Dieta po porodzie, czyli co powinnaś jeść, by po ciąży wzmocnić organizm i odzyskać formę

2014-07-10 14:07

Dobra, zdrowa dieta po ciąży to klucz do samopoczucia i siły. Po porodzie możesz czuć się zmęczona i wyczerpana. Chcesz szybko odzyskać formę i w pełni cieszyć się macierzyństwem? Posiłki bogate w białko i witaminy pomogą ci zregenerować organizm. Sprawdź, jak powinna wyglądać twoja dieta po porodzie.

Dieta po porodzie, czyli co powinnaś jeść, by po ciąży wzmocnić organizm i odzyskać formę
Autor: Thinkstockphotos.com

Dieta po porodzie powinna dostarczyć niezbędnych składników mineralnych i witamin, a jednocześnie pomóc ci wrócić do poprzedniej wagi. Jaka więc powinna być dieta po ciąży?

Dieta po porodzie: co jeść?

Aby odzyskać siły powinnaś stosować dietę bogatą w białko. Jedz chudy drób i ryby, chudą wędlinę oraz białko jajka – najlepiej gotowane lub przyrządzane na parze. Wołowina  dostarczy dużo żelaza, które tracisz w wyniku krwawień. Mięso i ryby piecz w folii, gotuj lub duś bez tłuszczu. Mleko, bezcenne źródło białka, może wywoływać uczulenia u niektórych noworodków. Poleca się więc jogurt naturalny lub kefir. Mają one tę zaletę, że zawierają bakterie probiotyczne, korzystnie działające na pracę jelit. 
Potrzebne węglowodany znajdziesz w ziarnach zbóż. Znajdziesz je w chlebie mieszanym pszenno-żytnim i pełnoziarnistym, a także ziemniakach, makaronie, kaszach. Zawierają one błonnik zapobiegający zaparciom. Regularne wypróżnienia są ważne dla twojego dobrego samopoczucia. Pij więc dużo płynów, które działają rozluźniająco: niegazowaną wodę mineralną, kompot z suszonych śliwek, herbatki ziołowe i owocowe, świeżo wyciskane soki. Dobre są też te w kartonach (najlepiej rozcieńczone wodą), pod warunkiem, że nie zawierają konserwantów i barwników. Unikaj mocnej herbaty i kawy. W każdym posiłku jedz warzywa i owoce.

To bogate źródła witaminy C (zwiększa przyswajanie żelaza i beta-karotenu, wzmacnia organizm) oraz witamin z grupy B (dobrze wpływają na system nerwowy). Wskazane są: marchew, dynia, kabaczek, patison, buraki, pietruszka, seler, sałata, jabłka, brzoskwinie, morele, banany. Możesz jeść je na surowo, gotować lub piec. Stosuj też zioła: natkę pietruszki, koperek, majeranek, bazylię, estragon i tymianek

Potrawy, które wzmocnią organizm po porodzie i dostarczą niezbędnych składników odżywczych

Potrawkę z kurczaka - to idealne danie dla karmiących mam - lekkostrawne i niskokaloryczne. Dostarcza niezbędnego wam obojgu białka i wielu witamin.

Omlet naturalny z marchewką i fasolką - jaja zawierają prawie wszystkie potrzebne ci teraz składniki odżywcze, a olej lniany - niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT).

Zupę krem z zielonego groszku - groszek to skarbnica minerałów i witamin. Zawiera sód, potas, magnez, wapń, mangan, żelazo, miedź, cynk, witaminy: E, K, B1, B2, B6 oraz C.

Pastę z gotowanej ryby i majonezu - ryby morskie (łosoś, makrela, śledź, tuńczyk) są bogatym źródłem fosforu i wapnia, a także kwasów tłuszczowych omega-3, które wzmacniają system odpornościowy organizmu.

Jabłka zapiekane z kremem - zawarte w tych owocach pektyny usprawniają procesy trawienne, zapobiegając zaparciom a także zmniejszają poziom cholesterolu.

miesięcznik "M jak mama"