Wystarczy 40 ml tego soku, różnicę poczujesz po 15 minutach. Ale jest haczyk

2023-08-20 16:17

Ten sok nie tylko nie podnosi cukru, ale wręcz go obniża, nawet bardzo szybko. To nieprawda bowiem, że wszystkie owoce są niewskazane dla osób, które mają zbyt wysoki poziom glukozy we krwi. Są takie, które są wręcz zalecane. Niewątpliwie należy do nich granat. Znaczenie ma jednak dawka i jakość tego soku.

Wystarczy 40 ml tego soku, różnicę poczujesz po 15 minutach. Ale jest haczyk
Autor: Getty Images Wystarczy 40 ml tego soku, różnicę poczujesz po 15 minutach. Ale jest haczyk

Cukrzyca to pierwsza niezakaźna choroba, która została uznana przez ONZ za epidemię XXI wieku. Jest problemem ponad 440 milionów ludzi na świecie. Dosłownie pożera cywilizację, więc na całym świecie szuka się tanich i skutecznych sposobów walki z tą chorobą. Naukowcy coraz chętniej polecają metody naturalne, choćby zioła, jak morwa biała czy mniszek lekarski. Badacze z Uniwersytetu Kalifornijskiego w Los Angeles wzięli pod lupę sok z granatu.

Sok z granatu - właściwości

To nie były duże badania. Właściwie można mówić raczej o eksperymencie,w którym uczestniczyło 21 osób. Jego wyniki opublikowano na łamach "Current Developments in Nutrition".

Badani otrzymali do wypicia różne płyny – wodę, sok z granatu i napój na bazie wody. Po spożyciu płynów okazało się, że woda nie wpływała na poziom cukru we krwi, natomiast 15 minut po spożyciu soku z granatu, poziom glukozy we krwi zaczął spadać.

Lek na cukrzycę?

To oczywiście jeszcze za mało, by uznać sok z granatu za lek, ale jego prozdrowotne właściwości potwierdza sporo innych badań i na pewno można go polecać jako element zdrowej diety diabetyków.

Zalecana dawka prozdrowotna dla osób dorosłych to 40 ml soku. Dla dzieci o połowę mniejsza.

Chociaż 100 g granatu zawiera około 80 kcal, to owoc o niskim indeksie glikemicznym (35), potwierdzającym jego bezpieczeństwo przy cukrzycy.

Zawsze jednak wprowadzanie nowego produktu warto skonsultować z lekarzem i traktować takie doniesienia z należytą ostrożnością.

Zdrowo Odpytani: Co Polacy wiedzą o cukrzycy? Sprawdza diabetolog Anna Jeznach

Granat i inne zalety

Granat jest uprawiany w wielu krajach na świecie - między innymi w Azji Zachodniej, na Półwyspie Indyjskim i na Kaukazie. Owoc tej rośliny wielokrotnie pojawia się w Biblii jako bardzo cenna roślina w jadłospisie Żydów. Są o nim też wzmianki w greckiej mitologii i Koranie. Dla buddystów to błogosławiony owoc związany z długowiecznością. Jako motyw dekoracyjny zdobi ściany świątyń.

Za co cenią go dietetycy i lekarze? W owocach granatu znajdziemy witaminy C, K, E i z grupy B, a także sporo minerałów, w tym magnez, potas, miedź, cynk, żelazo i fosfor. To skarbnica błonnika i przeciwutleniaczy o działaniu przeciwnowotworowym.

Przypisuje mu się choćby:

  • działanie przeciwmiażdżycowe,
  • zdolność do redukcji „złego” cholesterolu,
  • dobry wpływ na stan skóry,
  • łagodzenie objawów menopauzy.

Nic, tylko jeść i pić?

Pamiętaj, że dowiedzione właściwości prozdrowotne dotyczą tylko świeżych owoców i prawdziwego soku. Najlepiej, jeśli przygotujesz go samodzielnie. Kupując napój z granatów, upewnij się, że to rzeczywiście sok i nie został dosłodzony, "wzbogacony" czy rozcieńczony. Wówczas może nie wpłynąć korzystnie nie tylko na poziom cukru we krwi.