Zrób dziadkom rybę na obiad. Wydłuży życie, ochroni przed udarem i demencją
Wegetariańskie diety mogą nie oferować wystarczającej ochrony przed chorobami neurologicznymi u seniorów. Nowe badania sugerują, że dodanie do jadłospisu ryb może obniżyć ryzyko problemów zdrowotnych i śmiertelności. Dieta pescowegetariańska wzbogacona o ryby jest najlepszym wyborem dla zdrowia i dłuższego życia osób starszych.
Dieta wegetariańska a zdrowie
Naukowcy z Loma Linda University Health odkryli, że diety wegetariańskie są związane z niższym ryzykiem śmiertelności ze wszystkich przyczyn, szczególnie wśród mężczyzn w średnim wieku. Zauważono jednak, że u wegetarian powyżej 70. roku życia istnieje wyższe prawdopodobieństwo rozwoju schorzeń neurologicznych, takich jak udar, demencja i choroba Parkinsona.
Mimo to dieta pescowegetariańska nadal wykazywała niewielką, ale zauważalną przewagę nad innymi sposobami żywienia, nawet wśród seniorów. Gary Fraser, profesor w Loma Linda University School of Public Health i główny autor badania, zaznaczył, że dieta wegetariańska wydaje się zapewniać ochronę przed ryzykiem śmierci w średnim wieku. Jednak w miarę osiągania przez ludzi 80. roku życia, ta ogólna przewaga zdaje się zanikać. Warto wówczas zmienić nieco nawyki żywieniowe, by cieszyć się kolejnymi latami w zdrowiu.
Dieta najlepsza dla seniorów
W badaniu opublikowanym 2 sierpnia w American Journal of Clinical Nutrition wykorzystano dane z Adventist Health Study-2, dużej kohorty prawie 96 000 osób identyfikujących się jako adwentyści dnia siódmego, którzy mieszkali w Stanach Zjednoczonych i Kanadzie.
Informacje z tej grupy były wykorzystywane w wielu badaniach dotyczących zdrowia, chorób i śmiertelności na przestrzeni lat. Dane na temat sposobu żywienia zebrano za pomocą kwestionariusza, a następnie podzielono na pięć wzorców: niewegetariański, półwegetariański, pescowegetariański, laktoowowegetariański i wegański.
Autorzy badania doszli do wniosku, że wegetarianie mieli o około 12 proc. mniejsze ryzyko śmierci w porównaniu do osób jedzących mięso. Uczestnicy stosujący dietę pescowegetariańską z dodatkiem ryb uzyskali obniżenie ryzyka śmiertelności aż o 18 proc., natomiast wegetarianizm z uwzględnieniem nabiału i jaj obniżał prawdopodobieństwo zgonu o 15 proc.
Ogólnie rzecz biorąc, są to jedne z najwyraźniejszych danych, że [...] wegetarianie są bardziej chronieni przed przedwczesną śmiercią niż osoby jedzące mięso
- powiedział profesor Gary Fraser.
Biorąc pod uwagę wyniki badania na tak dużą skalę warto w podeszłym wieku przejść na wegetarianizm, ale uwzględniać w jadłospisie różne gatunki ryb. To z pewnością przyczyni się do utrzymania dobrej kondycji i samopoczucia.
Polecany artykuł: