Po 2 dniach od zmiany diety możesz zauważyć spadek wagi. Wystarczy jedna prosta zasada

2025-07-16 15:52

Lekarze i naukowcy wciąż wskazują, że redukcja masy ciała może być skuteczną metodą w leczeniu cukrzycy typu 2. Niestety zarówno z badań jak i codziennych obserwacji wynika, że zmiana nawyków jest wyjątkowo trudna. Dieta 5:2 może pomóc wielu osobom, a cechuje ją niezwykle prosta zasada.

Po 2 dniach od zmiany diety możesz zauważyć spadek wagi. Wystarczy jedna prosta zasada
Autor: Fot. Getty Images

Najnowsze badanie przeprowadzone przez naukowców z The First Affiliated Hospital of Zhengzhou University w Chinach skupiło się na testowaniu trzech metod ograniczania spożywanej energii. Celem była utrata masy ciała oraz lepsza kontrola glikemii wśród osób chorujących na cukrzycę i otyłość. Prowadzone analizy pomogły wskazać najlepsze rozwiązanie, choć wymagające zaangażowania i konsekwencji.

Otyłość - choroba, nie wybór. Debata poradnikzdrowie.pl

Dieta 5:2, czyli jak obniżyć poziom cukru

Podczas dorocznej konferencji Towarzystwa Endokrynologicznego w San Francisco w Kalifornii ENDO 2025 zaprezentowano nowe badanie, z którego wynika, że metoda IER w największym stopniu przyczynia się do obniżenia poziomu cukru we krwi na czczo, poprawy wrażliwości na insulinę oraz obniżenia poziomu trójglicerydów. Dzięki diecie 5:2 osoby badane mogły także zredukować masę ciała.

Okresowe ograniczenie spożycia energii, czyli wspomniana metoda IER polegała na tym, iż osobom badanym przez dwa dni podawano bardzo niewielką dawkę kalorii. Poziom kaloryczny był wyjątkowo niski, bo wynosił od 500 do 600 kcal. 

Natomiast przez pozostałe pięć dni badani jedli normalnie, przestrzegając tygodniowego celu kalorycznego. Warto dodać, że pory posiłków nie były ograniczone. Okazało się, że metoda 2:5, czyli duże ograniczenie kalorii przez dwa dni i większa swoboda w pozostałe pięć dni wiązała się z największą utratą masy ciała spośród trzech różnych metod. Poza tym u osób stosujących IER odnotowano również spadek poziomu HbA1c (hemoglobiny glikowanej) o ponad 1 procent.

Główne przesłanie to: jedz mniej, a przede wszystkim warzywa. Osoby, które chcą mieć bardziej ustrukturyzowane podejście, mogą spróbować dowolnej formy postu przerywanego lub ograniczenia kalorii, która najbardziej im odpowiada

- wskazał dr David M. Cutler, lekarz medycyny rodzinnej z Providence Saint John’s Health Center w Santa Monica w Kalifornii, niebiorący udziału w badaniu.

Jak schudnąć i obniżyć poziom cukru? Wybierz jedną z trzech metod

Jak już wspomnieliśmy, badacze przeanalizowali w sumie trzy rozwiązania, których celem była redukcja masy ciała oraz kontrola poziomu cukru we krwi. I choć to IER przyniosło największe rezultaty, to jednak jak wskazują autorzy badań, wszystkie sprawdzane podejścia dietetyczne powiązano z określonymi korzyściami.

W sumie w badaniach wzięło udział 90 osób chorych na cukrzycę typu 2 oraz otyłość. Następnym krokiem był losowy podział uczestników na  3 grupy. W każdej z grup zastosowano inny model dietetyczny. Średni wiek osób badanych wynosił 36,8 lat. Natomiast średni okres trwania cukrzycy wynosił półtora roku.

Nie każdy jednak był w stanie ukończyć 16-tygodniowy program, który odbywał się pod nadzorem dietetyka. Ostatecznie łącznie do końca badań dotrwało 18 kobiet oraz 45 mężczyzn co w sumie daje liczbę 63 osób.

Przed rozpoczęciem badań każdemu uczestnikowi obliczono BMI oraz wykonano badania w celu ustalenia poziomu HbA1c. Dalsza procedura polegała na zastosowaniu jednego z trzech programów diet niskokalorycznych. Punktem wspólnym było takie samo tygodniowe całkowite spożycie energii. Na czym polegały trzy odmienne strategie? Oto krótki opis:

  1. IER — okresowe ograniczenie spożycia energii, czyli wspomniana już jako pierwsza metoda polegająca na ograniczeniu spożycia kalorii do max. 600 kcal przez dwa dni i zniesienie tego limitu na pozostałe 5 dni.
  2. TRE - odżywianie w określonym czasie - Uczestnicy spożywali posiłki w ciągu 10 godzin (od 6:00 do 8:00 i od 16:00 do 18:00) każdego dnia, a przez pozostałe 14 godzin pościli. W ramach okna żywieniowego spożycie pokarmów było kontrolowane tak, aby odpowiadało tygodniowemu celowi kalorycznemu, który był taki sam dla wszystkich grup.
  3. CER — ciągłe ograniczenie energetyczne. Osoby te stosowały dietę niskokaloryczną bez określonych ograniczeń czasowych, utrzymując stały tygodniowy deficyt kaloryczny, aby dopasować się do tygodniowego spożycia kalorii w pozostałych grupach.

Fakt, że tylko 63 z 90 pacjentów ukończyło badanie, świadczy o tym, że przestrzeganie ograniczeń dietetycznych jest trudne

– powiedział dr Cutler w wywiadzie dla MNT.

Naukowcy podkreślają jednak, że badania przeprowadzono na chińskiej populacji, stąd wciąż pozostaje pytanie, czy tego rodzaju ograniczenia przyniosą takie same efekty w przypadku ludzi ze Stanów Zjednoczonych, czy Europy.