Apoloniusz Tajner schudł dzięki dwóm prostym zasadom. Pozbył się 20 kg
Apoloniusz Tajner przez wiele lat był kojarzony wyłącznie ze skokami narciarskimi, ponieważ to on trenował Adama Małysza, który swoimi osiągnięciami podbił serca Polaków. Z biegiem lat jego kariera nabierała tempa, ale waga stała w miejscu. Dziś Tajner jest posłem, a jak sam zaznacza, swoją przemianę w dużej mierze zawdzięcza małżonce.
W ubiegłym roku Apoloniusz Tajner wystartował w wyborach z ramienia Koalicji Obywatelskiej w okręgu bielskim i tak uzyskał mandat posła X kadencji. Jednak zanim został politykiem, już wcześniej można było zauważyć, jak bardzo się zmienił. Okazuje się, że zmiana prostych nawyków pomogła mu pozbyć się nieco ponad 20 kilogramów.
Jak schudł Apoloniusz Tajner? Wystarczyły 2 zmiany
Trener skoczków narciarskich zapisał się w pamięci Polaków jako znany i ceniony fachowiec. Jego wiedza i talent Adama Małysza sprawiły, że zakochaliśmy się w tej dyscyplinie, a Apoloniusz Tajner stał się rozpoznawalną marką w świecie sportu.
Wcześniej jednak wyglądał inaczej niż obecnie. W rozmowie z “Super Expressem” wyznał, że za przemianą stoi jego żona. Od 2019 roku tworzy szczęśliwy związek z Izabelą Podolec. Młodsza partnerka zmotywowała go do zmian, przez co dziś waży znacznie mniej.
- Przed 7 laty wprowadziłem dwie zasady. Jest to bardzo duża praca mojej żony. Całkowicie rzuciłem alkohol. Nie to, żebym jakoś nadmiernie z niego korzystał, ale całkowicie zaprzestałem pić alkohol. Zmieniłem też tryb odżywiania. Praktycznie zrezygnowałem z mięsa, chociaż jak mam ochotę, to jem, ale generalnie dużo warzyw - wyjaśnił Apoloniusz Tajner.
Były trener wyznał także, że zdecydował się na Intermitten Fasting (dietę IF), czyli zastosowanie postu przerywanego. Choć jest kilka wariantów, to Tajner wybrał wersję 16:8. Oznacza to, że przez osiem godzin pozwala sobie na jedzenie, a pozostałe 16 przeznacza na to, by układ trawienny odpoczął i nie był obciążany dodatkowymi porcjami.
Tajner schudł ponad 20 kg. Polityk nie jada mięsa
Kiedyś trener, dzisiaj poseł, Apoloniusz Tajner w tym roku skończy 70 lat. Patrząc jednak na jego sylwetkę, styl i twarz, aż ciężko uwierzyć, że jest starszy od żony o 36 lat. Metamorfoza zdecydowanie odmieniła jego wizerunek. Co więcej, pokazuje, że nie trzeba ogromnych wyrzeczeń, aby zrzucić sporo zbędnych kilogramów.
Okazuje się, że Apoloniusz Tajner schudł w sumie 21 kilogramów dzięki dwóm prostym zasadom. Pozbył się alkoholu i ograniczył jedzenie mięsa do minimum oraz zastosował post przerywany, dzięki czemu organizm ma więcej czasu na trawienie. Oczywiście nie wolno zapominać o tym, że do codziennego menu dodał więcej warzyw, niż to miało miejsce do tej pory.
Tak zmodyfikowane nawyki pozwoliły politykowi pozbyć się nadwagi i zbudować na nowo swój wizerunek. Niemniej, choć rezygnacja z alkoholu to zdecydowanie zdrowy pomysł, który przysłuży się każdemu, to w kwestii diety eliminacyjnej obejmującej mięso warto zatrzymać się na moment.
Prof. dr hab. n. med. Longina Kłosiewicz-Latoszek z Instytutu Żywności i Żywienia, wskazuje, że mięso zawiera także niezdrowe składniki. Chodzi głównie o nasycone kwasy tłuszczowe czy cholesterol. Co więcej, dieta bogata w czerwone mięso zwiększa ryzyko występowania chorób takich jak:
- choroba niedokrwienna serca,
- niewydolność serca,
- udary mózgu,
- nowotwory,
- cukrzyca.
- Z metaanalizy 9 badań prospektywnych z udziałem 1 330 352 osób wynika, iż wysokie spożycie mięsa w porównaniu z niskim, wiąże się ze wzrostem ryzyka zgonu o 10% dla mięsa nieprzetworzonego, o 23% dla mięsa przetworzonego i o 29% dla mięsa ogółem - wyjaśnia prof. Longina Kłosiewicz-Latoszek.
Ekspertka zaznacza jednak, że w mięsie znajdziemy też wiele pozytywnych składników odżywczych. To ono jest bogatym źródłem białka, a także żelaza, cynku, fosforu, czy miedzi i magnezu. Spożywając je, dostarczamy do organizmu niezbędną dla zdrowia witaminę B12. Ta z kolei nie tylko wpływa na regulację sebum i kondycję skóry, ale przede wszystkim jest wyjątkowo istotna dla układu nerwowego.
Dlatego tak ważne jest to, by decydując się na wyeliminowanie mięsa z menu skonsultować się z dietetykiem. To on dobierze odpowiednie składniki diety tak, aby uzupełnić ewentualne niedobory wynikające z rezygnacji z mięsa. Ważne jest również to by na bieżąco wykonywać badania krwi i konsultować je zarówno z lekarzem jak i dietetykiem. Może się okazać, że zmiana diety nie do końca dobrze wpływa na organizm i konieczna jest modyfikacja codziennego menu.