Zmniejsza ryzyko cukrzycy i kosztuje grosze. Na pewno masz ją w domu

2023-10-04 11:54

Od lat wiadomo, że pobudza, reguluje ciśnienie krwi, korzystnie wpływa na układ krążenia i poprawia trawienie. Do tej listy doszło właśnie kolejne działanie. Okazuje się, że czarna herbata - najpopularniejszy napój na świecie - może również pomóc w kontroli poziomu glukozy i tym samym zapobiegać jednej z najgroźniejszych chorób przewlekłych, jaką jest cukrzyca typu 2.

Zmniejsza ryzyko cukrzycy i kosztuje grosze. Na pewno masz ją w domu
Autor: Getty Images Zmniejsza ryzyko cukrzycy i kosztuje grosze. Na pewno masz ją w domu

Odkryto kolejne korzystne działanie herbaty

Cukrzyca typu 2 okrzyknięta została jedną z pandemii XXI wieku. Przez wiele lat może rozwijać się w ukryciu, doprowadzając do powikłań takich jak zakrzepy, wysoki cholesterol czy zwiększone ciśnienie krwi oraz stopa cukrzycowa. Chorych na cukrzycę stale przybywa.

Wyniki najnowszych badań sugerują, że ryzyko cukrzycy i stanu przedcukrzycowego można zmniejszyć, pijąc herbatę. Autorami odkrycia są naukowcy z Uniwersytetu w Adelajdzie w Australii i Uniwersytetu Południowo-Wschodniego w Chinach. Badacze przeanalizowali stan zdrowia i zwyczaje 1923 dorosłych (562 mężczyzn i 1361 kobiet w wieku 20–80 lat) mieszkających w społeczności w ośmiu prowincjach Chin. 

W sumie 436 uczestników cierpiało na cukrzycę, 352 na stan przedcukrzycowy, a 1135 miało prawidłowy poziom glukozy we krwi. Część z nich piła herbatę regularnie, część nigdy, niektórzy chętniej sięgali po herbatę zieloną, inni zaś wyłącznie po czarną.

Naukowcy zbadali związek między typem herbaty i częstotliwością jej spożywania, a wydalaniem glukozy z moczem (oceniali to za pomocą codziennego porannego badania moczu), opornością na insulinę i innymi wskaźnikami metabolizmu glukozy w organizmie.

Czy herbata jest zdrowa? Jakie właściwości lecznicze posiada herbata?

Czarna herbata pomaga regulować poziom glukozy 

Badanie pokazało, że osoby, które codziennie piły czarną herbatę, miały mniejszą oporność na insulinę (insulinooporność jest czynnikiem ryzyka cukrzycy typu 2) i zwiększone wydalanie glukozy wraz z moczem. Miłośnicy herbaty mieli o 15 proc. niższe ryzyko stanu przedcukrzycowego i o 28 proc niższe ryzyko cukrzycy typu 2 (w porównaniu z tymi, którzy jej nie pili).

Największe korzyści dawało picie ciemnej herbaty - ci, którzy pili ją codziennie, mieli aż o 53 proc. niższe ryzyko stanu przedcukrzycowego i o 47 proc. niższe ryzyko cukrzycy typu 2 niż osoby, które w ogóle jej nie pijały - nawet po biorąc pod uwagę znane czynniki ryzyka cukrzycy, w tym wiek, płeć, pochodzenie etniczne, wskaźnik masy ciała (BMI), średnie ciśnienie tętnicze, stężenie glukozy w osoczu na czczo , stężenie cholesterolu, spożycie alkoholu, palenie tytoniu, cukrzycę w rodzinie oraz aktywność fizyczną.

Za ten efekt odpowiada sposób produkcji herbaty

Do wyników badania odniósł się jeden z jego współautorów, prof. Tongzhi Wu z Uniwersytetu w Adelajdzie. - W kilku badaniach przeprowadzonych w ostatnich latach donoszono o znaczących korzyściach zdrowotnych herbaty, w tym zmniejszonym ryzyku chorób układu krążenia i cukrzycy typu 2, ale mechanizmy leżące u podstaw tych korzyści są niejasne” – zauważył.

- Nasze odkrycia wskazują na ochronny wpływ zwykłego picia herbaty na kontrolę poziomu cukru we krwi poprzez zwiększone wydalanie glukozy z moczem, poprawę insulinooporności, a tym samym lepszą kontrolę poziomu cukru we krwi. Korzyści te były najbardziej widoczne wśród osób codziennie pijących ciemne herbaty. - dodał.

Zdaniem badaczy korzystny wpływ ciemnej herbaty na metabolizm glukozy może mieć związek ze sposobem, w jaki jest ona produkowana. W procesie produkcji dochodzi do fermentacji mikrobiologicznej, w efekcie której tworzą się unikalne związki bioaktywne (w tym alkaloidy, wolne aminokwasy, polifenole, polisacharydy i ich pochodne).

Związki te mają silne działanie przeciwutleniające i przeciwzapalne, poprawiają zarówno wrażliwość na insulinę, jak i działanie komórek beta w trzustce, korzystnie wpływają również na mikrobiom jelitowy. Prof. Wu ocenia, że działanie bioaktywnych składników ciemnej herbaty można w pewnym zakresie porównać do działania leków na cukrzycę z grupy flozyn.

Autorzy badania zastrzegają jednak, że praca miała charakter obserwacyjny, a jej wyniki - mimo, że są obiecujące - nie dowodzą, że codzienne picie herbaty poprawia kontrolę poziomu glukozy we krwi, a jedynie sugerują takie działanie. Obecnie badacze prowadzą inne, podwójnie zaślepione, randomizowane badanie na temat wpływu picia ciemnej herbaty na kontrolę glikemii u osób, które już chorują na cukrzycę typu 2.