby możesz zbierać i jeść bez obaw
- Okratek australijski (palce diabła) - czy ten egzotyczny grzyb jest trujący?
Złotak wysmukły: czy zagraża innym grzybom?
Złotak wysmukły nie jest naszym rodzimym grzybem, ale czy można go nazwać gatunkiem inwazyjnym, czyli takim, który nie dość, że obcy, to zagraża ekosystemowi lasów i grzybom w nich od dawna obecnym?
Tego jeszcze nie wiadomo - nie powstały na ten temat odpowiednie badania. Na razie też nie zaobserwowano jego wyraźnie destrukcyjnego wpływu na inne grzyby. Tym, co wiemy na pewno jest fakt, że - dzięki temu, że jest "nietutejszy" - grzyb rzadko jest atakowany przez muchówki. I w tym tkwi też m. in. tajemnica jego sukcesu - rozprzestrzenia się, ponieważ nie jest atakowany przez owady.
- PODGRZYBEK – czy jest trujący? Jak rozpoznać i przyrządzić podgrzybki?
- RYDZE to grzyby jadalne. Jak rozpoznać i przyrządzić rydze?
- Pieczarki: wartości odżywcze i właściwości zdrowotne
- KANIA (grzyb) - jak wygląda, kiedy zbierać? Przepisy na dania z kani
- MAŚLAK to grzyb jadalny - jak wygląda? Przepisy na dania z maślaka
- Borowik (prawdziwek) - rodzaje. Borowiki jadalne i trujące [LISTA]
- Gąski to grzyby jadalne. Jak rozpoznać i przyrządzić gąski?