Domowe chipsy – 7 pomysłów na zdrowe, dietetyczne chipsy z warzyw
Domowe chipsy są zdrowe, dietetyczne, idealne dla odchudzających się. Chipsy z cukinii, jarmużu czy batatów przygotowane w domu dostarczają witamin i minerałów, takich jak witamina C, A, E, żelazo, potas, fosfor. Dietetyczne chipsy mają też mnóstwo błonnika, który ułatwia odchudzanie. A do tego są dziecinnie proste w przygotowaniu!
Spis treści
- Domowe chipsy z buraków
- Domowe chipsy z cukinii z parmezanem
- Domowe chipsy z marchewki
- Domowe chipsy z jarmużu
- Domowe chipsy z batatów
- Wypróbuj dipy do domowych chipsów
- Domowe chipsy z selera
- Domowe chipsy z ziemniaków
Dietetyczne, domowe chipsy to zdrowa alternatywa dla gotowych słonych przekąsek, które wprost ociekają tłuszczem, a swój smak zawdzięczają chemicznym dodatkom smakowym. Domowe chipsy sprawdzą się jako dietetyczna przekąska np. w pracy albo podczas oglądania filmu. To też zdrowy zamiennik słodyczy i chipsów dla dzieci. Są chrupiące, a dzięki przyprawom zaskakują pełnią smaku! Zobacz, jak je przygotować.
Domowe chipsy z buraków
Te zdrowe chipsy, oprócz tego, że są dietetyczne, zawierają dużo żelaza – a żelazo ma istotny wpływ na transport tlenu do mięśni. Odpowiedni poziom żelaza przekłada się na wydajniejszą pracę całego układu ruchu i zapewnia energię potrzebną do ćwiczeń.
Składniki:
- 3 średnie buraki
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- czosnek suszony (według uznania)
- sól i pieprz
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni (grzanie góra-dół). Buraki obierz, umyj i pokrój na cienkie plasterki, najlepiej za pomocą krajalnicy. Wsyp buraki do miski, dodaj 2 łyżki oleju, sól, pieprz, czosnek. Układaj talarki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując między nimi odstępy. Wstaw do piekarnika i piecz ok. 20 minut (po 15 minutach sprawdź stopień wypieczenia – chipsy są gotowe, gdy buraki są chrupiące, ale nie zmieniły kolor na brązowy, a ich brzegi nie są spalone).
Domowe chipsy z cukinii z parmezanem
Składniki:
- 2-3 młode, twarde, niewielkie cukinie
- 4 łyżki oleju rzepakowego
- świeżo starty parmezan (ok. 1/3 szklanki)
- bułka tarta (ok. 2/3 szklanki)
- sól
Cukinie umyj i pokrój na cienkie plasterki (najlepiej za pomocą szatkownicy). Ułóż w misce i posyp każdy kawałek solą. Odczekaj 20 min, aby cukinia puściła sok, następnie wylej go. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Do cukinii dodaj olej i panieruj plasterki w mieszance z bułki tartej i parmezanu. Rozłóż na blaszce i piecz do chrupkości (jeśli mimo upływu czasu cukinia jest podpieczona, ale nie chrupiąca, zmniejsz temperaturę do 140 stopni, żeby trochę ją podsuszyć).
Domowe chipsy z marchewki
Marchewka zawiera mnóstwo witaminy A, która odpowiada m.in. za dobry wzrok.
Składniki:
- 3-4 marchewki
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- pół łyżeczki ostrej papryki (lub mniej)
- cynamon
- sól
Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. Marchewki obierz, umyj, osusz i pokrój na talarki lub długie paski za pomocą obieraczki. Włóż do miski, dodaj olej, wymieszaj, następnie wsyp przyprawy. Ułóż na papierze do pieczenia tak, aby się nie stykały i piecz przez 15-20 min (w zależności od grubości), aby uzyskać złote i chrupiące chipsy.
Domowe chipsy z jarmużu
Chipsy z jarmużu są wyjątkowo zdrowe – warzywo to, podobnie jak brokuły i inne warzywa kapustne, jest skarbnicą sulforafanu, przeciwutleniacza, który ma silne działanie antynowotworowe.
Składniki:
- 4 liście jarmużu
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- papryka wędzona (lub słodka)
- chili
- sól
Piekarnik nagrzać do 150 stopni. Jarmuż umyć i wysuszyć, wyciąć twarde łodygi i pokroić na mniejsze kawałki. Wsypać do miski, obtoczyć w oleju, oprószyć przyprawami. Liście rozłożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (obok siebie, ale żeby się nie stykały). Wstawić na górną półkę piekarnika i piec 5-10 minut (w zależności od rozmiarów i grubości liści) aż staną się chrupiące.
Domowe chipsy z batatów
Bataty, czyli słodkie ziemniaki, podobnie jak marchew zawierają dużo witaminy A, która odpowiada m.in. za zdrowy wygląd skóry.
Składniki:
- 2 średnie bataty
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- cynamon
- papryka słodka
- chili
- rozmaryn
- sól
Bataty obierz i pokrój na cienkie talarki. Wymieszaj w misce z olejem i przyprawami (wg uznania). Rozłóż na blaszce i piecz w 150 stopniach przez 30 minut.
Wypróbuj dipy do domowych chipsów
Guacamole – 1 dojrzałe awokado przekroić w poprzek, wyjąć pestkę, wydrążyć miąższ i rozgnieść widelcem. Dodać łyżeczkę soku z cytryny lub limonki, sól, szczyptę chili i pół małego ząbka czosnku przeciśniętego przez praskę. Wymieszać na gładki dip. Dla wzbogacenia smaku można dodać pomidora pokrojonego w kosteczkę i posiekaną kolendrę.
Dip meksykański – puszkę krojonych pomidorów wlać do rondelka, dodać pokrojoną w kosteczkę paprykę, 2 łyżki pokrojonej marynowanej papryczki jalapeno, pół łyżeczki suszonego czosnku, 2 łyżki cukru, 3 łyżki octu. Gotować bez przykrycia 10 minut, po tym czasie dodać pokrojoną cebulkę szalotkę i gotować dalsze 2-3 minuty. Na koniec zagęścić dip posypując przez sitko łyżeczką mąki ziemniaczanej, wymieszać, jeszcze raz zagotować.
Domowe chipsy z selera
Te zdrowe chipsy polubią nawet osoby, które nie przepadają za tym warzywem – pozbawione są bowiem charakterystycznego dla selera posmaku.
Składniki:
- 1 seler
- 3-4 łyżki oleju rzepakowego
- sól i pieprz
Seler umyć, obrać i pokroić na jak najcieńsze talarki. Wymieszać w misce z olejem i przyprawami, piec 20 min w 180 stopniach na złoty kolor.
Domowe chipsy z ziemniaków
Oto zdrowa i dietetyczna wersja chipsów z ziemniaków, które można kupić w sklepach. Są chrupiące i nie trzeba wiele przypraw, aby wydobyć z nich smak – wystarczy sól.
Składniki:
- kilka ziemniaków
- olej rzepakowy
- sól
Rozgrzać piekarnik do 220 stopni (grzanie góra-dół z termoobiegiem). Ziemniaki obrać, umyć, osuszyć, pokroić na cieniutkie plasterki (im cieńsze, tym chipsy będą bardziej chrupiące). Przesypać do miski i skropić olejem tak, aby obtoczył wszystkie talarki. Rozłożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec przez 10 minut aż będą złote i chrupiące. Po wyjęciu ostudzić i posolić.