Zmiana diety może uchronić cię przed demencją. Spadek ryzyka aż o 60%

2025-02-09 11:10

Lekarze wciąż podkreślają, że na występowanie demencji mają także wpływ czynniki środowiskowe. A to oznacza, że wciąż możemy zawalczyć o swoje zdrowie i możemy uchronić się przed starością okupioną zaburzeniami funkcji poznawczych. Jedną z metod jest zmiana stylu życia na zdrowszy, a zacząć powinniśmy od prostych badań krwi.

Zmiana diety może uchronić cię przed demencją. Spadek ryzyka aż o 60%
Autor: Fot. Getty Images

Jednym z podstawowych błędów w dbaniu i zdrowie jest to, że udajemy się na badania dopiero kiedy pojawią się objawy. To z kolei często oznacza, że choroba długo rozwija się po cichu, pustosząc organizm i przyczyniając się do następnych problemów. Dlatego punktem wyjścia zawsze powinna być profilaktyka oraz dieta. Świadczą o tym niedawno opublikowane badania na łamach Stroke.

Kontrola poziomu cholesterolu

Dieta a demencja. Co jeść, aby mieć sprawny umysł?

Wzorce żywieniowe mają ogromny wpływ na zdrowie. Niestety czasem mamy różne nawyki, które wynieśliśmy z domu, lub wykształciliśmy sami i które trudno zmienić. Nie raz okazuje się, że nie zdajemy sobie sprawy z tego, że to jak jedliśmy, było dla nas złe. Naukowcy z American Heart Association wskazują, że dieta MIND oraz dieta DASH są dobre dla serca i mózgu. Zależność ta ma także odwrotne działanie, a zatem to, co szkodzi sercu, szkodzi na mózg. 

Przykładem jest poziom cholesterolu, o czym świadczą najnowsze badania opublikowane w lutym 2025 roku na łamach Neurology. Grupa naukowców z Monash University w Melbourne w Australii objęli obserwacją niemal 10 tys. osób, których średnia wieku wynosiła 74 lata. Na początku badań nikt nie miał demencji, a u każdego uczestnika zmierzono poziom cholesterolu. 

Krew pobrano jeszcze trzy raz w rocznych odstępach czasowych. W tym samym momencie monitorowano funkcje poznawcze seniorów. Wyniki wykazały silny związek pomiędzy wahaniem poziomu cholesterolu we krwi a ryzykiem demencji. Okazało się, że wysoki poziom cholesterolu może zwiększyć ryzyko demencji aż o 60%.

Wyniki te sugerują, że wahania poziomu cholesterolu, mierzone corocznie, mogą być nowym biomarkerem do identyfikacji osób zagrożonych demencją, dostarczając więcej informacji niż rzeczywiste poziomy cholesterolu, mierzone w jednym punkcie czasowym

 - wyjaśnił główny autor badania, dr Zhen Zhou z Monash University.

Warto podkreślić, że we wspomnianych badaniach brano pod uwagę różne rodzaje cholesterolu. A mianowicie LDL, HDL i trójglicerydy. Autorzy badań dodają, że to właśnie w przypadku wahań tzw. złego cholesterolu, czyli lipoprotein o niskiej gęstości (LDL) ryzyko upośledzenia funkcji poznawczych wzrasta. Natomiast nie zaobserwowano tej zależności w odniesieniu do pozostałych rodzajów cholesterolu.

Badania krwi na poziom cholesterolu to początek. Zmień codzienne posiłki

Skoro wiemy już, jak cholesterol wpływa na mózg, w pierwszej kolejności należy niezwłocznie wykonać badania krwi. Możesz to zrobić zupełnie za darmo. Wystarczy, że udasz się do lekarza rodzinnego i poprosisz o skierowanie. Koniecznie zobacz, co skrywa twój organizm, bo hipercholesterolemia to choroba, która rozwija się w ukryciu, nie dając żadnych objawów, aż do pierwszych powikłań, którymi mogą być problemy z sercem, a nawet zawał.

Należy monitorować poziom cholesterolu u osób starszych pod kątem zmian zachodzących w czasie, aby pomóc zidentyfikować osoby, które mogą być narażone na ryzyko upośledzenia funkcji poznawczych lub demencji i które mogłyby skorzystać z interwencji, obejmujące zmiany stylu życia lub upewnienie się, że zaczną lub będą kontynuować przyjmowanie statyn, aby zapobiec wahaniom poziomu cholesterolu i potencjalnie zmniejszyć ryzyko demencji

 – podsumował dr Zhen Zhou.

Dieta, która może poprawić wyniki, opiera się na wykluczeniu przetworzonej żywności. Należy także ograniczyć tłuszcze zwierzęce na rzecz zdrowych tłuszczy roślinnych, a zatem codzienne posiłki powinny zawierać takie składniki jak:

  • tłuste ryby morskie,
  • owoce morza,
  • rośliny strączkowe,
  • mięso z indyka,
  • warzywa,
  • owoce,
  • oliwa z oliwek,
  • olej lniany,
  • produkty pełnoziarniste,
  • chudy nabiał,
  • orzechy i nasiona.
Poradnik Zdrowie Google News
Autor:
Polska na ucho
Proszę o ciszę