Zrób z nich wywar, obniży cholesterol i odtruje wątrobę. Wystarczy szklanka dziennie
Woda rodzynkowa to niedrogi i skuteczny wywar, który wspomaga pracę jelit i wątroby. Badania naukowe wykazują, że to właśnie ten typ bakalii ma wiele do zaoferowania naszemu organizmowi. Co więcej, napój jest smaczny i bardzo prosty w przygotowaniu.
Podczas świąt i różnych rodzinnych spotkań nie raz zdarza się przesadzić z ilością spożytego jedzenia. Zwłaszcza że tradycyjna, polska kuchnia obfituje w tłuste i ciężkostrawne potrawy. Warto po takiej uczcie sięgnąć po wywar z bakalii, by odciążyć nie tylko wątrobę.
Woda rodzynkowa to kuchenny skarb. Wypij codziennie, a poczujesz różnicę
Jest wiele napojów odtruwających wątrobę, jednak duża część z nich jest gorzka, przez co zdarza się, że niechętnie do nich wracamy. Dlatego dobrym rozwiązaniem jest przygotowanie prostej wody rodzynkowej o lekko słodkim posmaku. Skorzysta na tym cały organizm.
Zespół amerykańskich naukowców przeanalizował wpływ rodzynek na ludzki organizm. Specjaliści zaznaczyli, że ten rodzaj bakali cechuje się najwyższą zawartością polifenoli i przeciwutleniaczy w porównaniu do innych tradycyjnych suszonych owoców.
Spożywanie rodzynek obniża poziom cholesterolu lipoprotein o niskiej gęstości (LDL), reguluje ciśnienie i poziom cukru we krwi. Sięganie po tego rodzaju przekąskę lub przyrządzanie wywaru na bazie rodzynek wiąże się również ze zmniejszonym ryzykiem chorób układu krążenia.
Włączenie wody rodzynkowej do codziennej diety skraca czas pasażu jelitowego i pozytywnie wpływa na mikrobiotę jelitową. Dodatkowo taki napój oczyszcza wątrobę z toksyn, dzięki czemu zyskuje na tym cały organizm.
Rodzynki dostarczają trwałej energii podczas długotrwałych zawodów sportowych na równi z tradycyjnymi sportowymi przekąskami energetycznymi, shotami, czy galaretkami.
Kolejna grupa naukowców z Wielkiej Brytanii i Stanów Zjednoczonych przeanalizowała skład polifenoli, kwasów fenolowych i tanin (PPT) występujących w rodzynkach. Wyniki wykazały, że najobficiej występującymi PPT są flawonole, kwercetyna i kemferol oraz kwasy fenolowe, kwas kafarowy i kwas koutarowy.
W badaniach interwencyjnych na ludziach rodzynki mogą obniżać poposiłkową odpowiedź insulinową, modulować wchłanianie cukru (indeks glikemiczny), wpływać na niektóre biomarkery oksydacyjne i dawać uczucie sytości poprzez leptynę i grelinę.
Jak przygotować wodę rodzynkową? To tylko kilka kroków
Choć można zjeść kilka rodzynek, by wspomóc wątrobę, to zdecydowanie lepszym rozwiązaniem jest przygotowanie napoju. Dodanie wody nie tylko przyspiesza cały proces, ale także wspomaga jelita w pozbywaniu się nagromadzonego jedzenia.
Dodatkowo woda rodzynkowa zachowuje na dłużej uczucie sytości, dzięki czemu nie podjadamy między posiłkami i rzadziej sięgamy po słodycze.
Składniki:
- 100 g rodzynek (bez dodatku siarki i cukru),
- 500 ml wody.
Rodzynki wrzucamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy przez około 20 minut. Następnie zestawiamy z palnika i pozostawiamy na 12 godzin. Po tym czasie odcedzamy wywar i wstawiamy do lodówki. Warto wykorzystać ugotowane bakalie do ciasta lub owsianki. Wodę rodzynkową najlepiej pić po obfitym posiłku, lub wieczorem przed pójściem spać.