Dieta Kwaśniewskiego (optymalna). Przepisy tworzące jadłospis w diecie dr Kwaśniewskiego
Dieta Kwaśniewskiego, inaczej dieta optymalna, pozwala wykorzystać tradycyjne, babcine przepisy. W diecie dr Kwaśniewskiego można znaleźć golonkę, zupę grochową oraz makowiec i sernik. Wszystko spożywane w odpowiednich proporcjach pozwala pozbyć się zbędnych kilogramów. Proponujemy przepisy, dzięki którym możesz skomponować jadłospis w diecie Kwaśniewskiego.
Przepisy, jakie oferuje dieta Kwaśniewskiego wymagają skrupulatnego dobierania produktów, które wchodzą w ich skład. Potrawy, takie jak golonka czy żurek z białą kiełbasą, które są podstawą diety Kwaśniewskiego, należą do wysokotłuszczowych, dlatego należy je spożywać w odpowiednich proporcjach. Oto przepisy, które pozwolą ci skomponować jadłospis w diecie Kwaśniewskiego.
Optymalna dieta Kwaśniewskiego - przepis placek ze śliwkami
Składniki:
- 450 g śliwek
- słodzik (1 łyżka rozpuszczona w wodzie)
- 4 cienkie kromki chleba
- 2 łyżki margaryny
Przygotowanie: pokrój śliwki na pół i wyciągnij pestki. Umieść owoce w rondelku, dodaj wody z rozpuszczonym słodzikiem i duś tak długo, aż zmiękną. W tym czasie posmaruj dwie kromki chleba margaryną, a następnie umieść je na dnie naczynia żaroodpornego. Potem równomiernie rozłóż śliwki. Na śliwkach umieść 2 kromki chleba pokrojonego w paski. Całość skropl 1 łyżeczką słodziku. Nastaw piekarnik na 190 stopni. Placek piecz około 30-40 minut (do czasu, aż nabierze złocistego koloru).
Optymalna dieta Kwaśniewskiego - przepis na zupę kminkową
Składniki:
- 20 dag boczku
- 5 dag kminku
- 2 łyżki masła
- 20 dag włoszczyzny (marchewka, pietruszka, por, cebula, seler)
- 3 łyżki mąki
- szczypta pieprzu i soli do smaku
- 5 kromek chleba (na grzanki)
Przygotowanie: warzywa i boczek oczyść i włóż do garnka z zimną wodą (z 1,5 l wody). Dodaj kminek i ugotuj wywar. W tym czasie na rozgrzanej patelni rozpuść masło, a następnie dodaj mąkę i przygotuj jasnozłota zasmażkę. Dodaj ją do wywaru i zagotuj. Zupę kminkową najlepiej podawać z grzankami.
Optymalna dieta Kwaśniewskiego - przepis na golonkę w sosie chrzanowym na gorąco
Składniki:
- 1 duża golonka
- sól
- 3 liście laurowe
- 5 ziaren pieprzu
- 7 ziaren ziela angielskiego
- 4 ząbki czosnku
- 2 czubate łyżki majeranku
- 1 gałązka lubczyku
Przygotowanie: umyj golonkę i włóż ją do dużego garnka, po czym zalej zimną wodą i zagotuj. Następnie dodaj wszystkie przyprawy i sól (tak, aby woda była słona). Czosnek przeciśnij przez praskę i dodaj do gotującej się golonki. Gotuj na bardzo małym ogniu do momentu aż golonka będzie miękka.
Sos chrzanowy - składniki
- 1/2 szklanki śmietany 18%
- 1/2 szklanki wywaru warzywnego
- 2 łyżeczki cukru
- 2 czubate łyżki tartego chrzanu (może być również chrzan ze słoiczka)
- sól, pieprz biały do smaku
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1/3 szklanki wody
Przygotowanie: Przygotuj rondelek, w którym roztopisz masło. Następnie wsyp mąkę, wymieszaj, zalej wywarem i zagotuj, cały czas energicznie mieszając. Starty chrzan należy skropić sokiem z cytryny. Gdy zdecydujesz się na chrzan ze słoiczka, nie dodawaj cytryny. Posól śmietanę i roztrzep ją. Następnie wlej do rondla i zagotuj. Dopraw solą, cukrem i pieprzem mielonym białym. Na koniec dodaj chrzan i wymieszaj (nie gotuj). Tak przyrządzonym gorącym sosem chrzanowym polej golonkę.