Ten nawyk pozwoli ci schudnąć. Każdy z nas go stosuje, ale większość robi to źle
Guru zdrowia i lekarz Michael Mosley zwraca uwagę na jeden nawyk, który może pomóc zrzucić zbędne kilogramy. Korzystamy z niego każdego dnia i powtarzamy setki razy. Zdaniem dra Mosleya wystarczy niewielka zmiana na lepsze, a jej efekty mogą zaskoczyć.
W dzisiejszych czasach delektowanie się smakiem potraw to rzadkość. Brak czasu zmusza nas często do jedzenia w biegu. A to niestety odbija się na efektywnym spalaniu kalorii.
Żucie pomaga schudnąć
Jeśli ktoś pragnie schudnąć, wie, że każda dobra porada jest na wagę złota. Lekarz i guru zdrowia Michael Mosley słynie z szybkich, ale także niezwykle skutecznych porad. Jedna z nich dotyczy żucia, czyli czegoś, co każdy z nas wykonuje kilkaset razy dziennie.
Zdaniem lekarza odpowiednie żucie pomoże nam spalić więcej kalorii. Ekspert zwrócił uwagę, że badania naukowe wykazały zaskakującą korzyść z intensywnego żucia, która może przyspieszyć metabolizm nawet o 15 proc.
Chodzi o analizę przeprowadzoną na Uniwersytecie w Manchesterze, w której poproszono 15 kobiet i 6 mężczyzn o żucie dwóch rodzajów bezsmakowych gum przez 15 minut. Wyniki tych badań zostały opublikowane w prestiżowym czasopiśmie Science Advances.
"Żucie to ciężka praca"
Jedna z gum była miękka, a druga twarda. Przez czas żucia uczestnicy byli dokładnie monitorowani pod kątem wydatku energetycznego. Okazało się, że szybkość przeżuwania ma znacznie mniejszy wpływ niż twardość jedzenia.
Podczas żucia miękkiej gumy, tempo metabolizmu badanych wzrosło o 10,2 proc, a w przypadku żucia twardszej o 15,1 proc. - Ten efekt wynika po prostu z tego, że żucie to ciężka praca. Wpływ nieco większego żucia na spalane kalorie nie jest ogromny, mniej więcej taki, jak stanie na stojąco przez około 20 minut, ale każda rzecz pomaga – zauważa dr Mosley.
Ekspert podkreśla, że żucie potraw jest kluczowe, powołując się na analizy przeprowadzone przez National Institutes of Health. Wówczas badania wykazały, że im więcej żujemy, tym jemy mniej.
Jednak znaczenie ma także to, co jemy. Miękkością charakteryzuje się żywność przetworzona, więc na jej przeżuwanie, nie wykorzystujemy wiele energii. Z kolei, jeśli wybieramy twardsze produkty takie jak warzywa lub orzechy, więcej czasu poświęcamy na ich żucie, co zdaniem ekspertów może okazać się również pomocne w wydobyciu większej ilości składników odżywczych z pożywienia.