Dieta z torebek - zasady diety bardzo niskokalorycznej (VLCD)

2015-06-10 17:01

Diety potocznie nazywane torebkowymi lub proszkowymi są dietami bardzo niskokalorycznymi (w skrócie VLCD). Dostarczają 450–600 kcal na dobę, podczas gdy normalnie potrzebujemy 2000–2500 kcal. Dla kogo przeznaczone są diety z torebki? Czy są skuteczne?

Dieta z torebek - zasady diety bardzo niskokalorycznej (VLCD)
Autor: Thinkstockphotos.com

Spis treści

  1. Dieta proszkowa - co jest w torebkach?
  2. Dieta z torebki nie dla każdego
  3. Dieta torebkowa - kilka ważnych zasad
  4. Jak wytrwać w diecie

Diety torebkowe (proszkowe) należą do diet bardzo niskokalorycznych (VLCD - very low calorie diet), dostarczających zaledwie 450-600 kcal na dobę. Mechanizm działania diety torebkowej jest prosty. Przy spożyciu tak małej liczby kalorii organizm szybko zużywa zapasy zgromadzone w wątrobie i zaczyna sięgać po źródła energii pochodzące z rozkładu tkanki tłuszczowej. Towarzyszy temu produkcja ciał ketonowych, które hamują apetyt. Dlatego odchudzanie jest łatwiejsze.

Dieta proszkowa - co jest w torebkach?

Proszek zawiera zwiększoną ilość białka, co zapobiega utracie mięśni, a ilość tłuszczów i cukrów jest ograniczona. Receptura dań w proszku została tak opracowana, żeby dostarczały wszystkich witamin i minerałów, pokrywając 100 proc. dziennego zapotrzebowania, co nie jest możliwe w innych dietach szybko odchudzających, np. w diecie Dukana czy owocowo-warzywnej.

Dieta proszkowa, nazywana „dietą ostatniej szansy”, ma kilka zalet. Jest wygodna, nie wymaga liczenia kalorii i przygotowywania posiłków: zawartość saszetek zalewamy po prostu wodą lub odtłuszczonym mlekiem. Jej uzupełnieniem są niskokaloryczne batoniki. Takich posiłków jemy 5 (panowie – 6) dziennie. Waga szybko spada, więc efekty są widoczne z dnia na dzień. To motywuje do wytrwania.

Dieta z torebki nie dla każdego

Dieta jest przeznaczona dla osób zdrowych, z dużą nadwagą (BMI 27–30) lub otyłością (BMI ponad 30).

>> SPRAWDŹ swoje BMI <<

Lekarze czasem doradzają taką dietę, jeśli w krótkim czasie, np. przed operacją, trzeba zrzucić kilka kilogramów. Poleca się ją tym, którzy mają za sobą wiele prób odchudzania i słabo reagują na ograniczanie kalorii. Diety torebkowej nie mogą stosować kobiety w ciąży i karmiące, dzieci i młodzież oraz osoby powyżej 75. roku życia, chorzy z cukrzycą typu 1, zaburzeniami odżywiania, chorobami układu krwionośnego, wątroby, nerek i nowotworami. Osoby przewlekle chore przed rozpoczęciem diety torebkowej powinny zapytać lekarza.

Dieta torebkowa - kilka ważnych zasad

Przede wszystkim nie wolno wydłużać pierwszego etapu diety, który trwa ok. 2 tygodni. Potem należy stopniowo rozszerzać jadłospis, zamieniając 1–2 posiłki z torebki normalnym, ale niskokalorycznym posiłkiem z warzywami, chudym mięsem i dodatkiem pełnoziarnistych kasz. Ponieważ żołądek zdążył przyzwyczaić się do mniejszych porcji, te „normalne” posiłki również nie powinny być zbyt obfite. Trzeba wypijać 2 litry wody dziennie, aby nadmiar białka nie obciążał nerek.

Jak wytrwać w diecie

Dieta kojarzy nam się z wyrzeczeniami i ograniczeniami. I to właśnie często przesądza o jej powodzeniu. W jaki sposób myśleć o diecie? Jak pokonywać kryzysy podczas odchudzania - podpowiada Elżbieta Lange, psychodietetyk i coach zdrowia.

Jak wytrwać w diecie
miesięcznik "Zdrowie"