Dieta II wojny światowej - zasady. Ile można schudnąć na diecie z II wojny światowej?

2014-04-03 11:59

Dieta z II wojny światowej to dieta odchudzająca oparta na wojennej reglamentacji żywności, w związku z tym jest dość rygorystyczna. Jednak mimo to jest uważana za jedną z najzdrowszych diet w historii. Na czym polega dieta z II wojny światowej i ile można dzięki niej schudnąć?

Dieta II wojny światowej - zasady
Autor: thinkstockphotos.com Ile można schudnąć na diecie z II wojny światowej?

Dieta z II wojny światowej to dieta odchudzająca oparta na wojennej reglamentacji żywności z 1940 roku, wprowadzonej przez brytyjskiego ministra żywności. W związku z tym jest dość rygorystyczna. Jednak paradoks polega na tym, że Anglicy żywili się w czasie wojny zdrowiej niż teraz, pomimo tego, że cierpieli z powodu braków żywnościowych. Wszystko dlatego, że dieta z II wojny światowej zakłada spożywanie zdrowej żywności w proporcjonalnych ilościach.

Dieta z II wojny światowej - dla kogo jest przeznaczona?

Dieta z II wojny światowej jest przeznaczona nie tylko dla osób, które chcą się pozbyć zbędnych kilogramów i zmienić swoje niezdrowe przyzwyczajenia żywieniowe.

Dieta z II wojny światowej - zasady

Dieta z II wojny światowej określa racje żywnościowe na tydzień dla 1 osoby:

  • 100 g szynki i boczku
  • 2 małe kotlety mięsne
  • 50 g sera
  • 50 g masła
  • 100 g margaryny
  • 100 g ugotowanego tłuszczu
  • 1,8 l mleka
  • 225 g cukru
  • 50 g herbaty
  • jedno jajko
  • konfitury, przetwory 450 g/2 miesiące
  • słodycze i czekolada - 350 g/miesiąc

Ponadto można spożywać także chleb, owies oraz ryby i warzywa sezonowe, takie jak ziemniaki lub pasternak, kalafior, brukiew, marchew, rzepa czy cebula. Ograniczyć należy spożycie owoców (w czasie wojny niektóre rodzaje importowanych owoców, np banany i cytryny, w ogóle nie były dostępne, a pomarańcze dostępne były tylko dla dzieci i kobiet w ciąży). Ponadto raz na jakiś czas Brytyjczycy mogli kupować produkty, których brakowało, np. ryby, suszone owoce.

Czy dieta z II wojny światowej jest zdrowa?

Dieta z II wojny światowej, mimo że dość rygorystyczna, jest uważana przez niektórych za jedną z najzdrowszych diet w historii, ponieważ została opracowana przed erą lodówek, zamrażarek, mikrofalówek, przetworzonej żywności, konserwantów i innych sztucznych składników dodawanych obecnie masowo do żywności. Ponadto jest dietą urozmaiconą, bogatą we wszystkie składniki odżywcze potrzebne do prawidłowego funkcjonowania organizmu.

Dieta z II wojny światowej - ile można schudnąć?

Dieta pozwala na zmniejszenie dziennego spożycia kalorii do ok. 2000. W związku z tym osoba, która do tej pory pożerała ok. 4000-5000 kcal dziennie, może schudnąć ok. 40 kg w ciągu roku, czyli średnio trochę ponad 3 kg w ciągu miesiąca.