Modne diety - trendy w dietetyce w 2016 roku

2016-01-05 14:04

Tak jak zmianom podlegają trendy w modzie, tak i w dietetyce i żywieniu sezonowo pojawiają się nowinki. Jedne pozostają z nami na dłużej i są popularne przez kilka lat, o innych natomiast za kilka miesięcy pewnie nie będziemy pamiętać. Jakie diety będą modne w 2016 roku?

Trendy w dietetyce w 2016 roku
Autor: thinkstockphotos.com

Spis treści

  1. 1. Dieta bezglutenowa
  2. 2. Dieta oparta na zupach
  3. 3. Dieta skandynawska
  4. 4. Kuchnia oparta na warzywach
  5. 5. Diety eliminacyjne
  6. 6. Cholesterol – mniej restrykcji
  7. 7. Uważność i celebrowanie posiłków

1. Dieta bezglutenowa

Dieta bezglutenowa nie jest nowością, ale nadal stanowi mocny trend na 2016 rok. Dużą popularnością cieszy się od około dwóch lat, kiedy to zaczęły pojawiać się głosy, że wyłączenie glutenu ze swojego jadłospisu jest korzystne nie tylko dla osób chorujących na celiakię bądź uczulonych na gluten, ale w zasadzie dla każdego. Teorię tę spopularyzował William Davis – autor bestselleru „Dieta bez pszenicy”, a podchwyciły ją środowiska osób odżywiających się zdrowo oraz pragnących schudnąć. Prawdopodobnie popularność diety bezglutenowej nie będzie aż tak duża jak dotychczas, gdyż ciągle brakuje rzetelnych dowodów na to, że odstawienie glutenu jest konieczne dla większości populacji. Nawet gastroenterolog Peter Gibson z Monash University w Australii, który swoimi badaniami potwierdzał, że gluten szkodzi nie tylko osobom chorującym na celiakię, wycofał się ze swoich wniosków po przeprowadzeniu bardziej szczegółowych badań. Nie zmienia to jednak faktu, że mimo kontrowersji (a może właśnie dzięki nim), dieta bezglutenowa jest i prawdopodobnie w tym roku również będzie najpopularniejszą i najczęściej wyszukiwaną dietą.

2. Dieta oparta na zupach

Jak to zwykle bywa z trendami, te nowo pojawiające się stanowią zaprzeczenie poprzednich. Tak przedstawia się sytuacja z rosnąca popularnością diety opartej na zupach, która zaczyna wypierać dietę opartą na sokach. „Zupy to nowe soki” przekonuje Rachel Beller – prezes zarządu Beller Nutrition Institute. Dieta ta nie rekomenduje tradycyjnego zjadania zupy przed głównym posiłkiem, aby zjeść mniej stałego pokarmu, ale zachęca, aby zupy stanowiły podstawę wszystkich posiłków, a nawet były jedzone na deser. Zwolennicy diety opartej na zupach poddają w wątpliwość oczyszczające i detoksykujące działanie soków, gdyż po ich przygotowaniu tracony jest i wyrzucany do śmieci najbardziej oczyszczający składnik warzyw i owoców, czyli błonnik. W przeciwieństwie do soków, zupy zawierają całe bogactwo błonnika, ponieważ znajdziemy w nich całe warzywa, a w zupach na deser – owoce. W Los Angeles już pojawiły się bary sprzedające zupy w pojemnikach na wynos – na śniadanie, obiad, kolację i deser. McKenzie Hall, współzałożycielka NourishRDs, podkreśla, że dzięki temu, iż zupę należy zjeść łyżką, zmusza to konsumentów do jedzenia w spokoju i większym skupieniu. Trend ten świetnie wpisuje się w ideę uważności i delektowania się posiłkami.

3. Dieta skandynawska

Od pewnego czasu zaczyna się mówić, że dieta skandynawska ma porównywalne właściwości do diety śródziemnomorskiej - zapobiega nowotworom i wydłuża życie. Produkty w niej stosowane są nieco zbliżone do tych w diecie śródziemnomorskiej, a w kuchni stawia się przede wszystkim na lokalną żywność i tradycyjne metody jej przygotowywania. Dieta nordycka zaleca spożywanie ryb północnych mórz kilka razy w tygodniu. Stosuje się świeże lub naturalnie konserwowane - suszone bądź wędzone. Częste jedzenie ryb gwarantuje odpowiednią podaż niezwykle ważnych dla zdrowia kwasów omega-3. Skandynawowie stosunkowo rzadko jedzą drób. W ich jadłospisie dużo częściej spotyka się dziczyznę i wołowinę, czyli mięsa bogate w witaminę B12 i żelazo. Kolejnym bardzo ważnym elementem diety jest vollkornbrot – rodzaj ciemnego pieczywa podobnego do pumpernikla niezwykle bogatego w błonnik, który poprawia trawienie i pracę jelit oraz ogranicza wchłanianie się tłuszczu z pożywienia. Warzywa popularne w diecie skandynawskiej to marchewka, buraki, kapusta czy brukselka. Często stosowane w kuchni owoce to jeżyny i borówki – składniki deserów i ciast, ale także sosów do mięs. Dieta nordycka jest uboga w przyprawy. Króluje w niej sól, pieprz i gałka muszkatołowa. Dieta skandynawska to nie tylko określony sposób jedzenia, ale także aktywny tryb życia i spożywanie posiłków spokojnej, przyjaznej atmosferze. To wszystko razem ma stanowić receptę na długie życie w dobrym zdrowiu.

