ODCHUDZANIE: prawdy i mity o dietach i odchudzaniu
Wokół odchudzania narosło wiele wykluczających się teorii. Czy to prawda, że chcąc pozbyć się nadwagi, należy wykreślić z diety tłuszcze, a owocami można objadać się do woli? Czy każde ćwiczenia gwarantują schudnięcie? Co jest prawdą, a co mitem? Przeczytaj koniecznie.
Spis treści
- Odchudzanie: liczba posiłków nie ma znaczenia
- Odchudzanie: kolację trzeba jadać o 18
- Odchudzanie: stres łatwo uzależnia od słodyczy
- Odchudzanie - sprawdź, czy nie popełniasz tych 5 błędów
- Odchudzanie: ruch gwarantuje spadek wagi
- Odchudzanie: gdy chcesz schudnąć, lepiej unikać białka
- Odchudzanie: wszelkie tłuszcze są zabójcze dla figury
- Odchudzanie: owoce można jeść do woli, bo nie tuczą
- Odchudzanie: jeśli grzeszyć, to tylko czekoladą
- Odchudzanie: pomogą zioła
Odchudzanie: liczba posiłków nie ma znaczenia
Nieprawda. Choć to, co jesz, jest ważne, w odchudzaniu równie istotna jest liczba posiłków i ich częstotliwość. Jeśli jadasz 3 razy dziennie, to prawdopodobieństwo, że utyjesz, jest większe niż w przypadku, gdy to samo rozłożysz na 4–5 porcji. Przy zmniejszonej częstotliwości organizm robi zapasy energii. Jeśli przyzwyczaisz go do 5 posiłków jadanych o tej samej porze, nie będzie miał skłonności do magazynowania „na wszelki wypadek”, składniki odżywcze będzie zużywał na bieżąco. Dzięki regularności lepiej zostaną one spożytkowane. Opuszczenie np. śniadania powoduje gromadzenie rezerw energetycznych, czyli tkanki tłuszczowej.
Odchudzanie: kolację trzeba jadać o 18
Niekoniecznie. O tej porze powinni zjeść ostatni posiłek ci, którzy wcześnie chodzą spać. Rzecz w tym, że od kolacji do położenia się do łóżka powinny upłynąć 2,5–3 godziny. Tyle czasu trzeba dać organizmowi na strawienie posiłku. Podczas snu przemiana materii jest spowolniona. Ważne, by kolacja była lekko strawna – może to być porcja białka (np. ryba) i warzywa. Obciążanie układu trawiennego zmusza trzustkę do zwiększonego wytwarzania enzymów, a wątrobę – do produkcji żółci.
Odchudzanie: stres łatwo uzależnia od słodyczy
Prawda. W stresie w wyniku zwiększonej produkcji adrenaliny i noradrenaliny rośnie ciśnienie krwi i serce pracuje szybciej. Jednocześnie spada poziom serotoniny – hormonu odpowiedzialnego za dobry nastrój. Wątroba zaczyna uwalniać do krwi coraz więcej glukozy, zaś trzustka, by ją rozłożyć, wzmaga produkcję insuliny. Gdy spada poziom cukru we krwi, chcąc go uzupełnić, sięgasz po słodycze. Właśnie cukier najszybciej zaspokaja głód, a do tego daje poczucie zadowolenia. Niestety, znów we krwi jest nadmiar glukozy, więc trzustka zaczyna produkować więcej insuliny... itd. Gdy takie sytuacje często się powtarzają, łatwo uzależnić się od słodyczy.
Odchudzanie - sprawdź, czy nie popełniasz tych 5 błędów
Odchudzanie: ruch gwarantuje spadek wagi
Niekoniecznie. Krótki i intensywny wysiłek fizyczny poprawia kondycję, ale zapas tłuszczu pozostaje nienaruszony! Podczas takich ćwiczeń spalasz głównie węglowodany. Dlatego po treningu chcesz je uzupełnić. Aby zgubić tłuszcz, niezbędny jest dłuższy wysiłek. Spalanie tkanki tłuszczowej zaczyna się po 30-minutowym średnio wyczerpującym treningu: oddech jest przyśpieszony (ale miarowy), ciało jest rozgrzane (ale nie spływa z ciebie pot).
Odchudzanie: gdy chcesz schudnąć, lepiej unikać białka
Nieprawda. To częsty błąd! Białko jest niezbędne w diecie. Musisz jeść więcej białka, które jest budulcem mięśni. Powinno ono wchodzić w skład każdego posiłku. Dokładnie ma to być 0,8 g białka dziennie na 1 kg masy ciała.
Odchudzanie: wszelkie tłuszcze są zabójcze dla figury
Nieprawda. Brak tłuszczu może mieć poważne skutki zdrowotne dla organizmu (zaparcia, problemy hormonalne). Należy tylko rozróżniać tłuszcze dobre (oleje, morskie ryby, orzechy) i złe (zawarte w produktach pochodzenia zwierzęcego, z wyjątkiem ryb).
Odchudzanie: owoce można jeść do woli, bo nie tuczą
Nieprawda. Owoce są dobrym źródłem witamin i błonnika, ale też cukrów. Po zjedzeniu dużej ilości owoców poziom insuliny produkowanej przez trzustkę, by strawić cukier, wzrośnie tak samo jak po zjedzeniu słodyczy. Gdy się obniży, znów będziesz mieć ochotę, by coś zjeść. Chcąc schudnąć, należy unikać owoców bardzo kalorycznych (banany, winogrona, awokado). Jako dodatek i na przekąskę między głównymi posiłkami najlepsze są owoce jagodowe, jabłka, arbuz. Uważaj na gotowe soki, najczęściej są dodatkowo słodzone!
Odchudzanie: jeśli grzeszyć, to tylko czekoladą
Prawda. Pod dwoma warunkami: że jest to mały kawałeczek, a czekolada jest gorzka. Pamiętaj, że każda jest wyjątkowo kaloryczna – tradycyjna tabliczka to ponad 500 kcal. Gorzka czekolada, najlepiej o zawartości co najmniej 70 proc. kakao, ma mniej tłuszczu niż np. mleczna i niższy indeks glikemiczny. Oznacza to, że zjedzenie tego kawałeczka nie pobudzi trzustki do wzmożonej produkcji insuliny – nie będzie więc kolejnego ataku głodu. Jeśli więc nie możesz się oprzeć, zjedz kawałeczek gorzkiej czekolady. Za to absolutnie unikaj batonów, czekolady nadziewanej, mlecznej i białej.
Odchudzanie: pomogą zioła
Zależy które. Niektóre zioła reklamowane na odchudzanie w żaden sposób nie przyczyniają się do spadku wagi. dotyczy to m.in. czystka czy moroznika kaukaskiego.
miesięcznik "Zdrowie"