Dieta chroniąca przed rakiem jelita grubego
Czy zdrowa dieta może chronić przed rakiem jelita grubego? Naukowcy twierdzą, że tak. W diecie antyrakowej trzeba jeść dużo owoców i warzyw, zwracać uwagę na sporą zawartość błonnika, za to unikać żywności przetworzonej i nadmiaru węglowodanów.
Według naukowców, ok. 20 – 30% wszystkich nowotworów złośliwych jest dietozależnych. Rak jelita grubego należy do tej grupy. Badacze starają się udowodnić zależności pomiędzy składnikami żywnościowymi, a chorobą.
Jak powinna wyglądać zdrowa dieta chroniąca przed rakiem jelita grubego?
- Jemy za dużo węglowodanów, za duże porcje, a posiłki spożywamy w ciągu dnia zbyt rzadko! Nasza dieta zawiera za mało owoców i warzyw, błonnika, produktów pełnoziarnistych, oliwy z oliwek, kwasów omega 3. Jemy mało ryb, a za dużo mięsa. Długofalowo ma to wpływ na stan śluzówki układu pokarmowego, florę bakteryjną, zaparcia, które powodują mutacje nowotworowe... Jedzenie typu fast food oraz spożywanie wysoko przetwarzanych produktów poddawanych obróbce wysokotermicznej także poważnie szkodzą naszemu zdrowiu! - wymienia największe grzechy Polaków dr Mirosława Gałęcka.
Jak zatem powinniśmy odżywiać się, by zwiększyć prawdopodobieństwo uniknięcia poważnych dolegliwości związanych z chorobami przewodu pokarmowego, w tym raka jelita grubego?
- Jedz 5 razy dziennie
- Spożywaj małe porcje
- Wzbogaj codzienne menu o dużą ilość warzyw i owoców
- Upewnij się, że w twojej diecie nie zabraknie produktów z dużą zawartością błonnika i tłuszczów roślinnych
- Duże ilości mięsa spożywane w ciągu tygodnia zamień na ryby, zawierające tłuszcze omega 3, wspomagające perystaltykę jelit.