Odchudzanie i granola na śniadanie? "Przed południem wyczerpiesz połowę dopuszczalnych kalorii"

2024-11-08 14:18

Granola cieszy oczy, dobrze smakuje i generalnie może być bardzo zdrowa, ale nie wtedy, gdy decydujesz się na gotową ze sklepu i planujesz schudnąć. Lubimy wygodne, szybkie śniadania, które zapewniają zastrzyk energii i sprawdzają się w chłodne poranki. To nic złego, ale wtedy, gdy zależy ci na redukcji wagi.

Odchudzanie i granola na śniadanie? Przed południem wyczerpiesz połowę dopuszczalnych kalorii
Autor: GettyImages

Jak przypomina Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej, jeśli chcesz chudnąć mądrze, skutecznie i trwale, musisz dostarczać mniej kalorii niż wynosi zapotrzebowanie energetyczne organizmu, a zarazem nie możesz się głodzić i uniemożliwiać organizmowi wypełniania podstawowych funkcji życiowych, do których potrzebuje paliwa.

Najczęściej dieta odchudzająca zawiera 1200–1500 kcal. Co, jeśli już na śniadanie zaserwujesz sobie miskę granoli z dodatkami i pochłoniesz ponad 500 kcal, a nawet znacznie więcej?

Poradnik Zdrowie: Zdrowo Odpytani, odc. 19 Śniadanie

Granola, czyli właściwie co?

Granola to nic innego, jak mieszanka kilku składników, zapieczonych w piekarniku, by uzyskać odpowiednią chrupkość i niepowtarzalny smak.

Składniki granoli to przede wszystkim:

  • płatki – pszenne, owsiane lub kukurydziane,
  • orzechy, np. włoskie, migdały, laskowe,
  • otręby,
  • suszone owoce, głównie rodzynki, morele, śliwki,
  • cukier/miód (zlepiacze składników).

Często ma też różne dodatki.

Generalnie jest sporo pułapek, o czym od dawna ostrzega FDA (amerykańska instytucja rządowa odpowiedzialna za żywność i leki), uznając ją za współwinną epidemii otyłości i cukrzycy.

Czy granola może być zdrowa?

Dobrze skomponowana granola to skarbnica zdrowia.

Produkty zbożowe zawarte w granoli obfitują witaminy z grupy B, które regulują pracę układu nerwowego i usprawniają pracę mózgu. Suszone owoce oraz orzechy dostarczają witaminy E, sporo substancji o działaniu przeciwzapalnym i usprawniającym metabolizm.

Składniki bogate w błonnik pokarmowy, takie jak owies i nasiona lnu, pomagają obniżyć ciśnienie krwi. Zmniejszają również poziom cholesterolu, więc redukują ryzyko rozwoju chorób serca.

Granola jest także źródłem żelaza, magnezu, cynku, selenu, wapnia i fosforu.

Pomimo wielu potencjalnych właściwości prozdrowotnych, dietetycy dość zgodnie przestrzegają przed granolą.

Dlaczego granola ma szkodzić?

Niepozornie wyglądająca granola to kaloryczna bomba, pełna cukru, a niejednokrotnie jeszcze złego tłuszczu.

Bywa najgorszym wyborem "zdrowej żywności", jaki się nam zdarza. Cukrzyca typu 2, otyłość, choroby serca oraz próchnicato choroby, które powiązano w badaniach z jej regularnym spożyciem.

W porcji wielkości filiżanki jest średnio 450-600 kcal. To nieprzyzwoicie dużo.

Jeśli do takiej filiżanki dodasz trochę mleka, zużyjesz ponad połowę dopuszczalnej dawki kalorii.

- przekonuje Maria Bella, popularna w USA dietetyczka kliniczna, która sama zdołała schudnąć 35 kg.

Czyli nie jeść granoli za nic w świecie?

Można po nią sięgnąć od czasu do czasu, ale wtedy, gdy robisz ją samodzielnie z bezpiecznych składników i nie próbujesz schudnąć.