Dieta keto może zatykać tętnice. Kto powinien z niej zrezygnować?
Dieta keto nie jest niczym nowym. Od dłuższego czasu trwają jednak spory o to, czy jest ona zdrowa, czy jednak nie? Najnowsze badanie odpowiada na to pytanie. Okazuje się, że nie będzie odpowiednia dla każdego.
Dieta ketogeniczna jest dobrze znana wielu osobom. Jednak nie każdy jest do niej przekonany. Od dłuższego czasu toczy się debata dotycząca tego, czy aby na pewno jest ona zdrowa.
Dieta ketogeniczna, która polega na spożywaniu większej ilości kalorii z tłuszczów i bardzo małej ilości kalorii z węglowodanów. Zmusza ona organizm do korzystania z innego rodzaju "paliwa" zamiast polegać na glukozie z węglowodanów. Zamiast tego, zaczyna polegać na ciałach ketonowych co prowadzi do utraty wagi.
Czy dieta keto jest zdrowa? Naukowcy odpowiadają
Według najnowszych badań, ta dieta popularna wśród sportowców, kulturystów i niektórych celebrytów, ma podnosić poziom cholesterolu i zmniejszać ilość pożytecznych bakterii jelitowych.
Profesor Dylan Thompson z Uniwersytetu w Bath, który nadzorował badania opublikowane w poniedziałek w czasopiśmie Cell Reports Medicine powiedział, że choć dieta ketogeniczna jest skuteczna w utracie tkanki tłuszczowej, to może wiązać się z różnymi efektami metabolicznymi i mikrobiomowymi, które mogą nie być odpowiednie dla każdego.
W badaniu trwającym 12 tygodni wzięło udział 53 zdrowych dorosłych, którzy stosowali dietę o umiarkowanej zawartości cukru, dietę o niskiej zawartości cukru lub dietę ketogeniczną.
Co udało się odkryć naukowcom? Dieta keto może wpływać negatywnie
Według badanie, co prawda w grupie ketogenicznej nastąpiła większa utrata tłuszczu, jednak osoby te miały o 16 proc. wyższy poziom złego cholesterolu niż osoby z grupy kontrolnej. Miały również o 26 proc. wyższy poziom białka zwanego apolipoproteiną B, które zatyka tętnice, zwiększając ryzyko zdarzeń związanych z sercem.
Jeśli jednak chodzi o osoby na diecie niskocukrowej miały o 10 proc.niższy poziom cholesterolu LDL i nie odnotowano żadnych zmian w poziomie apolipoproteiny B w porównaniu z osobami z grupy kontrolnej.
Oprócz tego, naukowcom udało się również odkryć, że w porównaniu z dietą o umiarkowanej zawartości cukru, osoby na diecie ketogenicznej miały obniżony poziom bakterii jelitowych zwanych Bifidobacterium, które pomagają wytwarzać witaminy z grupy B i są powiązane z silniejszym układem odpornościowym
Jak można się dowiedzieć, dieta ketogeniczna zmniejszyła spożycie błonnika do około 15 gramów dziennie. Niestety, zmniejszenie liczby bifidobacterium może mieć poważne i długoterminowe konsekwencje zdrowotne. Wśród nich jest zwiększone ryzyko zaburzeń trawiennych, jak na przykład IBS, zwiększone ryzyko infekcji jelitowych i osłabienie funkcji odpornościowych.
Naukowcy podkreślają, że o wiele lepszym pomysłem będzie wybranie diety o obniżonej zawartości cukru. Według nich sprzyja ona utracie tłuszczu "bez widocznych negatywnych skutków dla zdrowia". Potrzeba będzie jednak więcej pracy, by móc zrozumieć, jak poszczególne osoby mogą korzystać z każdego rodzaju diety.