Ma kremową konsystencję i zwalcza chęć podjadania. Jedz łyżkę dziennie
Podczas odchudzania sporym problemem jest nawracająca chęć sięgania po słodycze. W takich momentach warto zadbać o dodatkową dawkę białka. Z pomocą przychodzi mało orzechowe. Jego kremowa konsystencja nie tylko zwalcza chęć podjadania, ale również utrzymuje na dłużej poziom sytości. Warto kryzysowych chwilach połączyć go z odrobiną serka mascarpone.
Pozbywanie się niechcianych kilogramów nie oznacza, że mamy chodzić wciąż głodni. Co więcej, nie wolno nam do tego dopuścić, w przeciwnym razie narażamy się na niekontrolowane napady głodu. Wtedy nie tylko nie schudniemy, ale możemy doprowadzić do wystąpienia i rozwoju różnych zaburzeń odżywiania. Pomocny będzie jeden produkt o kremowej konsystencji.
Masło orzechowe na odchudzanie. Działa, ale zachowaj umiar
Polskie Stowarzyszenie Diabetyków wskazało, że pacjentom leczonym na oddziale diabetologicznym do diety dołączono orzeszki ziemne oraz masło orzechowe. A to z kolei za sprawą badań, które wykazały, że tego typu żywność wpływa na poziom cukru we krwi. W grę wchodzi oczywiście masło orzechowe bez dodatku cukru, soli, czy oleju palmowego wykonane z orzechów ziemnych, nerkowca, czy migdałów.
Zawarte w maśle orzechowym składniki takie jak białko czy błonnik wspierają również proces odchudzania. Włączając je do diety, zachowujemy uczucie sytości na dłużej. Jak wiadomo, rola białka w zrzucaniu kilogramów jest bardzo istotna, ponieważ jego trawienie wymaga od organizmu większego wysiłku energetycznego.
Dodatkową zaletą masła orzechowego jest obecność witamin z grupy B. Jeśli połączymy spożywanie masła orzechowego z aktywnością fizyczną, nasz organizm zyska lepszą wydolność. Dzięki witaminie B3, czyli niacynie usprawnimy produkcję hormonu odpowiedzialnego za budowanie mięśni.
Planując jakieś danie, w którym będą węglowodany warto dodać łyżkę masła orzechowego, ponieważ obniży ono ładunek glikemiczny. Dzięki temu zatrzymamy uczucie sytości na dłużej i nie będziemy szukać kolejnych przekąsek po posiłku.
W chwilach ogromnej chęci na słodkie warto połączyć łyżkę masła z łyżką serca mascarpone, dodać kilka borówek i jeść w formie deseru do kawy. Zaznaczamy jednak, że zarówno masło orzechowe jak i serek mają dużo kalorii, więc nie przesadzajmy z ilością.
CZYTAJ TEŻ: Jak schudnąć z brzucha przed urlopem? Te 3 ćwiczenia EMOM to turbo spalacze tłuszczu
Masło orzechowe - ile jeść i które wybrać?
Powiedzenie “co za dużo, to niezdrowo” idealnie pasuje do spożywania masła orzechowego. Otóż warto zaznaczyć, że ten pyszny krem jest wysoce kaloryczny. Dlatego chcąc schudnąć, nie należy się nim objadać do oporu, ale traktować jako dodatek.
Tylko w 100 g masła orzechowego jest ponad 588 kcal. Dlatego jeśli zastanawiasz się, ile masła orzechowego dziennie spożywać, aby nie przesadzić, to jedna łyżka dziennie w zupełności wystarczy.
Jest kilka rodzajów masła orzechowego i to od ciebie zależy, które wybierzesz. Natomiast warto kupować je naprzemiennie, by dostarczać do organizmu zróżnicowanych składników odżywczych. Poniżej krótka charakterystyka.
- masło orzechowe z orzechów nerkowca- idealne dla osób z niedoborem żelaza,
- masło orzechowe z orzechów włoskich - dobra propozycja dla osób, które nie jedzą ryb oraz mięsa (bogate w kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6),
- masło orzechowe z orzechów laskowych - zalecane panom, starającym się o potomstwo i poprawę potencji,
- masło orzechowe z orzechów brazylijskich - świetny produkt dla osób pracujących umysłowo.
CZYTAJ TEŻ: Zwalcza chęć na słodycze i przyspiesza odchudzanie. Wystarczą dwie garści dziennie