Dieta tybetańska: zasady i efekty "pokuty tybetańskiej"

2014-05-06 8:38

Dieta tybetańska to dieta odchudzająca, która nie bez powodu jest nazywana "pokutą". Można powiedzieć, że dieta tybetańska jest karą za niewłaściwy sposób odżywiania i wieloletnie zatruwanie organizmu. Aby odkupić winy, tj. oczyścić organizm z toksyn, schudnąć i przywrócić organizmowi równowagę, należy przejść przez 8-dniową oczyszczającą głodówkę, co wymaga bardzo silnej woli. Na czym polega dieta tybetańska i ile można na niej schudnąć?

Dieta tybetańska: zasady i efekty pokuty tybetańskiej
Autor: Thinkstockphotos.com

Dieta tybetańska to 8-dniowa oczyszczająca głodówka - alternatywna metoda leczenia, która jest znana od stuleci. Stosowali ją nie tylko starożytni medycy tybetańscy, lecz także chińscy czy indyjscy. Dzięki niej można pozbyć się nie tylko zbędnych kilogramów, lecz także oczyścić organizm z toksyn, a co za tym idzie - złagodzić objawy towarzyszące zatrutemu organizmowi, takie jak zmęczenie, złe samopoczucie i bóle głowy.

Dieta tybetańska - zasady

W związku z tym, że dieta tybetańska jest praktycznie głodówką, należy odpowiednio przygotować do niej organizm. Nie można z dnia na dzień przejść na tak drakońską dietę. Dlatego co najmniej tydzień przed rozpoczęciem kuracji należy wykluczyć z jadłospisu mięso, tłuszcze i ciężkostrawne potrawy i zastąpić je warzywami i owocami.

Kolejnym etapem diety jest oczyszczenie organizmu z toksyn i złogów. Można to zrobić na kilka sposobów: wykonując lewatywę lub zażywając ziołowe środki przeczyszczające. Można także sięgnąć po olej rycynowy. Gdy organizm jest już oczyszczony, można przejść do właściwego etapu diety tybetańskiej.

Zasady tej rygorystycznej diety są bardzo proste: przez 8 dni trwania diety należy pić tylko "tybetański rosół" (w dowolnych ilościach). W trakcie kuracji poza wywarem należy pić także duże ilości niegazowanej wody mineralnej.

To ci się przyda

Przepis na "tybetański rosół"

Do przygotowania 3,5 litra odchudzającego i oczyszczającego "tybetańskiego rosołu" potrzebne są 3 cebule, 2 pory (z liśćmi), bulwa czarnej rzepy, 3 korzenie pietruszki, bulwa selera, kilogram ziemniaków i zioła, np. tymianek, majeranek czy kminek.

Przygotowanie wywaru należy zacząć od dokładnego wyszorowania ziemniaków, które (bez obierania) należy ugotować do miękkości w litrze wody. Pozostałe warzywa również należy dokładnie umyć i nieobrane (poza cebulą, którą należy obrać) wrzucić do 2,5 litra nieosolonej wody. Według przepisu, warzywa należy gotować godzinę. Następnie oba wywary (już bez warzyw) należy ze sobą połączyć, dodać zioła do smaku i wymieszać.

"Tybetański rosół" należy gotować codziennie.

Po zakończeniu kuracji, należy stopniowo powracać do tradycyjnego sposobu odżywiania. W przeciwnym razie efekt jo-jo jest gwarantowany.

Dietę tybetańską można stosować wiosną lub wczesną jesienią, ale w żadnym wypadku zimą, gdyż wówczas osłabiony układ odpornościowy będzie bardzo podatny na zakażenia.

Dieta tybetańska - ile można schudnąć?

W ciągu 8-dniowej kuracji odchudzającej można schudnąć nawet 5 kg. Niestety, zrzucona waga jest w dużej mierze efektem utraty wody z organizmu. Należy pamiętać, że organizm źle znosi głodówki i już na samym początku ich trwania zaczyna magazynować tłuszcz na czarną godzinę.

Dieta tybetańska - przeciwwskazania

Z diety powinny zrezygnować:

  • osoby cierpiące na choroby nowotworowe,
  • chorzy zmagający się ze stanami zapalnymi,
  • niskociśnieniowcy,
  • cukrzycy,
  • kobiety w ciąży,
  • dzieci i młodzież,
  • osoby osłabione fizycznie.
Ważne

Przed przejściem na dietę należy skonsultować się z lekarzem lub dietetykiem

Dieta tybetańska jest tak naprawdę głodówką, w związku z tym przed jej zastosowaniem należy skonsultować się z lekarzem. Najlepiej, jeśli kuracja będzie prowadzona pod jego nadzorem.