Zmiana diety może uchronić cię przed demencją. Spadek ryzyka aż o 60%
Lekarze wciąż podkreślają, że na występowanie demencji mają także wpływ czynniki środowiskowe. A to oznacza, że wciąż możemy zawalczyć o swoje zdrowie i możemy uchronić się przed starością okupioną zaburzeniami funkcji poznawczych. Jedną z metod jest zmiana stylu życia na zdrowszy, a zacząć powinniśmy od prostych badań krwi.
![Zmiana diety może uchronić cię przed demencją. Spadek ryzyka aż o 60%](https://cdn.galleries.smcloud.net/t/galleries/gf-Qe9E-N3iQ-TaAF_zmiana-diety-moze-uchronic-cie-przed-demencja-spadek-ryzyka-az-o-60-664x442.jpg)
Jednym z podstawowych błędów w dbaniu i zdrowie jest to, że udajemy się na badania dopiero kiedy pojawią się objawy. To z kolei często oznacza, że choroba długo rozwija się po cichu, pustosząc organizm i przyczyniając się do następnych problemów. Dlatego punktem wyjścia zawsze powinna być profilaktyka oraz dieta. Świadczą o tym niedawno opublikowane badania na łamach Stroke.
Dieta a demencja. Co jeść, aby mieć sprawny umysł?
Wzorce żywieniowe mają ogromny wpływ na zdrowie. Niestety czasem mamy różne nawyki, które wynieśliśmy z domu, lub wykształciliśmy sami i które trudno zmienić. Nie raz okazuje się, że nie zdajemy sobie sprawy z tego, że to jak jedliśmy, było dla nas złe. Naukowcy z American Heart Association wskazują, że dieta MIND oraz dieta DASH są dobre dla serca i mózgu. Zależność ta ma także odwrotne działanie, a zatem to, co szkodzi sercu, szkodzi na mózg.
Przykładem jest poziom cholesterolu, o czym świadczą najnowsze badania opublikowane w lutym 2025 roku na łamach Neurology. Grupa naukowców z Monash University w Melbourne w Australii objęli obserwacją niemal 10 tys. osób, których średnia wieku wynosiła 74 lata. Na początku badań nikt nie miał demencji, a u każdego uczestnika zmierzono poziom cholesterolu.
Krew pobrano jeszcze trzy raz w rocznych odstępach czasowych. W tym samym momencie monitorowano funkcje poznawcze seniorów. Wyniki wykazały silny związek pomiędzy wahaniem poziomu cholesterolu we krwi a ryzykiem demencji. Okazało się, że wysoki poziom cholesterolu może zwiększyć ryzyko demencji aż o 60%.
Wyniki te sugerują, że wahania poziomu cholesterolu, mierzone corocznie, mogą być nowym biomarkerem do identyfikacji osób zagrożonych demencją, dostarczając więcej informacji niż rzeczywiste poziomy cholesterolu, mierzone w jednym punkcie czasowym
- wyjaśnił główny autor badania, dr Zhen Zhou z Monash University.
Warto podkreślić, że we wspomnianych badaniach brano pod uwagę różne rodzaje cholesterolu. A mianowicie LDL, HDL i trójglicerydy. Autorzy badań dodają, że to właśnie w przypadku wahań tzw. złego cholesterolu, czyli lipoprotein o niskiej gęstości (LDL) ryzyko upośledzenia funkcji poznawczych wzrasta. Natomiast nie zaobserwowano tej zależności w odniesieniu do pozostałych rodzajów cholesterolu.
Badania krwi na poziom cholesterolu to początek. Zmień codzienne posiłki
Skoro wiemy już, jak cholesterol wpływa na mózg, w pierwszej kolejności należy niezwłocznie wykonać badania krwi. Możesz to zrobić zupełnie za darmo. Wystarczy, że udasz się do lekarza rodzinnego i poprosisz o skierowanie. Koniecznie zobacz, co skrywa twój organizm, bo hipercholesterolemia to choroba, która rozwija się w ukryciu, nie dając żadnych objawów, aż do pierwszych powikłań, którymi mogą być problemy z sercem, a nawet zawał.
Należy monitorować poziom cholesterolu u osób starszych pod kątem zmian zachodzących w czasie, aby pomóc zidentyfikować osoby, które mogą być narażone na ryzyko upośledzenia funkcji poznawczych lub demencji i które mogłyby skorzystać z interwencji, obejmujące zmiany stylu życia lub upewnienie się, że zaczną lub będą kontynuować przyjmowanie statyn, aby zapobiec wahaniom poziomu cholesterolu i potencjalnie zmniejszyć ryzyko demencji
– podsumował dr Zhen Zhou.
Dieta, która może poprawić wyniki, opiera się na wykluczeniu przetworzonej żywności. Należy także ograniczyć tłuszcze zwierzęce na rzecz zdrowych tłuszczy roślinnych, a zatem codzienne posiłki powinny zawierać takie składniki jak:
- tłuste ryby morskie,
- owoce morza,
- rośliny strączkowe,
- mięso z indyka,
- warzywa,
- owoce,
- oliwa z oliwek,
- olej lniany,
- produkty pełnoziarniste,
- chudy nabiał,
- orzechy i nasiona.
![Poradnik Zdrowie Google News](https://cdn.galleries.smcloud.net/t/galleries/gf-Q8Hz-iXxH-RNtn_poradnik-zdrowie-google-news-664x442-nocrop.jpg)
![Polska na ucho](https://cdn.galleries.smcloud.net/t/galleries/gf-PxNf-5ndm-qEh6_polska-na-ucho-664x0-nocrop.jpg)