Dieta wielowarzywna - odchudzająca i oczyszczająca. Ile można schudnąć, jedząc warzywa?

2022-06-01 11:35

Dieta wielowarzywna to dieta odchudzająco-oczyszczająca, która przyczynia się do poprawy stanu zdrowia. Warzywa, będące podstawą diety, obfitują bowiem w witaminy, składniki mineralne i antyoksydanty, opóźniające proces starzenia. Są także bogatym źródłem błonnika, który na długo daje uczucie sytości, a co za tym idzie - przyśpiesza proces odchudzania. Sprawdź, na czym polega dieta wielowarzywna i ile można schudnąć, jedząc warzywa.

Dieta wielowarzywna - odchudzająca i oczyszczająca. Ile można schudnąć, jedząc warzywa?
Autor: Getty Images

Spis treści

  1. Dieta wielowarzywna - zasady
  2. Dieta wielowarzywna - efekty. Ile można schudnąć, jedząc warzywa?

Dieta wielowarzywna to tygodniowa dieta odchudzająca i oczyszczająca. Jej podstawę, jak wskazuje nazwa, stanowią warzywa i rośliny strączkowe, które łączy zawartość witamin, składników mineralnych i antyoksydantów, a także sprzyjającego odchudzaniu błonnika.

Najwięcej błonnika mają suszone warzywa strączkowe: fasola czerwona aż 25 g/100 g, fasola biała i soja (15,7 g/100 g) oraz groch (15 g/100 g). Dużą zawartością błonnika odznaczają się także suszona marchew - ok. 25 g/100 g, bób (5,8 g/100 g) i brukselka (5,4 g/100 g). Wśród ziół najwięcej posiada go natka pietruszki (40 g/100 g). Ponadto rośliny strączkowe są bogatym źródłem białka. Suche nasiona soi zawierają do 40% białka, a fasoli, bobu, grochu i soczewicy około 20%. Przy czym mięsa zawierają od 10 do 23% białka.

Naukowcy dzielą warzywa na kilka kolorów:

  • białe (np. seler, czosnek),
  • czerwone (np. papryka, pomidory),
  • żółte (np. dynia, kukurydza),
  • zielone (np. brokuły, szpinak),
  • fioletowe (np. czerwona kapusta, bakłażan).

Każda grupa posiada wyjątkowe właściwości. Warzywa filetowe, dzięki zawartości antocyjanów, sprawdzają się w profilaktyce przeciwnowotworowej. Warzywa czerwone wspomagają pracę układu krwionośnego. Tę właściwość zawdzięczają likopenowi - przeciwutleniaczowi, który m.in. obniża poziom "złego" cholesterolu i dodatkowo działa przeciwnowotworowo. Ponadto czerwone warzywa, a także te żółte, są bogate w karotenoidy, które mogą uchronić przed utratą wzroku. Podobne właściwości mają warzywa zielone, które dodatkowo, dzięki zawartości chlorofilu, wspomagają procesy oczyszczania organizmu z toksyn.

Dieta wielowarzywna - zasady

W diecie wielowarzywnej powinny znaleźć się warzywa surowe, gotowane krótko na parze, w wodzie albo duszone. Tylko takie są niskokaloryczne i zawierają większość swoich prozdrowotnych właściwości. Możesz także zdecydować się na warzywa mrożone, jednak unikaj tzw. mieszanek warzywnych na patelnię, ponieważ mogą już zawierać tłuszcz.

Podczas diety dozwolone są także soki warzywne. Pamiętaj, że dziennie należy dostarczyć organizmowi około 2 l płynów dziennie.

Jadłospis w diecie wielowarzywnej powinien być ułożony w taki sposób, aby w ciągu dnia dominowały 3-4 posiłki na bazie warzyw. Na czas diety lepiej zrezygnować z pieczywa, makaronów i płatków zbożowych. Należy odstawić także napoje pobudzające - kawę, czarną mocną herbatę, alkohol.

Dzienny limit energetyczny nie powinien przekroczyć 1500 kcal.

W formie 24 - Fakty na temat odchudzania
Ważne

Niektóre warzywa zawierają duże ilości cukru. Są to ziemniaki, buraki, dynia, fasolka szparagowa, kukurydza, rzepa, brukiew. Dlatego należy spożywać je w ograniczonych ilościach.

Pamiętaj, że indeks glikemiczny niektórych warzyw zmienia się wraz ze sposobem ich przyrządzania. Na przykład surowa marchewka, której IG= 30, po ugotowaniu ma wysoki indeks glikemiczny (IG=80). Podobnie jest z ziemniakami pieczonymi (IG=85) i gotowanymi (IG=95).

Należy unikać podsmażania bakłażana i cukinii, które chłoną tłuszcz jak gąbka!

Dieta wielowarzywna - efekty. Ile można schudnąć, jedząc warzywa?

Będąc na diecie wielowarzywnej można schudnąć ok. 3-4 kg w ciągu tygodnia. Jednak efektem diety jest nie tylko zrzucenie zbędnych kilogramów, lecz także poprawa nastroju i przywrócenie blasku skórze i włosom.

To ci się przyda
Najmniej kaloryczne warzywa - wartość energetyczna w 100 g Najbardziej kaloryczne warzywa (w tym rośliny strączkowe) - wartość energetyczna w 100 g
  • rabarbar - 9 kcal
  • ogórek - 13 kcal
  • kapusta kiszona - 12 kcal
  • rzodkiewka - 14 kcal
  • sałata - 14 kcal
  • pomidor - 15 kcal
  • cukinia - 15 kcal
  • szpinak - 16 kcal
  • fasola cięta, konserwowa, bez zalewy - 16 kcal
  • boćwina - 17 kcal
  • bób gotowany- 66 kcal
  • chrzan - 67 kcal
  • ziemniaki gotowane - 69 kcal
  • fasola biała, konserwowa - 82 kcal
  • groch gotowany - 96 kcal
  • kukurydza konserwowa - 102 kcal
  • kukurydza, kolby - 110 kcal
  • oliwki zielone marynowane, konserwowe - 125 kcal
  • czosnek - 146 kcal
  • fasola biała, suche nasiona - 288 kcal
  • groch, nasiona suche - 293 kcal
  • soczewica czerwona, suche ziarno - 327
  • soja, nasiona suche - 382

Źródło danych: Instytut Żywności i Żywienia