"Najlepszy detoks w proszku". Jak naprawdę działa zielony, modny suplement
Okrzyknięto ją królową chlorofilu, bo faktycznie ma najwięcej tego korzystnego dla zdrowia zielonego barwnika. Niewykluczone, że dzięki temu zdominuje segment suplementów o podobnych właściwościach, przecież lubimy, gdy czego jest więcej w skondensowanej dawce. Tylko czy aby na pewno o to w żywieniu chodzi?
Lekarze zachęcają nas, by dla zdrowia grać w zielone. Słodkowodna alga chlorella z pewnością jest zielona i zdrowa. Wystarczy jednak rozejrzeć się w warzywniaku - zieleniny tam nie brakuje.
Nie cenimy zielonych jadalnych roślin wyłącznie ze względu na ich barwnik, a celem wcale nie jest zmniejszanie ich porcji. Tu akurat medycy i dietetycy mówią jednym głosem: jedz więcej, niekoniecznie tylko po to, by zapchać żołądek.
Chlorella - co to takiego
Chlorella to słodkowodna alga, nazywana czasem niezwykłą algą japońską. Przypomina nieco słonowodną spirulinę, chociaż obie rośliny różnią się składem, a zarazem mogą uzupełniać, dlatego niektóre suplementy zawierają obie te algi.
Chlorella jest zaliczana do superżywności. Badania jej składu i właściwości naukowcy rozpoczęli już wkrótce po II wojnie światowej, jako potencjalnie jeden ze sposobów rozwiązania problemu głodu na świecie.
Niewiele z tego wyszło, uprawy się nie udawały, ale niewątpliwe potwierdziło się, że algi mogą stanowić cenne uzupełnienie naszej diety.
Chlorella - jak to jeść
Oczywiście, najlepiej jest, gdy zjadamy 5 porcji warzyw i owoców codziennie, celebrujemy posiłki, spokojnie przeżuwamy każdy kęs jedzenia, a nasza dieta jest urozmaicona i przyjazna organizmowi.
Tempo życia i jego organizacja sprawia jednak, że coraz częściej jemy byle co, a takie produkty jak chlorella to po prostu dobra okazja, by doładować organizm solidną dawką przeciwutleniaczy, witamin i minerałów. Jest też sporo dobrego białka, ale nie jest to porcja, która pozwala zaspokoić nasze zapotrzebowanie na budulec.
Chlorella ma dość specyficzny smak, w smaku i zapachu przypomina trawę. Nie musisz się jednak tym przejmować, bo nie będziesz się nią objadać.
Chlorellę w tabletkach po prostu się łyka, koniecznie przestrzegając dawkowania na opakowaniu. jeśli wybierasz taką w proszku, może służyć za dodatek do wielu potraw i produktów – koktajli, jogurtów, kefirów, sosów, ciast czy deserów. Niektórzy po prostu rozpuszczają ją w wodzie i piją, ale nie jest to napój, który każdy pokocha ze względu na smak.
Chlorella i korzyści dla zdrowia
W medycynie alternatywnej japońska alga jest polecana jako środek do detoksykacji. Ma mieć zdolność wiązania szkodliwych substancji – toksyn, metali ciężkich, alkoholu, pestycydów czy chemikaliów znajdujących się w zanieczyszczonym środowisku – a następnie usuwania ich z organizmu.
Uważa się, że dzięki stymulacji produkcji leukocytów, chlorella wspiera odporność.
Nieświeży oddech, nadpotliwość, infekcje bakteryjne i wirusowe - w każdej z tych sytuacji chlorella ma być pomocna. Bywa również wykorzystywana jako środek na dolegliwości ze strony układu pokarmowego.
Zaparcia, wzdęcia, gazy - w każdej z tych sytuacji możesz sobie próbować pomóc za pomocą alg. Pamiętaj jednak, że zgodnie z wiedzą naukową oraz przepisami suplementy diety nie są substancjami leczniczymi. To wyłącznie jedzenie. przedłużające się dolegliwości, nawet z pozoru niegroźne, zawsze konsultuj z lekarzem.
Znikoma wartość kaloryczna i usprawnienie procesów trawiennych sprawiają, że chlorella jest też polecana osobom na diecie odchudzającej.
Chlorella - skutki uboczne
Chlorella jest zazwyczaj dobrze tolerowana przez organizm, więc ewentualne skutki uboczne nie są częste przy właściwym dawkowaniu. Zdarza się jednak, że chlorella jest przyczyną:
- reakcji alergicznej,
- uwrażliwienia skóry na światło,
- wzdęć i biegunek,uczucie ociężałości.
Czasem dochodzi do zaostrzenia zmian trądzikowych, co ma być skutkiem oczyszczania się organizmu. Pamiętaj jednak, że trądzik to choroba i nim się ucieszysz z takiego obrotu sprawy, porozmawiaj lepiej z dermatologiem.
Źródła:
- https://www.bbcgoodfood.com/howto/guide/health-benefits-chlorella
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7551956/