Czarny czosnek - właściwości, zastosowanie. Naturalny antybiotyk i superfood
Czarny czosnek to bez wątpienia hit - jest naturalnym antybiotykiem, zaliczamy go do żywności superfood. Czarny czosnek zawiera bardzo dużo witamin i minerałów oraz nie powoduje przykrego zapachu z ust!
Spis treści
Czarny czosnek – żywność funkcjonalna, superfood, nutraceutyk. Skąd się bierze czarny czosnek? Czy występuje w naturze? Otóż nie - czarny czosnek powstaje ze świeżego czosnku, który jest przechowywany w wysokiej temperaturze.
Czarny czosnek - trochę historii
Historia powstawania czarnego czosnku jest bardzo długa. To wcale nie nowość na rynku, choć od niedawna jest bardzo ceniony i stosowany jako żywność funkcjonalna.
Ok. 5000 lat temu na terenach dzisiejszej Korei i Japonii, prawdopodobnie przez przypadek, zostawiono główkę czosnku w wilgotnym i gorącym środowisku. Ktoś spróbował czarnego czosnku i bardzo szybko uznano go za "rarytas".
Czarny czosnek - jak powstaje?
Czarny czosnek powstaje w wyniku poddania świeżego, zwykłego można powiedzieć, białego czosnku długotrwałemu procesowi starzenia. Czosnek trzyma się 60 dni w specjalnej komorze w temperaturze ok. 60°C i wysokiej wilgotności.
Przez ten czas czosnek zyskuje nowy kolor, a wraz z nim traci swój charakterystyczny zapach i ostry smak. Jednak nie tylko kolor się zmienia - dochodzą nowe właściwości zdrowotne.
Czarny czosnek - nowe właściwości
Kiedyś wierzono, że osoby jedzące czarny czosnek każdego dnia będą żyć wiecznie. To oczywiście mit, ale prawdą jest, że czarny czosnek jest bardzo zdrowy.
Czarna główka zawiera aż 18 różnych aminokwasów spośród 20 podstawowych! Naukowcy twierdzą też, że ma aż 10 razy więcej właściwości leczniczych niż nasz klasyczny czosnek.
Czarny czosnek wpływa pozytywnie na:
Czarny czosnek zawiera także antyoksydanty, który znane są ze swoich antynowotworowych właściwości. Allicyna obecna w naturalnym białym czosnku jest przekształcana w rozpuszczalne w wodzie związki antyutleniające, takie jak S-allilocysteina, tetrahydro-β-karboliny i biologicznie czynne alkaloidy. Im dłuższy czas starzenia czosnku, tym poziom S-allilocysteiny (SAC)jest większy. Podsumowując -
czarny czosnek:
- działa przeciwzapalnie, przeciwwirusowo, przeciwbakteryjnie i przeciwgrzybicznie,
- obniża ciśnienie krwi,
- obniża poziom trójglicerydów i cholesterolu we krwi,
- przeciwdziała procesom starzenia,
- jest źródłem magnezu, wapnia i cynku,
- korzystnie wpływa na wygląd włosów, skóry i paznokci (dzięki obecności siarki),
- obniża poziom cukru,
- wspomaga detoksykację,
- zapobiega otyłości,
- pomaga złagodzić ból stawów,
- pobudza, dodaje energii, a także działa korzystnie na układ nerwowy.
Co ciekawe czarny czosnek może wpływać pozytywnie na płodność - związek Allidiamin wytwarzany przez allicynę w czarnym czosnku w połączeniu z witaminą B1 reguluje hormony i wzmacnia fizjologiczne funkcje układu rozrodczego.
Jak smakuje czarny czosnek?
Cóż - jego smak w żaden sposób nie przypomina smaku tradycyjnego czosnku. Pachnie trochę jak wędzona śliwka, ale zapach ten szybko się ulatnia. Dodatkowo wędzoną śliwką smakuje - jest bardzo miękki i wyczuwa się w nim nuty wędzonych śliwek, suszonych moreli, wanilii oraz aromat grzybów. Można powiedzieć, że znany nam smak czosnku pojawia się dopiero na koniec. Jednak nie pozostaje w jamie ustnej - oddech mamy wolny od czosnkowego aromatu.
Czarny czosnek jest wykorzystywany w kuchni azjatyckiej od bardzo dawna.
Jak działa czarny czosnek i kto może go jeść?
Działa przeciwzapalnie, przeciwutleniająco, przeciwalergicznie, przeciwcukrzycowo, hipocholesterolemiczne, hipolipidemiczne i przeciwnowotworowo, jak już mówiliśmy.
Można go stosować jako środek przeciwzapalny. Wyciąg z czarnego czosnku wzmacnia odporność komórek na powstawanie nowotworów, udowodniono, że hamuje rozwój raka żołądka i okrężnicy, a także raka płuc i piersi. Czarny czosnek wykazuje także działanie antyoksydacyjne, więc jeść powinni go pacjenci z cukrzycą lub jej powikłaniami.
Dieta uwzględniająca 5% czarnego czosnku poprawia odporność insuliny, obniża poziom całkowitego cholesterolu i triglicerydów w surowicy (Jung, Y., Lee, S., Lee, D., You, M., Chung, I., Cheon, W., Kwon, Y., Lee, Y., Ku, S.:Fermented garlic protects diabetic, obese mice when fed a high-fat diet byantioxidant effects.Nutrition Research 31, 387-396(2011).
Czarny czosnek - przepis i cena
Czarny czosnek można przygotować samemu w domu. Jest to jednak proces bardzo długotrwały - jak już wspominaliśmy zwykły czosnek jest przechowywany w temperaturze od 40 stopni i wilgotności ok. 60 proc. przez 6-8 tygodni. Nie stosuje się żadnych substancji chemicznych do produkcji czarnego czosnku.
W takich warunkach zachodzi reakcja Maillarda, brązowienia wynikającego z reorganizacji cukrów i aminokwasów pod wpływem ciepła. Jest to proces podobny do karmelizacji.
Aby zrobić czarny czosnek w domu należy zapewnić mu takie warunki, co może wymagać np. włączonego piekarnika przez dwa miesiące. Jest to nieopłacalne finansowo, zwłaszcza, że gotową główkę czarnego czosnku można kupić przez internet w cenie około 15 zł.
Czytaj też: Kiszony czosnek - antybiotyk i probiotyk w jednym