Dieta truskawkowa - czy można schudnąć, jedząc truskawki?
Dieta truskawkowa to jednoskładnikowa dieta odchudzająca. Truskawki mają niewiele kalorii i są bogatym źródłem kwasu foliowego, który wspomaga pracę naszego mózgu, oraz przeciwutleniaczy, które chronią nas przed nowotworami. Sprawdź, jak ułożyć dietę truskawkową, by szybko i zdrowo schudnąć.
Spis treści
- Dieta truskawkowa - zasady
- Truskawki - co warto o nich wiedzieć?
- Jakie składniki odżywcze dostarcza dieta truskawkowa?
- Efekty diety truskawkowej
- Dieta truskawkowa - śniadanie
- Dieta truskawkowa - obiad
- Dieta truskawkowa - kolacja
- Jak zdrowo schudnąć - rady psychodietetyka
Czy dieta truskawkowa to dobry pomysł na odchudzanie? Truskawki są niskokaloryczne - mają tylko 28 kcal w 100 g, czyli 280 kcal w kilogramie. W 90 proc. składają się z wody, mogą je więc jadać osoby dbające o linię. Zawierają też dużo błonnika, który reguluje proces trawienia, pomagając schudnąć. Jednak jest też pewna pułapka: truskawki pobudzają apetyt, do tego najlepiej smakują z dodatkiem śmietany lub jogurtu i cukru, a to już spora liczba kalorii...
Dieta truskawkowa - zasady
Dieta truskawkowa opiera się na dominacji tylko jednego składnika, co niesie za sobą ryzyko niedostarczenia organizmowi odpowiedniej ilości składników odżywczych. W związku z tym dietę truskawkową stosujemy tylko przez ok. 4 dni. Jeśli dobrze ułożymy nasze menu, możemy schudnąć nawet 2 kg.
Truskawki są niskokaloryczne, jednak jeśli połączysz je ze śmietaną kremówką i cukrem, oprócz bomby witaminowej zafundujesz sobie bombę kaloryczną. Pół opakowania (100 g) śmietany 18-procentowej to ok. 185 kcal, a 36-procentowej aż 350 kcal. Lepiej więc zastąp ją śmietanką 12-procentową lub jogurtem greckim (ok. 135 kcal/100 g), a jeszcze lepiej jogurtem naturalnym 2% (60 kcal) lub maślanką (45 kcal). Nie posypuj truskawek cukrem - jedna łyżeczka cukru to prawie 25 kcal!
Truskawki - co warto o nich wiedzieć?
Jakie składniki odżywcze dostarcza dieta truskawkowa?
Truskawki są uważane za bombę witaminową, która uzupełnia wszelkie niedobory witamin i minerałów w naszym organizmie. Jednak dieta oparta tylko na truskawkach nie jest zdrowa i bardzo szybko może doprowadzić do niewłaściwych procesów w naszym organizmie. Z kolei truskawki będące dodatkiem do innych, pełnowartościowych produktów, z pewnością korzystnie wpłyną na nasze zdrowie. Truskawki zawierają bowiem:
- kwas foliowy, który wspomaga pracę i rozwój mózgu,
- witaminę C, która zwiększa odporność i wspomaga wchłanianie żelaza; 120 g świeżych truskawek pokrywa dzienne zapotrzebowanie na tę witaminę,
- potas, który pomaga organizmowi utrzymać właściwą kondycję mięśni i odpowiedni poziom elektrolitów w organizmie,
- witaminę K, która uszczelnia naczynia krwionośne,
- witaminy B-5 i B-6, które poprawiają koncentrację i zapobiegają zawrotom głowy,
- magnez i wapń, które odkwaszają nasz organizm,
- przeciwutleniacze, które spowalniają proces starzenia.
Efekty diety truskawkowej
- oczyszczenie organizmu z toksyn,
- usprawnienie perystaltyki jelit,
- wzmocnienie układu odpornościowego,
- efekt odmłodzonej skóry,
- poprawa kondycji włosów.
Dieta truskawkowa - śniadanie
Wymieszaj pół szklanki truskawek z jogurtem i płatkami owsianymi. Możesz sobie pozwolić także na dietetyczny omlet z otrąb pszennych z dodatkiem truskawek.
Dieta truskawkowa - obiad
Po dietetycznym śniadaniu możesz sobie pozwolić na zupę truskawkową z makaronem. Do tradycyjnego duetu, np. piersi z kurczaka i ryżu, możesz dodać surówkę z truskawek, parmezanu, mozzarelli i garścią bazylii.
Dieta truskawkowa - kolacja
Na kolację możesz przygotować orzeźwiający koktajl truskawkowy z dodatkiem miodu i syropu z agawy.
Jak zdrowo schudnąć - rady psychodietetyka
Każdy z nas marzy o szczupłej i zgrabnej sylwetce. Jednak nie wszystkie sposoby na odchudzanie są dobre dla naszego zdrowia. W jaki sposób mądrze i zdrowo się odchudzać? Posłuchajcie naszego eksperta - psychodietetyka i coacha zdrowia Elżbiety Lange.