Zmniejsza ryzyko cukrzycy i kosztuje grosze. Na pewno masz ją w domu
Od lat wiadomo, że pobudza, reguluje ciśnienie krwi, korzystnie wpływa na układ krążenia i poprawia trawienie. Do tej listy doszło właśnie kolejne działanie. Okazuje się, że czarna herbata - najpopularniejszy napój na świecie - może również pomóc w kontroli poziomu glukozy i tym samym zapobiegać jednej z najgroźniejszych chorób przewlekłych, jaką jest cukrzyca typu 2.
Odkryto kolejne korzystne działanie herbaty
Cukrzyca typu 2 okrzyknięta została jedną z pandemii XXI wieku. Przez wiele lat może rozwijać się w ukryciu, doprowadzając do powikłań takich jak zakrzepy, wysoki cholesterol czy zwiększone ciśnienie krwi oraz stopa cukrzycowa. Chorych na cukrzycę stale przybywa.
Wyniki najnowszych badań sugerują, że ryzyko cukrzycy i stanu przedcukrzycowego można zmniejszyć, pijąc herbatę. Autorami odkrycia są naukowcy z Uniwersytetu w Adelajdzie w Australii i Uniwersytetu Południowo-Wschodniego w Chinach. Badacze przeanalizowali stan zdrowia i zwyczaje 1923 dorosłych (562 mężczyzn i 1361 kobiet w wieku 20–80 lat) mieszkających w społeczności w ośmiu prowincjach Chin.
W sumie 436 uczestników cierpiało na cukrzycę, 352 na stan przedcukrzycowy, a 1135 miało prawidłowy poziom glukozy we krwi. Część z nich piła herbatę regularnie, część nigdy, niektórzy chętniej sięgali po herbatę zieloną, inni zaś wyłącznie po czarną.
Naukowcy zbadali związek między typem herbaty i częstotliwością jej spożywania, a wydalaniem glukozy z moczem (oceniali to za pomocą codziennego porannego badania moczu), opornością na insulinę i innymi wskaźnikami metabolizmu glukozy w organizmie.
Czarna herbata pomaga regulować poziom glukozy
Badanie pokazało, że osoby, które codziennie piły czarną herbatę, miały mniejszą oporność na insulinę (insulinooporność jest czynnikiem ryzyka cukrzycy typu 2) i zwiększone wydalanie glukozy wraz z moczem. Miłośnicy herbaty mieli o 15 proc. niższe ryzyko stanu przedcukrzycowego i o 28 proc niższe ryzyko cukrzycy typu 2 (w porównaniu z tymi, którzy jej nie pili).
Największe korzyści dawało picie ciemnej herbaty - ci, którzy pili ją codziennie, mieli aż o 53 proc. niższe ryzyko stanu przedcukrzycowego i o 47 proc. niższe ryzyko cukrzycy typu 2 niż osoby, które w ogóle jej nie pijały - nawet po biorąc pod uwagę znane czynniki ryzyka cukrzycy, w tym wiek, płeć, pochodzenie etniczne, wskaźnik masy ciała (BMI), średnie ciśnienie tętnicze, stężenie glukozy w osoczu na czczo , stężenie cholesterolu, spożycie alkoholu, palenie tytoniu, cukrzycę w rodzinie oraz aktywność fizyczną.
Za ten efekt odpowiada sposób produkcji herbaty
Do wyników badania odniósł się jeden z jego współautorów, prof. Tongzhi Wu z Uniwersytetu w Adelajdzie. - W kilku badaniach przeprowadzonych w ostatnich latach donoszono o znaczących korzyściach zdrowotnych herbaty, w tym zmniejszonym ryzyku chorób układu krążenia i cukrzycy typu 2, ale mechanizmy leżące u podstaw tych korzyści są niejasne” – zauważył.
- Nasze odkrycia wskazują na ochronny wpływ zwykłego picia herbaty na kontrolę poziomu cukru we krwi poprzez zwiększone wydalanie glukozy z moczem, poprawę insulinooporności, a tym samym lepszą kontrolę poziomu cukru we krwi. Korzyści te były najbardziej widoczne wśród osób codziennie pijących ciemne herbaty. - dodał.
Zdaniem badaczy korzystny wpływ ciemnej herbaty na metabolizm glukozy może mieć związek ze sposobem, w jaki jest ona produkowana. W procesie produkcji dochodzi do fermentacji mikrobiologicznej, w efekcie której tworzą się unikalne związki bioaktywne (w tym alkaloidy, wolne aminokwasy, polifenole, polisacharydy i ich pochodne).
Związki te mają silne działanie przeciwutleniające i przeciwzapalne, poprawiają zarówno wrażliwość na insulinę, jak i działanie komórek beta w trzustce, korzystnie wpływają również na mikrobiom jelitowy. Prof. Wu ocenia, że działanie bioaktywnych składników ciemnej herbaty można w pewnym zakresie porównać do działania leków na cukrzycę z grupy flozyn.
Autorzy badania zastrzegają jednak, że praca miała charakter obserwacyjny, a jej wyniki - mimo, że są obiecujące - nie dowodzą, że codzienne picie herbaty poprawia kontrolę poziomu glukozy we krwi, a jedynie sugerują takie działanie. Obecnie badacze prowadzą inne, podwójnie zaślepione, randomizowane badanie na temat wpływu picia ciemnej herbaty na kontrolę glikemii u osób, które już chorują na cukrzycę typu 2.