Dieta dobrych kalorii szczególnie polecana jest osobom z dużą nadwagą lub otyłością, które nie chorują na inne schorzenia.
Produkty szczególnie zalecane w diecie dobrych kalorii
- chude produkty nabiałowe
- mięso i ryby
- pełnoziarniste produkty zbożowe
- owoce o niższej kaloryczności (wiśnie, truskawki, cytrusy, brzoskwinie, morele, agrest, porzeczki).
Produkty zabronione w diecie dobrych kalorii
- tłuste produkty mleczne
- białe pieczywo
- płatki śniadaniowe
- banany
- awokado
- owoce suszone
- orzechy i pestki
- cukier i słodycze.
Stosując dietę, powinno się unikać łączenia produktów zawierających białko pochodzenia zwierzęcego (mięso, nabiał) z produktami zawierającymi węglowodany (pieczywo, kasze, makrony) oraz owocami.
Dieta dobrych kalorii - zalety
- jest bardzo prosta
- ma niewiele ograniczeń, ale jest niezwykle skuteczna
- zmniejsza uczucie głodu
- polecana do krótkiego stosowania
Dieta dobrych kalorii - wady
- wymaga sporej wiedzy o składnikach odżywczych i pełnej kontroli produktów, które je zawierają
- maksymalne ograniczenie białka pochodzenia zwierzęcego (podstawowego składnika budulcowego organizmu służącego do prawidłowego rozwoju i regeneracji) przez co najmniej dwa tygodnie diety. Mięso dostarcza też wielu składników mineralnych, na przykład żelaza, zapobiegającego wystąpieniu anemii, i witaminy B12, niezbędnej w tworzeniu osłonek komórek nerwowych. Niedobór tej witaminy może również prowadzić do niedokrwistości
- eliminacja orzechów i pestek - dobrego źródła kwasów tłuszczowych nienasyconych, wpływających na prawidłowe funkcjonowanie mózgu, obniżających poziom złego cholesterolu (LDL) i ciśnienie krwi, zapobiegających miażdżycy, zawałom, udarom i wpływających na odporność organizmu wymaga przyjmowania preparatów witaminowo-mineralnych, ze szczególnym uwzględnieniem witaminy A, C, E, magnezu, potasu, miedzi i chromu
Dieta dobrych kalorii wykorzystuje cudowna moc cytrusów
- Grejpfrut
Niskokaloryczny, orzeźwiający - jest prawdziwą witaminową bombą. Miąższ jednego owocu dostarcza więcej witaminy C niż zalecane dzienne zapotrzebowanie oraz jedną trzecią zalecanej dziennej dawki prowitaminy A, czyli beta-karotenu. Czerwone odmiany są bogatsze w witaminę C niż żółte i zielone. Grejpfruty mają właściwości antyoksydacyjne, wzmacniające odporność i oczyszczające organizm. - Pomarańcza
Ma dużo beta-karotenu i witaminy C oraz wody. Woda doskonale wypłukuje z organizmu toksyny, a witamina C jest cenionym antyoksydantem, który unieszkodliwia agresywne cząstki tlenu powstające z powodu stresu, palenia papierosów, alkoholu, małej ilości snu. Warto jeść owoce razem z błonkami rozdzielającymi cząstki oraz białą częścią skórki. Znajdują się tam bowiem flawonoidy, które wzmacniają działanie witaminy C. - Cytryna
Ma mnóstwo witaminy C i zawiera rutozyd – substancję, która wpływa na zatrzymywanie witaminy C w organizmie. Są w niej też terpeny pobudzające wytwarzanie śliny, a co za tym idzie wydzielanie enzymów trawiennych. Dlatego cytryna oprócz oprócz tego, że podnosi odporność, pobudza także procesy trawienne, przyspieszając samooczyszczanie organizmu. - Mandarynka
Zawiera dużo kwasów organicznych, między innymi cytrynowy i jabłkowy, które pomagają pozbyć się substancji toksycznych z organizmu. Jest dobrym źródłem witamin: A, B1, B6, C, kwasu foliowego oraz składników mineralnych: potasu i wapnia. Mandarynki są silnie zasadotwórcze, zalecane osobom ze schorzeniami dróg moczowych, pomagają również na zaparcia.