Dieta II wojny światowej - przepisy tworzące jadłospis diety II wojny światowej

2014-04-03 11:53

Dieta z II wojny światowej zawiera oryginalne przepisy, dzięki którym możesz smacznie zjeść, co motywuje do kontynuowania tej skutecznej, ale dość restrykcyjnej diety. Oto przykładowe przepisy, z których możesz zbudować jadłospis w diecie z II wojny światowej.

Dieta z II wojny światowej
Autor: thinkstockphotos.com Przepisy tworzące jadłospis diety z II wojny światowej

Przepisy, jakie proponuje dieta z II wojny światowej, są różnorodne i łatwe w przygotowaniu, dzięki czemu motywują do dalszego odchudzania. Ponadto w menu można znaleźć słodycze i inne produkty, które są uważane za tuczące, jednak spożywane w minimalnych ilościach nie zakłócają procesu odchudzania, a dodatkowo satysfakcjonują podniebienie. Wypróbuj przykładowe przepisy, dzięki którym skomponujesz jadłospis w diecie z II wojny światowej.

Dieta z II wojny światowej - przepis na zupę z dyni

Składniki (na ok. 8 miseczek)

  • ok. 0,9 kg dyni
  • 1 cebula
  • ok. 28 g margaryny
  • sól i pieprz do smaku
  • mleko
  • 1 l bulionu warzywnego

Sposób przygotowania:

1. Dynię przekrój na pół, wyjmij pestki i nitkowate części, a następnie obierz ją ze skóry i pokrój na średnie kawałki.
2. Umieść kawałki dyni na blasze i posmaruj każdy z nich margaryną. Następnie włóż do piekarnika nagrzanego do 220 st. C i piecz przez ok. 45 minut, od czasu do czasu przewracając kawałki dyni raz na jedną, raz na drugą stronę.
3. W międzyczasie pokrój cebulę, a następnie włóż ją razem z połową margaryny do rondla i gotuj do miękkości, od czasu do czasu mieszając.
4. Upieczoną dynię przełóż do rondla i dodaj bulion warzywny. Doprowadź do wrzenia i kontynuuj gotowanie przez około 20 minut, od czasu do czasu mieszając.
5. Całą wystudzoną zawartość rondla przetrzyj przez sito do uzyskania puree.
6. Umieścić gotowe puree z powrotem w garnku, dodaj sól i pieprzu oraz mleko, a następnie zagotuj do uzyskania pożądanej konsystencji kremu.

Dieta z II wojny światowej - przepis na czekoladowe ciasteczka owsiane

Składniki (na ok. 30 ciasteczek)

  • 56g margaryny
  • 56g cukru
  • 225 g mąki pszennej z dodatkiem środków spulchniających (tzw. self-raising flour). W przypadku korzystania ze zwykłej mąki, po prostu dodaj do niej 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 95g płatków owsianych
  • szczypta soli
  • 42 g kakao
  • mleko i woda

Sposób przygotowania:

1. Utrzyj mąkę z margaryną. Następnie dodaj płatki owsiane, cukier, szczyptę soli i kakao w proszku. Całość dobrze wymieszaj.
2. Dodaj wodę oraz mleko w takiej ilości, aby ugnieść elastyczne ciasto.
3. Utwórz z cista kulki, a następnie, naciskając delikatnie dłonią, spłaszcz je i każde nakłuj kilka razy widelcem.
4. Uformowane ciastka włóż do pieca nagrzanego do 190 st. C i piecz przez ok. 15 minut na złoty kolor.
5. Wystudzone ciasteczka posyp cukrem pudrem.

Dieta z II wojny światowej - przepis na pieczone pierogi z warzywami

Składniki na ciasto

  • 225 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 50-75 g margaryny
  • woda

Sposób przygotowania:

1. Wymieszaj mąkę z solą i proszkiem do pieczenia.
2. Tłuszcz posiekaj na małe kawałki i utrzyj z mąką. Następnie dodaj tyle wody, aby wyrobić elastyczne ciasto (nie powinno przyklejać się do rąk).
3. Rozwałkuj cienko i wykrawaj szklanką kółka. Łyżeczką nakładaj farsz i zlepiaj pierogi.

Składniki na nadzienie

  • 0,5 kg lekko gotowanych warzyw (cebula, marchew, rzepa, pasternak, ziemniaki, brukiew)
  • 1 łyżka sosu z soczewicy
  • 2 pomidory
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki należy ze sobą wymieszać, tworząc farsz.

Więcej przepisów dostępnych na stornie 1940sexperiment.com