Spis treści
Odchudzanie przed świętami - jak to zrobić, skoro jesienią i zimą czujemy większy głód, i to zwłaszcza na kaloryczne jedzenie? Co zrobić żeby zdążyć do świąt? Jeśli chcesz szybko schudnąć powinnaś postępować sprytnie. Nie głodź się tylko wprowadź dyscyplinę posiłków i sprawdzaj indeks glikemiczny tego co jesz. Rezultaty cię zaskoczą - schudniesz bez wyrzeczeń i efektu jo-jo.
Jak szybko schudnąć - jedz regularnie
Twój organizm jest jak małe dziecko. Jeśli brakuje mu ważnych składników do przeżycia, głównie glukozy, która jest paliwem dla narządów reaguje atakiem głodu. I wtedy zjadasz więcej niż potrzebujesz. A do tego sięgasz po tzw. szybki cukier czyli batony, drożdżówki, ciastka, ciasteczka itp. Regularne pory posiłków dają ciału poczucie bezpieczeństwa - uczy się, że o określonych porach będzie świeża dostawa składników odżywczych. Tak wyszkolony organizm będzie bardziej odporny na pokusę podjadania między posiłkami, które jest jedną z głównych przyczyn tycia.
Jak schudnąć szybko - jedz mniej a częściej
Jeśli zaczniesz dbać o regularne pory posiłków łatwiej będzie ci zmniejszyć porcje. Paradoksalnie bowiem, im więcej jesz w trakcie jednego posiłku, tym bardziej jesteś głodna! „Podstawową zasadą każdej diety jest zmniejszenie wielkości spożywanych posiłków. Powinno się jeść tylko tyle, aby zaspokoić głód. Niestety życie w biegu sprzyja podjadaniu i późnym, obfitym posiłkom. Dlatego zamiast zaspokajać głód, jemy zbyt dużo i czujemy się przepełnieni. To przyczynia się do powiększenia ścian żołądka, a w konsekwencji do wzrostu zapotrzebowania na jedzenie. Nie jest to na szczęście proces nieodwracalny. Wprowadzenie do diety mniejszych posiłków szybko spowoduje obkurczenie się ścian żołądka - tłumaczy lek. med. Agnieszka Lemańczyk z Centrum Odmładzania i Odchudzania Czapielski Młyn. - Pierwszym krokiem skutecznej diety jest uporządkowanie harmonogramu jedzenia. Podziel dzień na pięć niedużych posiłków, równomiernie rozłożonych w czasie.
Sprawdzaj indeks glikemiczny - schudniesz szybciej
Jeżeli naprawdę chcesz schudnąć, zmień swoje menu. Zastąp wysokokaloryczne produkty, tymi o niskim indeksie glikemicznym. Produkty o wysokim indeksie glikemicznym, jak napoje gazowane, mleczna czekolada, fast foody, zawierają sporą ilość węglowodanów, których nasz organizm w normalnych warunkach nie jest w stanie przyswoić. Szczególnie w okresie jesienno-zimowym powinniśmy zwracać uwagę na takie produkty, gdy nasza aktywność znacznie spada w porównaniu do wiosny czy lata - tłumaczy lek. med. Agnieszka Lemańczyk z Centrum Odmładzania i Odchudzania Czapielski Młyn. Niski indeks glikemiczny (czyli współczynnik oznaczający jak szybko produkt zostaje rozłożony do glukozy i wchłonięty) wynosi od 0 do 55 lub 60. Najlepiej wybierać produkty których indeks glikemiczny nie przekracza 60. To bardzo dużo smacznych produktów.
Warzywa i owoce pomagają szybko schudnąć
Warzywa i owoce przyśpieszają przemianę materii, a tym samym spalanie kalorii. Ich dodatkową zaletą jest to, że działają niejednokrotnie zapychająco. Jeżeli więc poczujesz, że nie jesteś w stanie powstrzymać się przed zjedzeniem przekąski między posiłkami, wybierz jabłko lub marchew zamiast słodyczy. Uwaga, nie znaczy to jednak, że możesz spożywać warzywa i owoce w nieograniczonej ilości. Niektóre z nich, jak na przykład jabłka, mają stosunkowo wysoki indeks glikemiczny, gdyż zawierają sporą ilość fruktozy (cukru). I w tym wypadku warto mieć umiar! A jeśli brak silnej woli? Są sprawdzone miejsca w Polsce, gdzie eksperci ułożą dietę i odpowiedni program wysiłku fizycznego. Można też korzystać z pomocy dietetyków tam, gdzie mieszkasz.