Cukier i cholesterol w dół. Ta zupa nie cieszy się popularnością, a jest fit i zdrowa

2024-02-29 12:58

Lekkostrawna, łagodna w smaku, pełna dobrego białka, soli mineralnych i witamin. Ma mało kalorii, daje uczucie sytości, więc sprawdza się nawet na diecie odchudzającej. Skąd zatem ta zła opinia? Są przynajmniej dwa powody.

Cukier i cholesterol w dół. Ta zupa nie cieszy się popularnością, a jest fit i zdrowa
Autor: Getty Images Cukier i cholesterol w dół. Ta zupa nie cieszy się popularnością, a jest fit i zdrowa

Chociaż zasadniczo zupy to doskonały wynalazek, tradycyjne polskie dania przez lata były źródłem tłuszczu i dietetycznych kłopotów. Zagęszczane mąką, "wzbogacane" tłustym mięsem, zabielane gęstą śmietaną - utrwaliły się w świadomości jako coś, co ciężko strawić. Może dlatego dziś tak trudno przyjąć do wiadomości, że zupą można się nawet odchudzać. Zupa pieczarkowa dodatkowo miewa kiepskie notowania, bo o grzybach mówi się, że są ciężkostrawne i bezwartościowe. Tymczasem to nieprawda.

Pieczarki - właściwości i kalorie. Co zrobić z pieczarek?

Dlaczego warto jeść zupy?

Gotowanie należy do najlepszych metod obróbki termicznej. Gorąca woda neutralizuje wiele szkodliwych substancji, umożliwia ścinanie białek i pęcznienie skrobi. W efekcie łatwiej przyswajasz składniki odżywcze.

Wprawdzie gotowanie podnosi indeks glikemiczny niektórych produktów, ale to nie oznacza zaraz problemów. Uwolniona szybko glukoza dla zdrowego człowieka to cenne paliwo. Musisz uważać? Akurat w przypadku zupy pieczarkowej zagrożenia nie ma, jeśli nie przeładujesz jej rozgotowaną marchewką.

Do zup niskowęglowodanowych, niejednokrotnie zrównoważonych białkiem, poza pieczarkową, należą jeszcze:  zupa kalafiorowa, zupa z dyni, zupa brokułowa, zupa z soczewicy, zupa grochowa, zupa krem z cukinii, zupa gulaszowa i krupnik.

Bazą zupy może być sam wywar warzywny, drób, wołowina. Ta ostatnia, głównie dzięki zawartości kwasów CLA, karnityny i tauryny, sprzyja odchudzaniu (więcej na ten temat). Drób (najlepiej bez skóry) to znakomite źródło białka i witamin z grupy B.

Dlaczego warto jeść pieczarki?

To, że lekarze i dietetycy nie polecają dzieciom grzybów, nawet tych ze sklepu, nie oznacza zaraz, że te są bez wartości. Dla dorosłych brzuchów nie stanowią problemu, jeśli jesteś zdrowy, spożywasz je z umiarem i niezbyt często.

Pieczarki kupuj w sklepie. Łatwo je pomylić z różnymi niejadalnymi i trującymi gatunkami grzyba. Zbierane byle gdzie mogą być szkodliwe, bo kumulują niekorzystne substancje z gleby.

Doceniaj ich walory i ciesz się zdrowiem. Pieczarki charakteryzuje delikatny, mięsisty smak, który w pełni wybrzmiewa podczas gotowania. Zupa pieczarkowa smakuje inaczej niż tradycyjna zupa grzybowa, ale dla wielu to właśnie jej smak wart jest grzechu.

Pieczarki to grzyby niskokaloryczne, a jednocześnie bogate w białko i błonnik. Uważa się, że to właśnie błonnikowi zawdzięczają zdolność obniżania poziomu cholesterolu we krwi, a białku - regulację poziomu glukozy.

Te grzyby są dobrym źródłem wielu witamin i minerałów, takich jak witaminy z grupy B, witamina D, selen, miedź i potas, więc generalnie wpływają korzystnie na twój organizm.

Dlaczego warto jeść zupę pieczarkową?

W talerzu domowej zupy pieczarkowej jest zazwyczaj ok. 65 kcal. To nie powinno dziwić - przecież zupa grzybowa to klasyczne danie postne. Czemu tak trudno w to uwierzyć? Pieczarkowa rozgrzewa i syci na dłużej, więc podejrzewasz, ze licznik kalorii poszybował w górę. Tymczasem to skutek dostarczenia organizmowi sycącego białka. Zupa pieczarkowa może dostarczać od 5 do 10 gramów białka na porcję. 

Witaminy i minerały typowe dla pieczarek są także w tej zupie, ale ma jeszcze więcej skarbów niż same grzyby. Dlatego dostarcza energii, wspiera zdrowie mięśni, kości, układu krążenia i odpornościowego.