Według najnowszych badań przeprowadzonych przez naukowców z University of South Australia zaledwie garść migdałów może pozytywnie wpłynąć na utrzymanie prawidłowej masy ciała. Okazuje się, że migdały mogą mieć znaczący wpływ na apetyt. Wystarczy 30-40 g migdałów, by pomóc zmniejszyć dzienne spożycie kalorii. Jak to możliwe?
Migdały to świetny wybór na odchudzanie
Naukowcy przeanalizowali dane uczestników badania, które dowiodły, że u osób spożywających migdały dzienne spożycie energii obniżyło się o 71 kcal w porównaniu do grupy kontrolnej, która spożywała przekąski zawierające węglowodany o wartości energetycznej.
„Nasze badania dotyczyły hormonów regulujących apetyt oraz tego, w jaki sposób orzechy – zwłaszcza migdały – mogą przyczynić się do kontroli apetytu. Odkryliśmy, że ludzie, którzy jedli migdały, doświadczyli zmian w hormonach regulujących apetyt, co mogło przyczynić się do dziennego zmniejszenia spożycia pokarmu" - mówi dr Sharayah Carter z UniSA's Alliance for Research in Exercise, Nutrition and Activity (ARENA).
Badanie wykazało, że ludzie, którzy jedli migdały, mieli o 47% niższą odpowiedź peptydu C (co może poprawić wrażliwość na insulinę i zmniejszyć ryzyko rozwoju cukrzycy i chorób układu krążenia) oraz wyższe poziomy zależnego od glukozy polipeptydu insulinotropowego (wyższy o 18%), glukagonu (wyższy o 39%) i odpowiedzi polipeptydu trzustkowego (wyższy o 44%).
Glukagon wysyła sygnał o sytości do mózgu, a polipeptyd trzustkowy spowalnia trawienie, co może zmniejszać przyjmowanie ilości pokarmu, tym samym sprzyjając utracie wagi.
To odkrycie może być kluczowym elementem przy kontroli masy ciała i odchudzaniu. Jak podkreśla dr Sharayah Carter, "Wskaźniki nadwagi i otyłości są poważnym problemem zdrowia publicznego, a modulowanie apetytu poprzez lepszą reakcję hormonalną może być kluczem do promowania kontroli wagi”.
Polecany artykuł: