Dieta Ornisha: produkty lecznicze
2014-06-25
13:58
Dieta Ornisha, oparta na produktach roślinnych, może obniżyć poziom cholesterolu równie skutecznie jak leki. Które produkty w diecie Ornisha działają leczniczo?
Dieta Ornisha, oparta o produkty lecznicze, które omawiamy poniżej, obniża ciśnienie tętnicze, zmniejsza ból dławicowy, reguluje poziom glukozy, redukuje stany zapalne w organizmie odpowiedzialne za postępowanie miażdżycy, prowadzi do spadku masy ciała. Zapewnia 36–40- procentowy spadek poziomu cholesterolu w ciągu nawet 4 tygodni – porównywalny ze stosowaniem leków – i cofnięcie zmian miażdżycowych (po minimum roku).
Dieta Ornisha: produkty lecznicze
- Owoce jagodowe – zawierają antocyjany, związki z grupy flawonoidów, które pomagają zwiększyć dopływ krwi do serca i zapobiegają odkładaniu się blaszki miażdżycowej.
- Zielone liściaste warzywa – badania wykazują, że im więcej warzyw i owoców w diecie, tym mniejsze ryzyko zachorowania na choroby serca. Zielone liściaste warzywa wykazują najsilniejszą funkcję ochronną, co może być spowodowane dużą zawartością w nich azotanów, które w odróżnieniu od tych związków obecnych w innych produktach działają bardzo korzystnie, gdyż rozszerzają tętnice i przez to obniżają ciśnienie tętnicze.
- Warzywa kapustne – zawierają izotiocyjaniany, w tym sulforafan – związek działający przeciwzapalnie, a więc korzystnie w chorobach krążenia, w których proces zapalny jest jednym z podstawowych mechanizmów choroby.
- Rośliny strączkowe – dobre źródło białka, którym można zastąpić produkty zwierzęce. W odróżnieniu od mięsa czy jajek nie zawierają cholesterolu, mają minimalną zawartość niekorzystnych nasyconych kwasów tłuszczowych oraz dostarczają dużo błonnika rozpuszczalnego, co pomaga kontrolować stężenie glukozy we krwi.
- Warzywa cebulowate, w szczególności czosnek – obniżają stężenie cholesterolu i ciśnienie tętnicze, działają przeciwzapalnie, zmniejszają tendencję do tworzenia się zakrzepów.
Przeczytaj także: