Dla jelit, przeciwzapalnie, przeciw cukrzycy. Ile jeść truskawek, żeby było najlepiej
Do jedzenia truskawek w zasadzie nie trzeba nikogo namawiać. To drugie, zaraz po jabłkach, ulubione owoce Polaków. Pyszne, zdrowe, wspomagające smukłą sylwetkę, jeśli tylko nie utopisz ich w bitej śmietanie czy szampanie. Wiesz o nich wszystko? Może warto sprawdzić...
O to, dlaczego tak konkretnie warto jeść truskawki, zapytaliśmy dietetyczkę dr Beatę Piłkę. Poprosiliśmy też o wyjaśnienie, jak to jest z tym jedzeniem szypułek, czy truskawki mają też ciemną stronę, a także jaka ich dawka jest optymalna dla zdrowia.
Moglibyśmy je jeść bez końca, ale zrównoważona dieta rządzi się swoimi prawami.
Dlaczego warto jeść truskawki
Jak przekonuje nasza ekspertka, truskawki warto jeść przede wszystkim w sezonie. Owoce te są bogatym źródłem witaminy C - mają jej zdecydowanie więcej niż cytryny czy pomarańcze, zawierają również witaminy z grupy B, witaminę K.
Truskawki to bardzo dobre źródłem błonnika, który pomaga obniżać poziom cholesterolu. Ponadto zawierają potas, miedź, cynk, magnez, antyoksydanty odgrywające największą rolę w zapobieganiu nowotworom, czy przeciwutleniacze spowalniające proces starzenia się organizmu.
Co z tymi szypułkami
Nietrudno sobie wyobrazić, że coś, co jest zielone i roślinne, może wpływać korzystnie na organizm, bo generalnie już sam barwnik (chlorofil) uchodzi za przyjazny organizmowi. Pewnie w szypułkach może być jeszcze trochę skarbów, ALE, jak podkreśla dr Piłka:
- Jeśli chodzi o spożywanie szypułek, nie ma oficjalnych badań, które wskazywałyby na ich właściwości odżywcze.
Niewątpliwie jednak szypułki należy zostawić w truskawkach do mycia. Przed spożyciem trzeba to zrobić pod bieżącą wodą.
Jakie są przeciwwskazania do jedzenia truskawek?
Truskawki to produkt bezpieczny, ale powinni unikać ich alergicy, przede wszystkim ci uczuleni na salicylany, ponieważ spożycie ich wiąże się z wystąpieniem nieprzyjemnych objawów, np. pokrzywki.
Surowych, czyli nieprzetworzonych owoców nie powinny jeść również osoby z chorobą wrzodową żołądka oraz uchyłkami jelita grubego.
Truskawki niezastąpione w 3 dietach prozdrowotnych
Truskawki są natomiast produktem wskazanym w diecie:
- low FODMAP, przeznaczonej przede wszystkim dla osób z zespołem jelita drażliwego, w związku z niskim poziomem fruktozy,
- z niskim indeksem glikemicznym (profilaktyka i leczenie cukrzycy)
- przeciwzapalnej.
Ponieważ truskawki działają moczopędne, polecane są też osobom borykającym się z nadciśnieniem.
Ile zjeść truskawek, żeby było najlepiej
- Jak wiemy, owoce zajmują istotne miejsce w piramidzie żywienia, dlatego powinniśmy ich jeść ok. 400 g codziennie - podsumowuje dietetyczka.
Po solidnej porcji truskawek, owocowy dzienny przydział może być zrealizowany, zarazem bez nadmiaru cukru.
Ukończyła studia na wydziale Żywienia Człowieka i Gospodarstwa Domowego (obecnie wydział Żywienia Człowieka) w Warszawie jako specjalista żywienia człowieka, dietetyk. W roku 2012 uzyskała tytuł doktora, rozprawa doktorska dotyczyła wpływu indeksu i ładunku glikemicznego diety osób z niedokrwienną chorobą serca na poziom lipidów i glikemii.