4. Kuchnia oparta na warzywach

2016 rok przyniesie jeszcze większe zainteresowanie warzywami w kuchni. Nie chodzi jednak o klasyczny weganizm i całkowite wyłączenie produktów pochodzenia zwierzęcego w diecie, a o postawienie warzyw na pierwszym miejscu i używanie ich jako bazy do tworzenia posiłków. Ma to związek z ideą zrównoważonego podejścia zarówno do jedzenia, jak i do środowiska w ogóle: „Jedz więcej warzyw. Jedz mniej produktów odzwierzęcych.” Popularne staje się także poszukiwanie roślinnych zamienników dla produktów zwierzęcych. Takie prognozy daje liczba książek kucharskich, skupiających się na daniach bezmięsnych, które niebawem pojawią się w księgarniach. Szczególną popularność zyskają takie warzywa jak: jarmuż, kalarepa, portulaka, pasternak, zielony kalafior, kolorowe dynie i marchewki oraz wodorosty.

5. Diety eliminacyjne

O tym, że żywność może szkodzić i wywoływać niepożądane reakcje organizmu wiadomo od dawna. Reakcje te rozpatruje się w kategorii alergii, pojawiają się one w bardzo krótkim czasie po spożyciu produktu, a najpopularniejsze alergeny to np. białko mleka krowiego czy orzechy. Coraz głośniej jednak mówi się na temat reakcji na pokarm, które nie są alergiami, występują w długim czasie po spożyciu pokarmu i ciężko je powiązać z konkretnym składnikiem. Zaburzają jednak prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Wzrasta też popularność testów na „nietolerancje pokarmowe”, które wskazują, na jaką żywność organizm reaguje źle, jaka żywność jest dla niego toksyczna. Posiadanie tych informacji pociąga za sobą kolejny krok, czyli wprowadzenie diety eliminacyjnej. Taka dieta jest maksymalnie indywidualna, ponieważ opiera się na wyniku testu mówiącego, jakie produkty organizm toleruje, a jakich nie. Dieta eliminacyjna może przynieść bardzo duże korzyści zdrowotne, poprawę metabolizmu, pracy jelit czy kondycji skóry. 2016 rok przyniesie zwiększone zainteresowanie testami na nietolerancje pokarmowe i zindywidualizowanym żywieniem nie tylko z przyczyn zdrowotnych. Wpisuje się to w potrzebę ludzkiego poczucia wyjątkowości, które ujawnia się w nawet tak zwyczajnej – wydawałoby się – sferze, jak odżywianie. Obecnie nie ma badań, które potwierdzają lub wykluczają zasadność stosowania diet eliminacyjnych.

6. Cholesterol – mniej restrykcji

Dotychczasowe zalecenia wielu towarzystw zajmujących się zdrowiem i żywieniem mówiły, aby dzienne przyjmowanie cholesterolu z żywnością nie przekraczało 300 mg. Obecnie, pierwszy raz od lat 70-tych ubiegłego wieku, wycofano się z tego zalecenia. Wszystko za sprawą licznych badań naukowych, które wskazują, że spożycie cholesterolu z żywnością nie ma wpływu na poziom cholesterolu we krwi. Obecne stanowisko Dietary Guidelines Advisory Committee, która formułuje zalecenia dla Amerykanów, brzmi: „Cholesterol nie jest składnikiem żywnościowym, którego dotyczy nadkonsumpcja”. Ciągle nie ustalono jednak nowej normy dla spożycia cholesterolu i nie wiadomo, jak dużo to już za dużo.

7. Uważność i celebrowanie posiłków

Liczenie kalorii i ważenie pożywienia odchodzi do lamusa. W nowoczesnej dietetyce coraz mniej jest miejsca na takie podejście do odżywiania, ponieważ społeczeństwo nie ma czasu na stanie nad wagą podczas przygotowywania posiłków i odkrajania 5 cm polędwicy, bo będzie ważyć za dużo. Kolejnym krokiem w zdrowym odżywianiu jest uważność, czyli skupianie się na wyborze żywności wysokiej jakości, przygotowywaniu jej w zdrowy sposób, ale przede wszystkim cieszeniu się z posiłku i spożywaniu go z należytą uwagą. Koniec z jedzeniem w biegu i podjadaniem chipsów przed telewizorem. Twoja uwaga ma się koncentrować w pełni na czynności jedzenia, a sama ta czynność oraz to, co jesz, ma dawać ci satysfakcję. W roku 2016 kluczowe w gubieniu zbędnych kilogramów ma być zastąpienie uczucia przepełnienia uczuciem satysfakcji ze spożywania posiłku.