ALERGIA POKARMOWA czyli dlaczego nie mogę schudnąć
Najnowsze badania nad fizjologią człowieka wykazują, że nie ma jednej skutecznej diety, która jest dobra dla wszystkich. Okazuje się, że organizm każdego z nas inaczej reaguje na te same pokarmy. To, co dla jednych jest dobre, innym może szkodzić. Dlatego dieta powinna być jak najbardziej zindywidualizowana i dobrana do konkretnego człowieka. Tym zajmuje się dietetyka przyszłości.
Spis treści
Nawet tak zwane zdrowe produkty, takie jak buraki, jabłka, pomidory lub czosnek mogą u niektórych wywoływać nadwrażliwość pokarmową. Jak wykazały badania medyczne, żywność oraz dodatki do niej, mogą być odpowiedzialne za wiele dolegliwości i problemów zdrowotnych. To jest trudne do samodzielnego zdiagnozowania, bo jak skojarzyć to, że po zjedzeniu ulubionego śledzia z cebulą, następnego dnia będzie bolała cię głowa? Tego typu reakcje jak: bóle głowy, migrena, bóle mięśni i stawów, artretyzm, zgaga, refluks, bezsenności i chroniczne zmęczenie, a nawet poważniejsze schorzenia takie jak przewlekłe zapalenie zatok - mogą być objawem nadwrażliwości pokarmowej, nazywanej też opóźnioną alergią pokarmową.
Reakcja alergiczna na pokarm - badanie wykrywające alergię
Jak przy każdej alergii organizm reaguje na czynnik alergizujący, uruchamiając system obronny (odpowiedź immunologiczną). Czy można się dowiedzieć jakie produkty spożywcze i pokarmy nam nie służą? Bada się to za pomocą opatentowanego badania krwi MRT (ang. Mediator Release Test). Niezależne badania naukowe na świecie potwierdziły, że MRT jest obecnie najdokładniejszym i najbardziej wszechstronnym testem na nadwrażliwość na pokarmy i dodatki do żywności. Na podstawie wyników testu opracowuje się indywidualny program dietetyczny. Ten program nie polega na liczeniu kalorii, ani na głodzeniu się i stopniowo staję się sposobem odżywiania na całe życie. Tak ustawiona dieta ma długofalowe działanie lecznicze. Mogą z niej skorzystać osoby, które chcą schudnąć, ale także te, które cierpią na poważne schorzenia medyczne i mimo kosztownego leczenia ich dolegliwości nie znikają. Często zdarza się, że połączenie leczenia z indywidualnym programem dietetycznym prowadzi do wyzdrowienia. Dopiero od niedawna, dzięki testom wykrywającym opóźnioną alergię pokarmową, okazało się, dlaczego osoby, które latami walczą z nadwagą, przez wiele lat stosują restrykcyjne diety, nie chudną. Dzięki badaniom wiadomo teraz, że wiele z nich ma opóźnioną alergię pokarmową. Wskutek opóźnionej reakcji alergicznej na jakiś składnik (składniki) pożywienia w organizmie zachodzą procesy, w wyniku których zatrzymywana jest woda, co daje efekt opuchnięcia. Organizm traci też zdolność do prawidłowej gospodarki tłuszczowej – stąd bierze się tycie.
Alergolodzy zauważyli także niezwykłą prawidłowość, że osoby cierpiące na alergie pokarmowe bardzo często uzależnione są od pokarmów, na które są uczulone. Wpadają w nałóg jedzenia i nadmierny apetyt. Według alergologów związek między uzależnieniem a alergią jest niezwykle ścisły. Na przykład w przypadku uczulenia na kawę, objawy nie pojawiają się natychmiast po jej wypiciu, ale nawet po kilku godzinach, w postaci bólu głowy. W tym czasie jednak z reguły osoba wypija jeszcze jedną filiżankę, nie zdając sobie sprawy, że to właśnie kawa jest przyczyną bólu.
Alergie pokarmowe u dzieci
Alergie pokarmowe u dzieci, jak wynika z badań, dokuczają co dziesiątemu z nich. Najmłodsi często dziedziczą je po rodzicach, jednak ryzyko wystąpienia alergii pokarmowej u dziecka można też zminimalizować. Jakie są objawy alergii pokarmowej u dziecka? Czym różni się alergia pokarmowa od nietolerancji pokarmowej? Posłuchaj naszego eksperta - dietetyka Agnieszki Piskały.