Co się stanie, jeśli codziennie zjesz jedno awokado? Sprawdzili na grupie pół tysiąca osób
Dietetycy od lat powtarzają, że pojedynczy składnik w menu nie zmienia zbyt wiele, a dieta prozdrowotna jest przede wszystkim zróżnicowana. To się oczywiście zgadza, ale zarazem okazuje się, że regularne spożywanie awokado może mieć znaczenie. Pozytywne.
W oficjalnym periodyku American Society for Nutrition ukazały się interesujące wyniki badań nad sensem wprowadzania do diety awokado.
Naukowcy między innymi z Uniwersytetu Stanowego Pensylwanii i z Uniwersytetu Kalifornijskiego w Los Angeles analizowali zwyczaje żywieniowe ponad tysiąca osób. Połowie z nich zalecano bezwzględne unikanie awokado, a połowie nakazano spożywanie jednego owocu dziennie.
Eksperyment tym razem nie koncentrował się na skutkach zdrowotnych takiej diety, a wpływie jednego czynnika na pozostałe elementy menu. Wnioski są intrygujące.
Awokado zachęca do zdrowszego jedzenia?
Średnia wieku osób objętych badaniem wynosiła 50 lat, w grupie dominowały kobiety. Wszyscy uczestnicy przed eksperymentem jedli awokado raczej sporadycznie - raz/dwa razy w miesiącu.
Badanym nie narzucano, co mają jeść poza tym, że jedna grupa miała awokado ograniczyć do zera, druga spożywać każdego dnia (sztukę). Po 26 tygodniach badania okazało się, że ci, którzy jedli awokado, generalnie zmienili swoją dietę na zdrowszą.
Co awokado zmieniło w diecie badanych
Nim przejdziemy do wniosków z badania, warto zastrzec, że American Society for Nutrition nie cieszy się powszechnym szacunkiem i bezwzględnym uznaniem.
Stowarzyszeniu kilka lat temu zarzucano zbyt mocne powiązania z przemysłem spożywczym. Nie oznacza to jednak zaraz, że akurat to badanie nie może być traktowane poważnie - było radomizowane i spełniało wszelkie kryteria badania naukowego.
Analizując sprawozdania dotyczące codziennego menu ankietowanych, naukowcy zauważyli w grupie osób spożywających awokado generalnie zwiększenie spożycia ogólnego warzyw, a także nienasyconych kwasów tłuszczowych.
Zmiany objęły także mniejsze spożycie soli, rafinowanych zbóż oraz cukru.
Zaskakujące? Nie do końca. Zwykle faktycznie tak jest, że dobieramy smakowo i jakościowo produkty, które do siebie po prostu pasują. Awokado nie komponuje się jakoś z tłustym czerwonym mięsem czy hamburgerem.
Polecany artykuł:
Dlaczego warto jeść awokado
Choć w awokado jest mało cukru, to zarazem najbardziej kaloryczny owoc: ma w 100 g ok. 160 kcal. Bez obaw: awokado nie tuczy, jest pożywne, sycące, pomaga przyswajać substancje odżywcze.
Awokado to bogate źródło jednonienasyconych kwasów tłuszczowych. Zawiera też nienasycone kwasy tłuszczowe omega -3 i omega-6, w dodatku w proporcjach korzystnych dla zdrowia.
Dobre tłuszcze z awokado wspomagają wchłanianie cennego likopenu, dlatego warto jeść razem z nim pomidory. To znakomity duet antynowotworowy.
W awokado jest sporo potasu, który reguluje ciśnienie krwi, wspiera prawidłową pracę serca, a także wpływa korzystnie na układ nerwowy.
Owoc zawiera też witaminy C, E i A, silne przeciwutleniacze, które mają działanie przeciwnowotworowe, a także witaminy z grupy B, wśród nich szczególnie cenny jest kwas foliowy, który zapobiega wadom rozwojowym płodu.
Polecany artykuł: