Dieta weekendowa - ekspresowy sposób odchudzania [JADŁOSPIS]

2014-03-07 7:01

Dieta weekendowa sprawi, że zyskasz lekkość, dobry humor i poczujesz przypływ energii. Przyda ci się przed świątecznymi porządkami. Ta dieta oduczy cię również sięgania po niezdrowe, tuczące przekąski. Warto spróbować. Jakie są zasady diety weekendowej?

Dieta weekendowa - ekspresowy sposób odchudzania [JADŁOSPIS]
Autor: Photos.com Dieta weekendowa  sprawi, że zyskasz lekkość, dobry humor i poczujesz przypływ energii.

Dieta weekendowa to dobra, szybka dieta odchudzająca, nawet jeśli jesteś bardzo zajęta. Wystarczą dwa dni niezwykle prostej w przygotowaniu diety, aby odrodzić się na nowo i nabrać chęci do życia. 
Superekspresowa dieta pomoże ci przerwać nawyk pojadania, stracić centymetr w talii, naładować się witaminami i nabrać promiennego wyglądu. Pierwszego dnia, w sobotę – posiłki komponuj z owoców dostarczających witamin A, C, E i błonnika; drugiego, w niedzielę – zasil organizm w składniki mineralne z pełnoziarnistych produktów.

Dieta weekendowa - zasady

Aby nie zmarnować efektów kuracji, już od poniedziałku zmień swoje odżywianie. Zwróć uwagę nie tylko na to, ile jesz, ale także na to, co składa się na twoje codzienne posiłki. Odstaw cukier, tłuste mięsa i wędliny, a także produkty przetwarzane – z puszek i torebek. 
Jedz często, ale mało, najlepiej pięć razy dziennie – najwięcej rano na śniadanie, najmniej wieczorem. Pij dwa litry niegazowanej wody mineralnej (małą butelkę noś przy sobie cały dzień). Oprócz chudego mięsa, ryb, warzyw oraz owoców jadaj pełnoziarniste pieczywo, kiełki, brązowy ryż, kasze, odtłuszczone mleko, jogurty i kefiry, chudy biały ser. Pij herbatki owocowe i ziołowe, soki owocowe (ale bez cukru) i warzywne.

Dieta ekspresowa: jadłospis tygodniowy

Sobota: przeciwutleniacze i oczyszczający błonnik

I śniadanie (ok. 200 kcal) – zastrzyk przeciwutleniaczy, które dodają blasku skórze i bromeliny (ananas) ułatwiającej pozbycie się tłuszczu:

  • sałatka z mandarynki, kiwi, plastra ananasa, 1/2 kubka jogurtu owocowego light, 2 i 1/2 łyżki otrąb pszennych, łyżeczki mielonego siemienia lnianego i garści kiełków z czerwonej kapusty
  • kawa z mlekiem lub zielona herbata

II śniadanie (ok. 150 kcal) – oczyszczająca przekąska dzięki błonnikowi z cytrusów i otrąb:

  • sałatka z 1/2 grejpfruta i pomarańczy, łyżki otrąb, kiełków rzodkiewki

Obiad (ok. 250 kcal) – zasilisz organizm w witaminy i lekko strawne białka; dzięki nim przyśpieszysz przemianę materii:

  • serek waniliowy (150 g) z 2 plastrami ananasa, łyżeczką siemienia lnianego, 2 i 1/2 łyżki otrąb i łyżką rodzynek

Kolacja (ok. 200 kcal) – porcja witamin ułatwiająca oczyszczanie organizmu w trakcie snu:

  • sałatka z pokrojonej brzoskwini, mandarynki, kiwi i 5 ciemnych winogron z łyżką jogurtu naturalnego, łyżeczką siemienia lnianego,
    2 i 1/2 łyżki otrąb, posypana kiełkami rzodkiewki


Niedziela: uzupełnij składniki mineralne

I śniadanie (ok. 320 kcal) – minerały (wapń, magnez i chrom) wzmacniają kości, koją nerwy, poskramiają apetyt na słodycze:

  • muesli wielozbożowe: średnia pomarańcza, kiwi, kilka rodzynek, 3 łyżki płatków owsianych, 150 g jogurtu naturalnego, łyżka otrąb pszennych, posypane kiełkami słonecznika

II śniadanie (ok. 100 kcal) – potas ułatwi pozbycie się nadmiaru wody:

  • przekąska melonowa: 1/6 żółtego melona, 5 łyżek chudego serka homogenizowanego, łyżka otrąb pszennych

Obiad (ok. 380 kcal) – magnez i cynk poprawiają odporność:

  • szklanka ugotowanego makaronu razowego
  • 150 g pieczonej piersi kurczaka w ziołach
  • sałatka (roszponka, szpinak, różne kiełki) z sosem winegret

Kolacja (ok. 250 kcal) – chroni przed chorobami serca i nowotworami, odchudza:

  • warzywa do chrupania (1/2 pęczka rzodkiewek, świeży ogórek, cząstki pomidora, seler naciowy, kilka liści cykorii)
  • 1/2 kubka jogurtu naturalnego + świeże zioła
  • kromka pełnoziarnistego chleba
miesięcznik "Zdrowie"