Domowe chipsy – 7 pomysłów na zdrowe, dietetyczne chipsy z warzyw

2019-03-04 10:17

Domowe chipsy są zdrowe, dietetyczne, idealne dla odchudzających się. Chipsy z cukinii, jarmużu czy batatów przygotowane w domu dostarczają witamin i minerałów, takich jak witamina C, A, E, żelazo, potas, fosfor. Dietetyczne chipsy mają też mnóstwo błonnika, który ułatwia odchudzanie. A do tego są dziecinnie proste w przygotowaniu!

Domowe chipsy – 7 pomysłów na zdrowe, dietetyczne chipsy z warzyw
Autor: Getty images Przygotowanie domowych chipsów z warzyw zwykle zajmuje około kilku minut, nie licząc 20 minut pieczenia.

Spis treści

  1. Domowe chipsy z buraków
  2. Domowe chipsy z cukinii z parmezanem
  3. Domowe chipsy z marchewki
  4. Domowe chipsy z jarmużu
  5. Domowe chipsy z batatów
  6. Wypróbuj dipy do domowych chipsów
  7. Domowe chipsy z selera
  8. Domowe chipsy z ziemniaków

Dietetyczne, domowe chipsy to zdrowa alternatywa dla gotowych słonych przekąsek, które wprost ociekają tłuszczem, a swój smak zawdzięczają chemicznym dodatkom smakowym. Domowe chipsy sprawdzą się jako dietetyczna przekąska np. w pracy albo podczas oglądania filmu. To też zdrowy zamiennik słodyczy i chipsów dla dzieci. Są chrupiące, a dzięki przyprawom zaskakują pełnią smaku! Zobacz, jak je przygotować.

Domowe chipsy z buraków

Te zdrowe chipsy, oprócz tego, że są dietetyczne, zawierają dużo żelaza – a żelazo ma istotny wpływ na transport tlenu do mięśni. Odpowiedni poziom żelaza przekłada się na wydajniejszą pracę całego układu ruchu i zapewnia energię potrzebną do ćwiczeń.

Składniki:

  • 3 średnie buraki
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • czosnek suszony (według uznania)
  • sól i pieprz

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni (grzanie góra-dół). Buraki obierz, umyj i pokrój na cienkie plasterki, najlepiej za pomocą krajalnicy. Wsyp buraki do miski, dodaj 2 łyżki oleju, sól, pieprz, czosnek. Układaj talarki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując między nimi odstępy. Wstaw do piekarnika i piecz ok. 20 minut (po 15 minutach sprawdź stopień wypieczenia – chipsy są gotowe, gdy buraki są chrupiące, ale nie zmieniły kolor na brązowy, a ich brzegi nie są spalone).

Domowe chipsy z cukinii z parmezanem

Składniki:

  • 2-3 młode, twarde, niewielkie cukinie
  • 4 łyżki oleju rzepakowego
  • świeżo starty parmezan (ok. 1/3 szklanki)
  • bułka tarta (ok. 2/3 szklanki)
  • sól

Cukinie umyj i pokrój na cienkie plasterki (najlepiej za pomocą szatkownicy). Ułóż w misce i posyp każdy kawałek solą. Odczekaj 20 min, aby cukinia puściła sok, następnie wylej go. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Do cukinii dodaj olej i panieruj plasterki w mieszance z bułki tartej i parmezanu. Rozłóż na blaszce i piecz do chrupkości (jeśli mimo upływu czasu cukinia jest podpieczona, ale nie chrupiąca, zmniejsz temperaturę do 140 stopni, żeby trochę ją podsuszyć).

Domowe chipsy z marchewki

Marchewka zawiera mnóstwo witaminy A, która odpowiada m.in. za dobry wzrok.

Składniki:

  • 3-4 marchewki
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • pół łyżeczki ostrej papryki (lub mniej)
  • cynamon
  • sól

Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. Marchewki obierz, umyj, osusz i pokrój na talarki lub długie paski za pomocą obieraczki. Włóż do miski, dodaj olej, wymieszaj, następnie wsyp przyprawy. Ułóż na papierze do pieczenia tak, aby się nie stykały i piecz przez 15-20 min (w zależności od grubości), aby uzyskać złote i chrupiące chipsy.

