Dieta Ornisha: całodzienny jadłospis [PRZEPISY]
Przedstawiamy całodzienny jadłospis zgodny z zasadami diety Ornisha. Warto z niego skorzystać, bo dieta Ornisha zapewnia 36–40-procentowy spadek poziomu cholesterolu w ciągu nawet 4 tygodni – porównywalny ze stosowaniem leków – i cofnięcie zmian miażdżycowych (po minimum roku).
Dieta Ornisha to dieta niskotłuszczowa, wegetariańska, co nie znaczy, że jej jadłospis ma być monotonny a przepisy skomplikowane. Oto całodzienny przykładowy jadłospis dla tych, którzy chcą wypróbować dietę Ornisha.Śniadanie
- Cynamonowa owsianka z bakaliami
1/2 szklanki płatków owsianych namocz poprzedniego wieczoru w szklance mleka sojowego light, z dodatkiem 1/4 łyżeczki cynamonu i 2 drobno posiekanych suszonych fig,wstaw do lodówki, rano podgrzej i dodaj drobno pokrojone jabłko oraz 1/2 szklanki mrożonych lub świeżych jagód; jedz na ciepło.II śniadanie2 kromki chleba razowego z twarożkiem z tofu: kostkę naturalnego tofu, 1/2 średniego awokado, 1-2 łyżki soku z cytryny zmiksuj w blenderze ze szczyptą pieprzu, możesz ozdobić plasterkami ogórka, rzodkiewki i koperkiem lub szczypiorkiem; by uzyskać inny smak, możesz dodać np. curry, majeranek, przecier pomidorowy, posiekany czosnek.
Obiad
- Sałatka z ziemniaków i cieciorki
puszka cieciorki lub 1 i 1/2 szklanki gotowanej cieciorki, 3 drobno pokrojone pomidory, duży ugotowany ziemniak, jabłko i 1/2 ogórka pokrojone w kostkę, 1/2 posiekanej czerwonej cebuli, 3 łyżki octu jabłkowego, 3 szklanki liści szpinaku, 3 szklanki roszponki, 2 rozgniecione ząbki czosnku, łyżka posiekanej natki pietruszki, pieprz (na 2 porcje)
Przekąska
- Koktajl marchewkowo-jabłkowo-selerowy z imbirem
zmiksuj 2 marchewki, 2 łodygi selera naciowego, jabłko, plaster świeżego imbiru z 1/2-1 szklanką wody.Kolacja
- Kotlety z fasoli:
puszkę czarnej lub białej fasoli, puszkę pomidorów niesolonych, 1/3 zielonej papryczki chilli, 2 ząbki czosnku, łyżeczkę cebuli w proszku, 5 łyżek posiekanej dymki, szklankę grubo startej marchewkizmiksuj w blenderze, dodaj szklankę posiekanej pietruszki oraz 1 i 1/2 szklanki płatków owsianych, wymieszaj i odstaw na 10 minut, a następnie uformuj kotlety, piecz je w piekarniku bez tłuszczu, aż będą zarumienione + 1/2 torebki kaszy gryczanej i 2 ugotowane buraczki (na 3 porcje). Miks sałat z dressingiem pomarańczowym:4 szklanki mieszanki sałat wymieszaj z dressingiem przygotowanym z 3 łyżek humusu, czyli pasty z ciecierzycy, 2 łyżek octu balsamicznego, 3 łyżek soku pomarańczowego, łyżeczki musztardy Dijon, 1/2 łyżeczki startego imbiru, szczypty czerwonej papryki (na 3 porcje) UWAGA! Kaloryczność jadłospisu musi być indywidualnie dostosowana do każdego pacjenta.
Opracowanie: Małgorzata Desmond dietetyk, specjalista medycyny żywienia i stylu życia w Centrum Medycznym Gamma w Warszawie, współzałożycielka FUndacji "Wiemy, co jemy"
miesięcznik "Zdrowie"