Dieta bezmleczna [Porada eksperta]

2013-04-08 14:34

Czym zastąpić wapń u dziecka (2 i 6-letniego) na diecie bezmlecznej i dodatkowo z refluksem?

Porada fizjologa żywienia
Autor: Getty Images

Na szczęście poza mlekiem istnieją również inne źródła tego składnika. Należą do nich: kasze (gryczana, jęczmienna), fasola, fasolka szparagowa, soja, soczewica, owies, ryby drobno ościste, konserwowe, buraki, boćwina, szpinak, orzechy włoskie (silny alergen), maliny, mandarynki (silny alergen), jaja, pieczywo pełnoziarniste, mąki. Kukurydza i ryby są także źródłem witaminy D. W związku z niewielkimi zasobami produktów będących źródłem wapnia prowadzi się także wzbogacanie niektórych produktów tym pierwiastkiem. W tej chwili w Polsce w wapń wzbogaca się mąki i produkty zbożowe. Na świecie robi się to samo z pieczywem, ryżem, produktami twarogowymi. Aby wspomóc wchłanianie wapnia z wyżej wymienionych produktów można zastosować kilka dietetycznych sztuczek. Aby móc to zrobić trzeba wiedzieć jakie czynniki wspomagają jego wchłanianie. Są to: obecność aminokwasów (cząsteczek budujących białka) zasadowych, takich jak: lizyna (zawarta... no niestety w mleku) i arginina (mięso), niskie pH (niskie pH charakteryzuje środowisko kwaśne. Odczyn kwaśny cechuje wszystkie produkty pochodzenia zwierzęcego, zatem warto spożywać produkty zawierające wapń z dodatkiem np. mięs), kwasy organiczne, np. kwas cytrynowy, który zawierają np. borówki. Kwas cytrynowy używany jest także w wielu produktach jako substancja dodatkowa i jest wtedy wymieniony w składzie.

Pamiętaj, że odpowiedź naszego eksperta ma charakter informacyjny i nie zastąpi wizyty u lekarza.

Iza Czajka

Autorka książki "Dieta w wielkim mieście", miłośniczka biegów i maratonów.

Inne porady tego eksperta