Znakomita dla nerek i wątroby, ale można się nią zatruć. Pamiętaj o tej zasadzie
To, jak postrzegasz jarząb pospolity (Sorbus aucuparia L.), może zależeć od tego, gdzie mieszkasz. Według Łukasza Łuczaja, wykładowcy w Instytucie Biologii i Biotechnologii Uniwersytetu Rzeszowskiego, od wieków trwa spór. W jednych rejonach Polski to roślina jadalna, a jej owoce i kwiaty traktowane są powszechnie jako produkt spożywczy, W innych boją się jej niczym ognia i straszą, że jest toksyczna. Kto ma rację?
Faktycznie, owocami jarzębu, czyli popularnej jarzębiny, można się zatruć. Zdarzało się, zwłaszcza wśród dzieci, że dochodziło do takich wypadków podczas zabawy i zjedzenia popularnych jesiennych korali. Zarazem popularne przetwory z jarzębiny, choćby soki i marmolada, są niewątpliwie zdrowe i bezpieczne. Można też jeść bez obaw suszoną jarzębinę. Jak to możliwe?
Jarzębina - czy jest rośliną trującą?
Owoce jarzębiny zawierają kwas parasorbowy. To związek toksyczny w większych dawkach. Może wywołać wymioty i inne zaburzenia trawienia.
Warto jednak wiedzieć, że zagrożenie stanowi tylko jarzębina spożywana na surowo. Obróbka termiczna (gotowanie, mrożenie, suszenie) sprawia, że kwas parasorbowy przekształca się w kwas sorbowy, a ten już toksyczny nie jest.
Do zatruć surowymi owocami jarzębiny nie dochodzi zbyt często, bo jej charakterystyczny smak (kwaśno-gorzki, cierpki) raczej dość skutecznie zniechęca do spożycia.
Jarzębina - dla oczu i odporności
Owoce jarzębiny pokochają twoje oczy. Znajdziesz w nich więcej beta-karotenu (prowitaminy A) niż w popularnej marchewce. Witamina A tymczasem chroni nasz wzrok przed zmęczeniem, nawilża śluzówki, zapobiega ślepocie zmierzchowej.
W sezonie infekcji sporo osób ratuje się sokiem z jarzębiny, marmoladą lub dorzuca suszone owoce do herbaty. Głównie ze względu na wspierająca odporność witaminę C.
Jarzębina i medycyna ludowa
Owoce jarzębiny zawierają także sporo soli mineralnych, witaminy z grupy B, a także antocyjany. To substancje barwnikowe, które działają przeciwutleniająco, więc spowalniają procesy starzenia i nowotworzenia.
Zwolennicy medycyny ludowej polecają jarzębinę na różne dolegliwości nerek i wątroby. Niewątpliwie jej owoce nie zaszkodzą profilaktycznie, bo wpływają na organizm korzystnie, podobnie zresztą jak większość warzyw i owoców.
W przypadku dolegliwości ze strony układu moczowego czy wątroby skonsultuj się z lekarzem. To zbyt ważne narządy, by lekceważyć takie sygnały.
Czytaj: Czego naprawdę potrzebuje twoja wątroba? 7 prostych zasad