Znakomita dla nerek i wątroby, ale można się nią zatruć. Pamiętaj o tej zasadzie

2023-10-03 14:27

To, jak postrzegasz jarząb pospolity (Sorbus aucuparia L.), może zależeć od tego, gdzie mieszkasz. Według Łukasza Łuczaja, wykładowcy w Instytucie Biologii i Biotechnologii Uniwersytetu Rzeszowskiego, od wieków trwa spór. W jednych rejonach Polski to roślina jadalna, a jej owoce i kwiaty traktowane są powszechnie jako produkt spożywczy, W innych boją się jej niczym ognia i straszą, że jest toksyczna. Kto ma rację?

Jarzębina jest znakomita dla nerek i wątroby, ale można się nią zatruć. Pamiętaj o tej zasadzie
Autor: GettyImages

Faktycznie, owocami jarzębu, czyli popularnej jarzębiny, można się zatruć. Zdarzało się, zwłaszcza wśród dzieci, że dochodziło do takich wypadków podczas zabawy i zjedzenia popularnych jesiennych korali. Zarazem popularne przetwory z jarzębiny, choćby soki i marmolada, są niewątpliwie zdrowe i bezpieczne. Można też jeść bez obaw suszoną jarzębinę. Jak to możliwe?

Beszamel - Przetwory we wrześniu: co na zimę przygotować we wrześniu?

Jarzębina - czy jest rośliną trującą?

Owoce jarzębiny zawierają kwas parasorbowy. To związek toksyczny w większych dawkach. Może wywołać wymioty i inne zaburzenia trawienia.

Warto jednak wiedzieć, że zagrożenie stanowi tylko jarzębina spożywana na surowo. Obróbka termiczna (gotowanie, mrożenie, suszenie) sprawia, że kwas parasorbowy przekształca się w kwas sorbowy, a ten już toksyczny nie jest.

Do zatruć surowymi owocami jarzębiny nie dochodzi zbyt często, bo jej charakterystyczny smak (kwaśno-gorzki, cierpki) raczej dość skutecznie zniechęca do spożycia.

Jarzębina - dla oczu i odporności

Owoce jarzębiny pokochają twoje oczy. Znajdziesz w nich więcej beta-karotenu (prowitaminy A) niż w popularnej marchewce. Witamina A tymczasem chroni nasz wzrok przed zmęczeniem, nawilża śluzówki, zapobiega ślepocie zmierzchowej.

W sezonie infekcji sporo osób ratuje się sokiem z jarzębiny, marmoladą lub dorzuca suszone owoce do herbaty. Głównie ze względu na wspierająca odporność witaminę C.

Jarzębina i medycyna ludowa

Owoce jarzębiny zawierają także sporo soli mineralnych, witaminy z grupy B, a także antocyjany. To substancje barwnikowe, które działają przeciwutleniająco, więc spowalniają procesy starzenia i nowotworzenia.

Zwolennicy medycyny ludowej polecają jarzębinę na różne dolegliwości nerek i wątroby. Niewątpliwie jej owoce nie zaszkodzą profilaktycznie, bo wpływają na organizm korzystnie, podobnie zresztą jak większość warzyw i owoców.

W przypadku dolegliwości ze strony układu moczowego czy wątroby skonsultuj się z lekarzem. To zbyt ważne narządy, by lekceważyć takie sygnały.

Czytaj: Czego naprawdę potrzebuje twoja wątroba? 7 prostych zasad