Domowe chipsy z jarmużu

Chipsy z jarmużu są wyjątkowo zdrowe – warzywo to, podobnie jak brokuły i inne warzywa kapustne, jest skarbnicą sulforafanu, przeciwutleniacza, który ma silne działanie antynowotworowe.

Składniki:

  • 4 liście jarmużu
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • papryka wędzona (lub słodka)
  • chili
  • sól

Piekarnik nagrzać do 150 stopni. Jarmuż umyć i wysuszyć, wyciąć twarde łodygi i pokroić na mniejsze kawałki. Wsypać do miski, obtoczyć w oleju, oprószyć przyprawami. Liście rozłożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (obok siebie, ale żeby się nie stykały). Wstawić na górną półkę piekarnika i piec 5-10 minut (w zależności od rozmiarów i grubości liści) aż staną się chrupiące.

Domowe chipsy z batatów

Bataty, czyli słodkie ziemniaki, podobnie jak marchew zawierają dużo witaminy A, która odpowiada m.in. za zdrowy wygląd skóry.

Składniki:

  • 2 średnie bataty
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • cynamon
  • papryka słodka
  • chili
  • rozmaryn
  • sól

Bataty obierz i pokrój na cienkie talarki. Wymieszaj w misce z olejem i przyprawami (wg uznania). Rozłóż na blaszce i piecz w 150 stopniach przez 30 minut.

To ci się przyda

Wypróbuj dipy do domowych chipsów

Guacamole – 1 dojrzałe awokado przekroić w poprzek, wyjąć pestkę, wydrążyć miąższ i rozgnieść widelcem. Dodać łyżeczkę soku z cytryny lub limonki, sól, szczyptę chili i pół małego ząbka czosnku przeciśniętego przez praskę. Wymieszać na gładki dip. Dla wzbogacenia smaku można dodać pomidora pokrojonego w kosteczkę i posiekaną kolendrę.

Dip meksykański – puszkę krojonych pomidorów wlać do rondelka, dodać pokrojoną w kosteczkę paprykę, 2 łyżki pokrojonej marynowanej papryczki jalapeno, pół łyżeczki suszonego czosnku, 2 łyżki cukru, 3 łyżki octu. Gotować bez przykrycia 10 minut, po tym czasie dodać pokrojoną cebulkę szalotkę i gotować dalsze 2-3 minuty. Na koniec zagęścić dip posypując przez sitko łyżeczką mąki ziemniaczanej, wymieszać, jeszcze raz zagotować.

Domowe chipsy z selera

Te zdrowe chipsy polubią nawet osoby, które nie przepadają za tym warzywem – pozbawione są bowiem charakterystycznego dla selera posmaku.

Składniki:

  • 1 seler
  • 3-4 łyżki oleju rzepakowego
  • sól i pieprz

Seler umyć, obrać i pokroić na jak najcieńsze talarki. Wymieszać w misce z olejem i przyprawami, piec 20 min w 180 stopniach na złoty kolor.

Domowe chipsy z ziemniaków

Oto zdrowa i dietetyczna wersja chipsów z ziemniaków, które można kupić w sklepach. Są chrupiące i nie trzeba wiele przypraw, aby wydobyć z nich smak – wystarczy sól.

Składniki:

  • kilka ziemniaków
  • olej rzepakowy
  • sól

Rozgrzać piekarnik do 220 stopni (grzanie góra-dół z termoobiegiem). Ziemniaki obrać, umyć, osuszyć, pokroić na cieniutkie plasterki (im cieńsze, tym chipsy będą bardziej chrupiące). Przesypać do miski i skropić olejem tak, aby obtoczył wszystkie talarki. Rozłożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec przez 10 minut aż będą złote i chrupiące. Po wyjęciu ostudzić i posolić.