Dodaj do jajecznicy, a metabolizm przyspieszy. Wystarczy zaledwie szczypta
Odchudzanie to temat aktualny bez względu na porę roku. Jednak to właśnie latem najczęściej zastanawiamy się jak szybko schudnąć, by lepiej wyglądać w bikini. Przypominamy, że utrata masy ciała musi przebiegać z troską o zdrowie i to ono, a nie wygląd jest tu kluczem. Dlatego warto podchodzić do tego z rozwagą i zacząć od śniadania.
Jakie śniadanie na odchudzanie będzie najlepsze? Odpowiedzi może być całkiem sporo, natomiast warto skupić się na tym, by nie zabrakło sporej ilości białka oraz błonnika. Jajecznica z odrobiną warzyw i pewną przyprawą to zdecydowanie dobry wybór.
Czy jajecznica jest dobra na odchudzanie?
Totalnie tak, ale to zależy od doboru składników. Jeśli zamierzamy często jadać jajecznicę na boczku, to taka wersja nie jest zbyt zdrowa. Powodem jest między innymi to, że sięgając po czerwone mięso, podnosimy poziom cukru we krwi. Poza tym boczek to tłuszcze zwierzęce, które przyczyniają się do wzrostu poziomu cholesterolu.
Nie oznacza to jednak, że musimy rezygnować z jajecznicy. Znacznie zdrowszym rozwiązaniem będzie przyrządzenie jej na niewielkiej ilości masła, lub usmażenie na oleju rzepakowym nieco takich warzyw jak cebula, cukinia, czy pomidor, a następnie wbicie jajek. Dzięki temu dostarczamy do organizmu sporą dawkę białka i błonnika.
To sprawia, że zatrzymujemy uczucie sytości na dłużej, nie podjadamy i czujemy się lekko. Jeśli jednak nie przepadamy, za smażonymi warzywami połączonymi z jajecznicą, to warto przyrządzić jajecznicę z kurkumą, a na osobny talerzyk ułożyć nieco świeżych warzyw.
Białko w procesie odchudzania jest ważne nie tylko ze względu na fakt, że przyczynia się do budowania masy mięśniowej. Jego ogromną zaletą jest to, że nasz organizm musi włożyć znacznie więcej wysiłku, aby go strawić, a to z kolei przyczynia się do szybszego spalania tkanki tłuszczowej.
Jajecznica z kurkumą. Jak to działa?
Skoro wiemy już, że białko i błonnik pomagają w odchudzaniu, to trzeba wyjaśnić, dlaczego do jajecznicy warto dodać kurkumę. Otóż ta korzenna przyprawa pochodzi z rodziny roślin imbirowatych, co można dostrzec, widząc jej kształt. Niemniej jej kolor jest bardziej intensywny, ponieważ bulwy zawierają kurkuminę, czyli substancję, która podkręca metabolizm.
Dodatkowo kurkuma posiada błonnik, a jak wiemy to cenny składnik w procesie odchudzania. Od wieków ceniona jest w tradycyjnej medycynie hinduskiej i chińskiej, a to za sporawą działania przeciwgrzybicznego, przeciwzapalnego, czy przeciwutleniającego.
Dawniej stosowano ją w celu pozbycia się pasożytów, w leczeniu chorób układu oddechowego, czy wrzodów. Natomiast w kontekście odchudzania należy wspomnieć, że dodając ją do potraw, zapobiegamy gromadzeniu się tkanki tłuszczowej. Przygotowując jajecznicę z kurkumą, nie trzeba obawiać się o to, że danie diametralnie zmieni smak. Szczypta nada koloru i nie zdominuje potrawy.