Jak "zgubić" 5 kilogramów w miesiąc? 8 prostych zasad od dietetyczki

2024-01-12 14:42

Większość z nas, wkraczając w Nowy Rok, wyznacza sobie postanowienia noworoczne. Najczęściej dotyczą zdrowego odżywiania i utraty wagi. Czy można zrzucić pięć kilogramów w miesiąc? Dietetyczka mówi, że tak, ale pod jednym warunkiem. Trzeba zastosować osiem prostych zasad, a brzuszek spadnie w mgnieniu oka.

Jak zgubić 5 kilogramów w miesiąc? 8 prostych zasad od dietetyczki
Autor: Getty Images Jak "zgubić" 5 kilogramów w miesiąc? 8 prostych zasad od dietetyczki

Aby zrzucić pięć kilogramów, musimy w to włożyć trochę wysiłku i zaangażowania. Odchudzanie to zwykle trudny i mozolny proces. Efekty będą widoczne, ale należy uzbroić się w cierpliwość. Jak mówi przysłowie „Nie od razu Rzym zbudowano”, co oznacza, że osiągnięcie wymaga czasu i determinacji. Jednym z podstawowych błędów, jakie popełniamy podczas walki ze zbędnymi kilogramami, jest głodówka.

Ta droga na skróty może okazać się fatalna w skutkach. Dlatego, że może prowadzić do poważnych zaburzeń w funkcjonowaniu organizmu, m.in. metabolicznych czy hormonalnych. Niedobór wartościowych składników odżywczych może negatywnie odbić się na zdrowiu i samopoczuciu. Odporność organizmu znacznie się obniży, przez co będzie on bardziej podatny na różne choroby.

W formie 24: 5 błędów spowalniających odchudzanie

5 kilogramów w miesiąc – czy to możliwe?

Do procesu odchudzania należy podejść świadomie. Najlepszym sposobem na zrzucenie dodatkowych kilogramów jest zdrowe odżywiane w połączeniu z ruchem fizycznym. Czy można zgubić 5 kilogramów w 30 dni? Dietetyczka Anna Zientalska zapewnia, że to możliwe. Na swoim Instagramie opublikowała post, w którym wyjaśniła, jak schudnąć i uniknąć wahań masy ciała. Wymienia 8 prostych zasad.

„Koniec z płynnymi kaloriami, odstaw słodkie napoje ale i kawę z mlekiem i cukrem czy herbatę z cukrem bo to może być nawet kilkaset kalorii dziennie” – czytamy we wpisie.

Ekspertka radzi, by mądrze komponować posiłki z zachowaniem odpowiednich proporcji. Jak wyjaśnia, „warzywa niech stanowią 50% talerza, białko, czyli mięso i ryby to 120-150 g na twoim talerzu, do tego 30-40 g kaszy czy ryżu i 1 łyżka oliwy”. Należy też zwracać szczególną uwagę na jakość makroskładników. W jadłospisie nie może zabraknąć warzyw, owoców, produktów pełnoziarnistych, kasz i brązowego ryżu.

Dieta i ruch pomogą zrzucić zbędne kilogramy

„Zastosuj dietę niskowęglowodanową 30% białko, 40% tłuszcze, 30% węglowodany – 3 posiłki dziennie – wskazuje Zientalska. Można skusić się jedynie na zdrową przekąskę pod postacią warzyw lub owoców. Nie można zapominać o odpowiednim nawodnieniu organizmu – najlepiej pić 6-8 szklanek niegazowanej wodzy dziennie.

Co istotne, dieta powinna iść w parze z regularną aktywnością fizyczną. „Wyrób w sobie nawyk codziennego spaceru, minimum 4-5 km dziennie” – dodaje. Będąc w pracy czy na uczelni, zawsze warto mieć pod ręką przygotowany odpowiednio zbilansowany posiłek. Zachowanie regularności w jedzeniu jest ważne, ponieważ organizm otrzymuje stałą dawkę paliwa i dzięki temu może funkcjonować na pełnych obrotach.