Ten trik "czyni cuda" z utratą wagi. Badacze: chodzi o chrupiące potrawy
Dodatkowe kilogramy to zmora wielu z nas. Dość często wybieramy restrykcyjne diety, które dają krótkotrwały efekt i szybko zniechęcają. Czy można osiągnąć cel bez wyrzeczeń? Badacze już spieszą z pomocą. Zdradzili prosty trik, który ma pozytywny wpływ na proces odchudzania. Powiązany jest z chrupiącymi potrawami.
Istnieje wiele sposobów na zrzucenie nadprogramowych kilogramów, m.in. picie dużej ilości wody, spożywanie mniejszych porcji czy nakładanie potraw na mniejsze talerze. Nowe badanie holenderskich naukowców z Wageningen Universit udowadnia jednak, że jedzenie chrupiących potraw może okazać się pomocne w utracie wagi.
Chcesz schudnąć? Wypróbuj ten trik
Badacze zaobserwowali tę zależność podczas eksperymentu z udziałem 50 osób. Uczestnicy zostali podzieleni na cztery grupy, z czego dwie spożywały posiłek o miłej i gładkiej konsystencji przygotowany z produktów wysokoprzetworzonych, a dwie – pokarm twardy i bardziej chrupiący.
Jak się okazało, uczestnicy, którzy dłużej i wolniej przeżuwali pokarm, dostarczali do organizmu nawet o 26 proc. mniej kalorii. Odchodząc od stołu, czuli się najedzeni i szczęśliwi.
Podczas badania średnia ilość spożytych kalorii wyniosła 790 u uczestników, którzy mieli serwowane ultraprzetworzone posiłki o miękkiej konsystencji (np. puree ziemniaczane, kotlety rybne, surówka Colesław, mango z puszki, sos tatarski czy słodki napój jogurtowy).
Najmniej kalorycznym obiadem było danie sporządzone z twardych i chrupiących produktów (m.in. ryż, sałatka z kawałkami marchewki, pierś z kurczaka, jabłko, grudkowata salsa pomidorowa). Zawierał jedynie 483 kalorie.
Chrupiące potrawy kluczem do utraty wagi? Tak twierdzą uczeni
Zachowanie uważności w jedzeniu dało oczekiwane rezultaty. Dokładnie i długie gryzienie pokarmów sprawiło, że uczestnicy spożywali około 300 mniej kalorii i czuli się bardziej syci. Często też pozostawiali resztki jedzenia na talerzu.
Według ustaleń wolniejsze tempo jedzenie pozwala monitorować ilość spożywanego posiłku i szybciej zapewnia uczucie sytości. Jak wyjaśnia jeden z autorów publikacji prof. Ciarán Forde, "wybieranie tekstury zachęcającej do wolniejszego jedzenia, takiej jak żywność bardziej chrupiąca, twardsza lub wymagająca więcej żucia, może pomóc w spożywaniu mniejszej ilości kalorii przy jednoczesnym zachowaniu poczucia sytości i zadowolenia z jedzenia".
Badanie zostało opublikowane na łamach czasopisma "American Journal of Clinical Nutrition".