Zmniejsza niepokój, łagodzi problemy trawienne. Cenne właściwości herbaty z krwawnika
Jej smak docenią wielbiciele korzennych, lekko gorzkawych smaków, jej właściwości z kolei przypadną do gustu osobom, które szukają skutecznego remedium na niektóre problemy zdrowotne. Lista zalet herbaty z krwawnika nie jest może imponująco długa, jednak większość ma uzasadnienie naukowe, co czyni ją cenną z punktu widzenia dbania o własne zdrowie.
Herbata z krwawnika to jedna z herbat ziołowych, które chętnie polecają farmaceuci, a także niektórzy lekarze. Samo zioło znane jest od tysięcy lat - w postaci maści miał je stosować ponoć już Achilles do leczenia ran swoich żołnierzy, stąd wzięła się nazwa rodzajowa tej rośliny - Achillea millefolium.
Cenne właściwości herbaty z krwawnika
W zielu i kwiatach krwawnika pospolitego obecnych jest szereg substancji wykazujących działanie prozdrowotne. Są wśród nich m.in. seskwiterpeny, flawonoidy, gorzki glikozyd, a także kumaryny, taniny, sole mineralne cynku i magnezu.
To dzięki nim herbata z krwawnika ma określone właściwości. Do jednej z najbardziej korzystnych zaliczane jest łagodzenie dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego. Herbata z krwawnika pita przed jedzeniem wzmaga apetyt. Krwawnik pomaga również przy wzdęciach, kolkach i innych zaburzeniach motorycznych żołądka i górnego odcinka układu pokarmowego.
Badania przeprowadzone na zwierzętach dowiodły, że może on również łagodzić dolegliwości towarzyszące wrzodom żołądka i zespołowi jelita drażliwego, takie jak zaparcia, biegunka czy bóle brzucha.
Herbatę z krwawnika docenią również kobiety mające silne bóle miesiączkowe - łagodzi ona bowiem tę przypadłość.
Napój ten może również zwalczać stany zapalne, w tym wątroby - wykazały to jednak póki co tylko badania w laboratorium.
Z kolei obecne w zielu krwawnika flawonoidy i alkaloidy zmniejszają wydzielanie kortykosteronu - hormonu wydzielanego przez korę nadnerczy i mającego działanie zbliżone do kortyzolu, czyli hormonu stresu. Podwyższone stężenie tego hormonu obserwuje się w trakcie przewlekłego stresu, któremu towarzyszą stany lękowe.
Jak zaparzyć i jak często pić herbatę z krwawnika?
Krwawnik pospolity występuje w postaci herbatki ziołowej lub w postaci mieszanki z innymi ziołami. Herbatę z tego ziela należy parzyć wedle instrukcji, jednak by zawarte w nim cenne składniki przeszły do napoju przyjmuje się, że powinna być ona parzona przez około 20-30 minut.
Można ją pić nie częściej niż dwa-trzy razy dziennie. Niektóre osoby powinny jednak zachować ostrożność. Herbata z krwawnika jest niewskazana dla kobiet w ciąży i karmiących piersią, a także dla osób z zaburzeniami krwawienia lub przyjmujących leki rozrzedzające krew.
Z powodu ryzyka krwawień zioło to nie powinno być pite w ciągu dwóch tygodni przed i po operacji. Nie powinny go również pić osoby uczulone na rośliny z rodziny astrowatych.