Mrożone warzywa. Ile i jakie witaminy zawierają warzywa mrożone?
2013-02-16
12:41
Mrożone warzywa zawierają witaminy i składniki odżywcze. Kiedy brak sezonowych, świeżych warzyw, to właśnie mrożonki pomogą wzmocnić organizm i jego odporność.
Jak twierdzą eksperci, dietę na wiosnę warto uzupełnić o produkty pełne podnoszącej odporność i poziom endorfin witaminy C, wpływających na nastrój witamin z grupy B i kwasu foliowego, żelaza, regulującego pobudliwość nerwową wapnia oraz wzmacniającego odporność na stres magnezu. Znajdziemy je w mrożonych warzywach.
Materiały prasoweCzy wiesz, że 100gr:
- mrożonego szpinaku w 52% pokryje zapotrzebowanie na Wit. C i w 77% na kwas foliowy, w 16% na wit. B6, dostarczy nam 75 mg wapnia, 43 mg magnezu, 2,3 mg żelaza;
- mrożonej fasolki szparagowej w 25% pokryje dzienne zapotrzebowanie na wit. C, w 30% na kwas foliowy, dostarczy nam 53 mg wapnia, 18 mg magnezu, 0,9 mg żelaza;
- mrożonych brokułów pokryje 87% dziennego zapotrzebowania na wit. C i 47,6% na kwas foliowy, 17%. zalecanej dawki wit. A i 12% wit. E, dostarczy nam 39 mg wapnia i 19 mg magnezu;
- mrożonej brukselki w 78% pokryje dzienne zapotrzebowanie na wit. C, w 55% na kwas foliowy, w 12%. na wit. B6 i w 9%na wit. B1, dostarczy 49 mg wapnia i 18 mg magnezu;
- mrożonego groszku dostarczy aż 21% dziennego zapotrzebowania na wit. B1, 38%na Wit. C, 26%na kwas foliowy, dostarczy 1,6 mg żelaza, 25 mg magnezu i 19 mg wapnia.
Przeczytaj także: